foto: Edijs Pālens/LETA
Jakrins iesaka visiem izdalīt automātus
“Es esmu liels ieroču brīvību atbalstītājs,” lepojas Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītājs Emīls Jakrins.
Sabiedrība
2019. gada 5. maijs, 07:41

Jakrins iesaka visiem izdalīt automātus

Kas Jauns Avīze

Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītājs Emīls Jakrins galvaspilsētas ielu un tiltu problēmām veltītu interviju izmantojis, lai paustu savu viedokli par šaujamieročiem.

“Man personīgi ir astoņi ieroči personīgā lietošanā,” Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 atklājis Jakrins. Seši ir medību ieroči, divi – pašaizsardzībai. Medībām Jakrins ir nobruņojies tik ļoti, lai būtu stobrs katrai distancei – gan 50 metru, gan 750 metru attālumam.

Atbalsta ieroču brīvību

“Līdz ar to es esmu liels ieroču brīvību atbalstītājs, un vispārīgai nācijas drošībai tik mazai valstij pēc Šveices principa katram vīrietim un arī sievietei būtu vēlams glabāt mājās šaujamieroci precīzi tādiem gadījumiem, kādus mēs varam vissliktākos iedomāties,” klāsta Jakrins.

Viņaprāt, vīrieši līdz 40 gadiem jāapmāca rīkoties ar šaujamieročiem un “jāizdala katram automāts, ko glabāt mājās kara gadījumam”.

Agresīvākie vēlētāji

Pērn veiktā SKDS aptaujā bija noskaidrots, kurām partijām ir agresīvākie vēlētāji, uzdodot jautājumu: “Cik bieži jums rodas doma apšaut visus tos, kuru dēļ dzīve Latvijā ir tāda, kāda tā patlaban ir?”

Rīgas domē valdošās Saskaņas atbalstītāji šajā agresijas skalā ieņēma sesto vietu ar 38 procentiem. Visagresīvākie bija Latvijas Krievu savienības piekritēji ar 64,2% (55,1% par šaušanu iedomājas dažkārt, bet 9,1% bieži), otrā bija Vienotība (47,9%), sekoja No sirds Latvijai (44%) KPV LV (39,9%), Jaunā konservatīvā partija (38,9%).

Progresīvajiem bija 37,7% agresīvu vēlētāju, Nacionālajai apvienībai 36,5%, Zaļo un zemnieku savienībai un Reģionālajai apvienībai pa 30,6%, Attīstībai/ Par! – 24,8 procenti.

Apsēstība beidzas ar slepkavību

Līdzīgi Jakrinam kvēls ieroču brīvības atbalstītājs ir jurists Nikolajs Zikovs, kurš kopš 2011. gada atrodas aiz restēm. Viņam piespriesti 17 gadi ieslodzījumā par slepkavību Rīgas kinoteātrī, tolaik Citadele, tagad "Forum Cinemas". Zikovs huligāniski uzvedās filmas laikā, trokšņoja, uz aizrādījumiem reaģēja, uzlejot citam skatītājam kolu, un konflikta kulminācijā viņu nošāva upura meitas acu priekšā.

Tiesas priekšā Zikovs neko nenožēloja un prasīja sevi attaisnot. Viņam legāli piederēja trīs ieroči, vēl studiju laikā nācis uz lekcijām bruņojies.

2006. gadā "Jurista Vārdā" publicētā rakstā Zikovs sludināja, ka indivīdam ir dodamas tiesības uz teju neierobežotu munīcijas un ieroču, arī automātisko, izvēli, neierobežojot daudzumu.

foto: Shutterstock
Emīls Jakrins uz medībām allaž dodas ar iespaidīgu arsenālu.

Privātais arsenāls Latvijā

2017. gadā Latvijā pašaizsardzībai bija reģistrēti 68 579 šaujamieroči – pašaizsardzībai 11 255, sportam 392, medībām reģistrēti 57 077. Vēl oficiāli reģistrēti bija 27 462 gāzes ieroči. Kopumā valstī bija 33 273 ieroču īpašnieki, no tiem 25 703 – mednieki, liecina Valsts policijas dati.

Privātpersonām Latvijā ir aizliegts iegādāties automātiskos šaujamieročus, tām ir arī citi ierobežojumi, piemēram, iegādāties un izmantot lodes, kuras, iekļuvušas mērķī, sadalās vai izplešas, vienlaikus iegādāties un glabāt vairāk par 500 viena kalibra pašaizsardzības ieroču patronām.