foto: Evija Trifanova/LETA
Internetā tirgotais Triju Zvaigžņu ordenis esot slepenībā izgatavots un pasniegts bijušajam premjeram
I šķiras Triju zvaigžņu ordeņa tirgotājs apgalvo, ka interneta izsolē nonācis Valdim Domdrovskim slepenībā pasniegtais ordenis, jo 2014. gadā toreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš, neievērojot Solvitas Āboltiņas uzstādījumus, viņam pasniedza „tikai” II šķiru.
Sabiedrība
2019. gada 28. maijs, 06:28

Internetā tirgotais Triju Zvaigžņu ordenis esot slepenībā izgatavots un pasniegts bijušajam premjeram

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sludinājumu portālā Ss.com pārdošanā izliktais I šķiras Triju Zvaigžņu ordenis ir slepenībā izgatavots „kreisais” ordenis, kas savulaik „nepareizi” pasniegts kādai augstai Latvijas amatpersonai – iespējams ekspremjeram Valdim Dombrovskim, apgalvo tā pārdevējs. Tas neesot pirmās Latvijas brīvvalsts ordenis, bet izgatavots jau atjaunotās neatkarīgās Latvijas laikā – pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Mēneša sākumā internetā parādījās piedāvājums par 5000 eiro iegādāties I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Tika izteiktas dažādas versijas, kam tas savulaik varēja būt piederējis un kas ir tā tirgotājs. Pirmāk izskanēja pieņēmums, ka tas varēja būt kāds starpkaru laikā piešķirtais ordenis. Taču tagad cilvēks, kas publicējis sludinājumu, apgalvo, ka tas ir pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados izgatavots „kreisais” ordenis, kas slepenībā esot piešķirts kādai augstai valsts amatpersonai.

Ordeņa pārdevējs, kurš savu identitāti nevēlas atklāt, Jauns.lv e-pastā informēja: „Par iepriekšējo īpašnieku - ir versijas (pat ne versijas, bet pietiekami detalizēts stāsts), bet tās ir grūti pierādāmas.

Stāsts ir tāds, ka šis ir „kreisais” ordenis - izgatavots Mikāna darbnīcā „Kalvis”, kas ordeni izgatavoja deviņdesmitajos gados un laikam vēl kādu brīdi pēc tam. Ir izgatavots, no valsts apmaksāts ar visiem pieņemšanas un nodošanas aktiem. Bet pēc tam paklusām „norakstīts”. Tā notiek ne tikai ar I šķiras Triju Zvaigžņu ordeņiem, bet arī zemākiem. Ir apbalvotas personas, kas kaut kādu iemeslu dēļ oficiāli netiek pasludinātas kā apbalvotas.

Pati apbalvošana notiek slepenībā. Un tad kaut kad vēlāk, kad situācija mainās, cilvēks tiek pieminēts klāt pie oficiāli apbalvotajiem. Zemāko šķiru Triju Zvaigžņu ordeņu ir daudz, simtu simtiem. Tāpēc tur šādas darbības faktiski nav kontrolējamas.

Šis ir īpašs gadījums, tāpēc arī cena tāda. Jo mūsdienās oficiāli izsniegtie I šķiras ordeņi oficiāli kopā ir tikai ap 80-90, no tiem Latvijā oficiāli izsniegti tikai prezidentiem un Imantam Freibergam. Šis ir „neoficiālais”.

Ar dokumentiem, domāju, to pierādīt nevar. Pats apbalvotais un tie, kas viņam to sagādāja, nerunās”.

To, ka šis ordenis nav pirmās brīvvalsts laikā izgatavots, liecināja sludinājumā tekstā pieminētais, ka ordeņa komplektā nav tikai pie smokinga spraužamā mazā krustiņa lentīte, kas iepriekšējam īpašniekam esot nozagta. Ordeņu kapitula kanclere Karina Pētersone norādīja, ka pirmskara Latvijā ordeņa komplektā nebija miniatūras zīmes, ko saskaņā ar tā nēsāšanas kārtību izmanto oficiālos pasākumos pie smokinga. Tā parādījās tikai šajā gadsimtā. Tas nozīmē, ka šim pārdotajam ordenim ir salīdzinoši nesena vēsture.

Šī iemesla dēļ Ordeņu kapituls varēja tikai ieteikt pārdošanā izliktā ordeņa autentiskumu pārbaudīt Latvijas proves birojā, kas var konstatēt, vai attiecīgais apbalvojums ir izgatavots no sudraba un ir apzeltīts. Bet tas nav iespējams, jo šo ordeni tā arī neviens rokā nav turējis, tikai vadās pēc internetā redzamajām bildēm.

Ordeņu kapitula loceklis Gaidis Andrejs Zeibots TV raidījumam „Bez Tabu” teica: “Interesanta informācija. Katrā ziņā tāda informācija ir jāpārbauda. Es negribētu ticēt, ka tas varētu būt saistīts ar pasniegšanas ceremonijām vai kaut kas tamlīdzīgi”.

foto: Edijs Pālens/LETA
Pārdodamais „nelegālais” Triju Zvaigžņu ordeni piešķirts kādam premjeram, ko viņam izkārtojusi kāda rudi krāsota partijas biedrene, apgalvo tā pārdevējs.

Savukārt pats ordeņa pārdevējs vēlāk vairākiem plašsaziņas līdzekļiem sniedzis visai miglainas norādes, no kurienes ordenis varētu būt parādījis. Arī šos izteikumus viņš paudis anonīmi.

„Bez Tabu” viņš teicis, ka ordenis piešķirts kādam premjeram, ko viņam izkārtojusi kāda „rudi krāsota partijas biedrene”. Gadījums patiešām izklausās reāls. 2014. gadā II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni saņēma bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Savukārt ar rudo partijas biedreni, visticamāk, domāta toreizējā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Abi no partijas „Vienotība”.

Savukārt portālam Pietiek.com ordeņa īpašnieks norādījis: „Šis ir „neoficiālais”. Izsniegts vienai augstai amatpersonai par īpaši lieliem nopelniem, ko bija novērtējusi viena tāda ļoti augstā amatā esoša partijas biedrene. Pēc tam tur sanāca visādas traģiskas lietas, amatpersona pēc tam oficiāli dabūja Triju zvaigžņu ordeņa zemāku šķiru, bet šis te tā arī palika „kreisā” statusā”.

foto: no interneta sludinājumu portāla
Internetā parādījies sludinājums, kas interesentiem piedāvā iegādāties unikālu retumu – Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru.

Te gan jāpiebilst, ka līdz šim nav izskanējusi nekāda informācija par viltotiem un slepenībā piešķirtiem Triju Zvaigžņu ordeņiem. Pēc ordeņa atjaunošanas kops 1995. gada tā pirmā šķira piešķirta tikai pieciem Latvijas pilsoņiem – eksprezidentiem Andrim Bērziņam, Guntim Ulmanim, Valdim Zatleram un Vairai Vīķei-Freibergai, kā arī viņas dzīvesbiedram Imantam Freibergam. Un neviens no viņiem to netirgo. Pārējie vairāk nekā 90 I šķiras ordeņi oficiāli piešķirti ārvalstu pirmajām personām.