foto: Edijs Pālens/LETA
Ordeņu kapitula kanclere Karina Pētersone: "Triju Zvaigžņu ordeņa pārdevējs nekaunīgi melo"
Ordeņu kapitula kanclere Karina Pētersone: Apgalvojums, ka “pārdošanā izliktais Triju Zvaigžņu ordenis esot slepenībā izgatavots un pasniegts bijušajam premjeram Valdim Dombrovskim 2014. gadā ir klaji nepatiess”.
Sabiedrība
2019. gada 29. maijs, 07:20

Ordeņu kapitula kanclere Karina Pētersone: "Triju Zvaigžņu ordeņa pārdevējs nekaunīgi melo"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ordeņu kapitula (tas pārzina valsts apbalvojumu lietas) kanclere Karina Pētersone apgalvo, ka cilvēks, kurš pārdošanā izlicis I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un pastarpināti norādījis, ka tas savulaik slepeni pasniegts bijušam premjeram Valdim Dombrovskim, ir nekaunīgs melis un arī viņa it kā pārdodamā ordeņa fotogrāfijas ir viltojums.

Pētersone portālu Jauns.lv informē, ka apgalvojums, ka vietnē ss.com pārdošanā izliktais Triju Zvaigžņu ordenis esot slepenībā izgatavots un pasniegts bijušajam premjeram Valdim Dombrovskim 2014. gadā, ir klaji nepatiess. Tāpēc vēlamies, lai sabiedrība tiek iepazīstināta ar patiesu informāciju par ordeņu izgatavošanu un piešķiršanu.

Par ordeņu piešķiršanu lemj Ordeņu kapituls. Savukārt ordeņu komplektu uzskaiti, iegādi, glabāšanu nodrošina Valsts prezidenta kanceleja. Pilni ordeņu komplekti tiek pasniegti tikai un vienīgi saskaņā ar Ordeņu kapitula lēmumiem par apbalvošanu. Visi Ordeņu kapitula lēmumi par apbalvošanu ir publiski pieejami oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, savukārt Valsts kancelejā glabājas Ordeņu kapitula sēžu protokoli, kuri pamato lēmumu pieņemšanu. Ordeņu uzskaiti ik gadus pārbauda Valsts kontrole. Visi apbalvoto personu reģistri un statistika ir publiski pieejami ikvienam Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā.

Tālāk fakti par ordeņu izgatavošanu saistībā ar rakstā izvirzīto versiju. Sākot no 2004. gada rudens Kanceleja iegādājas ordeņus no ražotāja Lietuvā. Publiskajā telpā no 2004. gada ir pieejama informācija, ka no 2004. gada ordeņus neizgatavo Latvijā. Valsts prezidenta kanceleja 2004. gadā pārtrauca valsts apbalvojumu iegādi no SIA “Kalvis”. Turklāt no 2004. gada rudens Triju Zvaigžņu ordenis tiek ievietots arī cita dizaina futrālī (kastītē), un tirgošanā izliktais noformējums nav atbilstošs tām ordeņu kastītēm, kādas tās Valsts prezidents pasniedz no 2004. gada rudens.

Rakstā pieminēta arī ordeņa miniatūrzīme. 2004. gada aprīlī stājās spēkā “Valsts apbalvojumu likums”, kas noteica jauna dizaina Triju Zvaigžņu ordeņa miniatūrzīmi – ordeņa rozeti ar tajā iestrādātu miniatūru ordeņa zīmi. Pārdošanā izliktajai ordeņa rozetei šādas zīmes nav, tas liecina, ka rozete izgatavota līdz 2004. gadam.

Savukārt tikai no 2010. gada, līdz ar Valsts apbalvojumu likuma grozījumu spēkā stāšanos, ordenim ir vēl viena papildus miniatūrzīme – miniatūrā ordeņa zīme, kas saskaņā ar ordeņa statūtiem nēsājama oficiālos pasākumos pie attiecīga tērpa, tas ir, smokinga. Ordeņa pārdevēja minētā informācija par šīs miniatūrzīmes nozagšanu nevar būt patiesa, jo līdz 2004. gadam izgatavotajiem ordeņiem tāda nevarēja būt”.
 
Pētersone norāda, ka informācija pat I šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa parādīšanos interneta tirdzniecībā ir nekaunīgi meli, tā “grauj gan valsts apbalvojuma, gan Valsts prezidenta kancelejas prestižu, maldina sabiedrību, kā arī aizskar jebkuras apbalvotās personas cieņu”.  

foto: ordeņa "pārdevēja" piesūtītais foto
I šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa “pārdevēja” plašsaziņas līdzekļiem piesūtītās fotogrāfijas liecina, ka piedāvātā prece ir viltojums un tās piedāvātājs nekaunīgi melo, apgalvo Ordeņu kapituls.

Jauns.lv jau rakstīja, ka ss.com kāds noslēpumains pārdevējs sludinājumu portālā ss.com pārdošanā izlicis I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kas esot slepenībā izgatavots „kreisais” ordenis, kas savulaik „nepareizi” pasniegts kādai augstai Latvijas amatpersonai – iespējams ekspremjeram Valdim Dombrovskim, ko izkārtojusi premjera partijas “rudi krāsotā” biedrene. Tas neesot pirmās Latvijas brīvvalsts ordenis, bet izgatavots jau atjaunotās neatkarīgās Latvijas laikā – pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Ordeņa pārdevējs anonīmi norādīja: “Stāsts ir tāds, ka šis ir „kreisais” ordenis - izgatavots Mikāna darbnīcā „Kalvis”, kas ordeni izgatavoja deviņdesmitajos gados un laikam vēl kādu brīdi pēc tam. Ir izgatavots, no valsts apmaksāts ar visiem pieņemšanas un nodošanas aktiem. Bet pēc tam paklusām „norakstīts”. Tā notiek ne tikai ar I šķiras Triju Zvaigžņu ordeņiem, bet arī zemākiem. Ir apbalvotas personas, kas kaut kādu iemeslu dēļ oficiāli netiek pasludinātas kā apbalvotas. Pati apbalvošana notiek slepenībā. Un tad kaut kad vēlāk, kad situācija mainās, cilvēks tiek pieminēts klāt pie oficiāli apbalvotajiem”. Pēc šiem “pārdevēja” apgalvojumiem drīz vien arī parādījās Ordeņu kapitula pārstāvju komentāri, ka teiktais neatbilst patiesībai un viss esot safabricēts, meli un viltojums.  

Triju Zvaigžņu ordenis ir Latvijas valsts augstākais apbalvojums - morāla rakstura balva, un tā piešķiršana nerada apbalvotajai personai nekādas priekšrocības. Ordeni piešķir par nopelniem Tēvijas labā. Pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis starpkaru laikā piešķirts 298 personām, bet kopš tā atjaunošanas 1994. gadā – 100 cilvēkiem. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, no 1995. gada ordeņa pirmā šķira piešķirta tikai pieciem Latvijas pilsoņiem – eksprezidentiem Andrim Bērziņam, Guntim Ulmanim, Valdim Zatleram un Vairai Vīķei-Freibergai, kā arī viņas dzīvesbiedram Imantam Freibergam. Pārējie vairāk nekā 90 I šķiras ordeņi oficiāli piešķirti ārvalstu pirmajām personām.