foto: Evija Trifanova/LETA
Pavļutam radies iespaids, ka NEPLP likuma normu izmanto mediju brīvības ierobežošanai
"Tas, kā tas patlaban izskatās, noteikti neuzlabo atlikušo NEPLP locekļu reputāciju manās acīs," vērtēja Pavļuts.
Politika
2019. gada 3. maijs, 19:30

Pavļutam radies iespaids, ka NEPLP likuma normu izmanto mediju brīvības ierobežošanai

Jauns.lv / LETA

Rodas iespaids, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) normas izmanto mediju brīvības ierobežošanai, sacīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Vērtējot medijos izskanējušo informāciju par NEPLP sākto administratīvā pārkāpuma lietvedību pret mediju koncernu "All Media Latvia", kurā vērtēta iespēja sodīt uzņēmumu par to, kā TV3 ziņu raidījumā interpretēta Valsts kontroles paustā kritika pašas NEPLP darbam, Pavļuts sacīja, ka situācija šķiet dīvaina un satraucoša.

"Situācijā, kad Latvijā pietiekami daudzās epizodēs esam pārliecinājušies, ka pats regulators ir bijis bezzobains un nespējīgs ierobežot Kremļa propagandas gadījumus un ietekmi, rodas iespaids, ka šis pants tiek izmantots, lai ierobežotu mediju brīvību un vērstos pret tiem medijiem, kas kritizē pašu NEPLP," pauda deputāts.

Politiķis sacīja, ka likumdevējs EPLL grozījumos bija paredzējis veidu, lai stātos pretī informatīvā kara draudiem, savukārt šāda situācija, iespējams, iziet ārpus likumdevēja nolūka.

Pavļuts pēc brīvdienām plāno vērsties pie Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Mediju politikas apakškomisijas vadības, lūdzot iedziļināties šajā situācijā.

"Tas, kā tas patlaban izskatās, noteikti neuzlabo atlikušo NEPLP locekļu reputāciju manās acīs," vērtēja Pavļuts.

Kā ziņots, NEPLP sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību pret mediju koncernu "All Media Latvia", vērtējot iespēju sodīt uzņēmumu par to, kā TV3 ziņu raidījumā interpretēta Valsts kontroles paustā kritika pašas NEPLP darbam.

NEPLP pārstāvji neatzīst, ka tādejādi EPLL normu, kas pērn tika pieņemta, lai cīnītos ar pret Latviju vērstu propagandu, izmantotu savtīgos nolūkos. Savukārt "All Media Latvia" noraida NEPLP apgalvojumus par it kā nepatiesu ziņu izplatīšanu un sola aizstāvēt savu neatkarību un tiesības uz brīvu iespēju veidot faktos balstītas ziņas un viedokļus, jo apspriežamās ziņas avots ir Valsts Kontroles ziņojums un tam veltītā preses konference.

Tikmēr divas Latvijas žurnālistus apvienojošas organizācijas informējušas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) komisāru mediju brīvības jautājumos par NEPLP līdzšinējo praksi konkrētās likuma normas piemērošanā, kas, to ieskatā, ir iespējami politiski motivēta atriebība.