foto: ekrānuzņēmums no video
"Praviete" no Austrālijas mūsu luterbaznīcās taisa šovu: klibie sāk skraidīt, veselie gāžas gar zemi
Marie Licciardo no muguras sāpēm ar „svētajiem vārdiem” par Jēzu Kristu Latvijas luterāņu baznīcās dziedina ticīgos.
Sabiedrība
2019. gada 30. jūnijs, 07:20

"Praviete" no Austrālijas mūsu luterbaznīcās taisa šovu: klibie sāk skraidīt, veselie gāžas gar zemi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visnotaļ konservatīvās Latvijas evaņģēliskās luteriskās baznīcas (LELB) draudzēs šomēnes notika nepieredzēti brīnumi, kurus bija saorganizējusi pravietiskā dziedniece no Austrālijas Marija Likardo (Marie Licciardo). Viņa savas pravietiskās dziedināšanas dievkalpošanās lika sasirgušajiem lēkāt un skraidīt, bet reliģiskās ekstāzes pārņemtajiem ticīgajiem aplaudēt un krist gar zemi, pateicībā par Jēzus Kristus piešķirto veselību.

Šāda veida reliģiskos rituālus praktizē harizmātiskajās draudzēs. Piemēram, pentakostāļi vai vasarsvētku draudzes, Latvijā uzskatāmi šādu praksi piekopj Alekseja Ļedjajeva vadītā „Jaunā paaudze”, bet ne konservatīvās teoloģijas baznīcas, kāda ir LELB.

Likardo harizmātiskie pasākumus plaši neizreklamēti jūnijā notika vairākās baznīcās (Dobelē, Kuldīgā, Ērgļos, Ogrē, Lielvārdē un Bolderājā). Tos rīkoja Ērgļu, Vestienas un Bērzaunes mācītājs Ivars Cišs.

Internetā ievietotajos video redzams, kā Likardo, pieskaroties „sirdzējiem”, viņiem atņem muguras un galvas sāpes, „līkās kājas” un pēc tam ar aplausiem un sajūsmu liek pateikties Jēzum par brīnišķīgo dziedināšanu. Ir atrodamas arī liecības, ka uz Likardo pravietojumiem atnākušie esot sajūsmā vai hipnozes iespaidā krituši gar zemi. Kādai jaunietei, kurai pirms piecām minūtēm sāpēja mugura un galva, visas kaites pēkšņi pārgājušas. Kāda cita sieviete vienā mirklī atbrīvojusies no muguras sāpēm, visas draudzes priekšā demonstrējot, kā var bez grūtībām pietupties. Savukārt kāda pusaudze, kurai esot bijušas „kājas uz iekšu” nu bezbēdīgi skraida pa baznīcu. Kāda izdziedētā nespēj novaldīt asaras brīdī, kad austrāliešu dziedniece viņai pieķērusies pie kakla un skaita maģiskos dziedināšanas vārdus.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pēc Licciardo „svētdarbībām” pēkšņi baznīcā sāka skraidīt kāda meitenīte, kurai pirms tam bija „kājas uz iekšu”.

Internetā izvērtušās diskusijas, ka šādu dievkalpošanu Latvijas luterāņu baznīcā uzskata par nepieņemamu, jo tas uzskatāms par lētu šarlatānismu, Lūk, daži viedokļi:

Latvijas Kristīgā akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane: „Diletantisms! Žēl cilvēku, kas saņem šādu priekšstatu par kristietību!!! Es vainoju bīskapus - saordinēti vesela kaudze, bet nav sapratuši, kas viņu galvenais uzdevums Kristus Baznīcā!”

Jūrmalciema Nācaretes, Muitnieku un Nīcas draudžu mācītājs Arvids Bobinskis: „Redzēju dažus īsus video no šīs tā sauktās pravietes uzstāšanās vienā no mūsu draudzēm. Bija arī pie zemes krišana. Atklāti sakot, bija nepatīkami skatīties. Te man ienāca prātā vārdi, ko ir teicis nu jau mūžībā esošais baptistu bīskaps Jānis Eisāns: „Jēzus slimos piecēla, nevis veselos gāza gar zemi”. Man kā luterānim dažas mūsu Baznīcā notiekošas lietas tiešām izraisa bažas. (..) Nezinu, ko šī tā sauktā praviete māca un sludina. Taču visa šī cilvēku gāšana un gāšanās pie zemes man nav un nekad nebūs pieņemama”.

Dundagas, Ģipkas un Kolkas draudžu mācītājs Armands Klāvs: „Eto kakoi to pazor?” („tas ir kaut kāds kauns – kr.).

Padomju laika disidents, Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieks Jānis Rožkalns: „Diemžēl, šādi atgadījumi, ka draudzes netiek sargātas, bet pa tām brīvi klejo maldu pravieši, degradē šodienas garīdzniecību. Harismāti, ar savām pravietēm un dziedinātājām, ir sektas un okultas maldu mācības, un katra saskare ar viņiem, nes graujošas sekas klausītājiem”.

Teologs Guntis Dišlers: „Marasms. Bet īstenībā banāls šarlatānisms”.

Sevi par kristīgo pravieti dēvējoša Likardo viesizrādes rīko visā pasaulē, uzstājas ar mistiskām atklāsmēm un demonstrē pārsteidzošas dziedināšanas spējas. Tā, piemēram, kādā atklāsmē viņa par Dieva zīmi nodēvē sapnī redzēto cunami vilni, kas pārklāj visu pasauli – tā esot īpaša Visuaugstākā mīlestības zīme:


Likardo ir dzimusi Lielbritānijā, bet jau bērnībā pārcēlusies uz Austrāliju – Brisbenu, kur vēlāk ar vīru dibinājusi kristīgo misiju un ar Svētā Gara dotajām dāvanām ceļo pa visu pasauli, ne tikai Austrāliju, - ASV, Indiju, Singapūru, Skandināviju. Pēdējos trīs gadus viņa neskatāmas reizes ar saviem „Dieva šoviem” uzstājusies mūsu kaimiņzemē Igaunijā – gan baptistu, han metodistu dievnamos. Nu viņas misijas laukā iekļauta arī Latvija.

foto: Publicitātes foto
Pirms dažām nedēļām vairāku Latvijas luterāņu baznīcu ziņojumu dēļi bija aplīmēti ar pravietisku dziedināšanu sološiem plakātiem.