foto: LETA
No ceturtdienas jebkurš varēs piekļūt dokumentiem par VDK augstākajām amatpersonām
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
2019. gada 1. maijs, 09:29

No ceturtdienas jebkurš varēs piekļūt dokumentiem par VDK augstākajām amatpersonām

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālajā arhīvā no ceturtdienas, 2.maija, interesentiem būs ļauta piekļuve jaunākajiem digitalizētajiem bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem, tostarp informācijai par tās augstākajām amatpersonām, informēja Nacionālā arhīva vadītāja Māra Sprūdža.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat plānots, ka interesentiem un pētniekiem būs iespēja piekļūt daļai dokumentu par VDK jeb tā dēvētās "čekas" operatīvajām lietām, kurās var neaizklāt ziņas par personām.

Turpmāk regulāros intervālos paredzēts publicēt arī no LPSR VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās LPSR VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes.

Sprūdža skaidroja, ka visa jaunākā digitalizētā informācija, atšķirībā no iepriekš publiskotās VDK dokumentu daļas, nebūs pieejama interneta vietnē "kgb.arhivi.lv", jo tā ir ar noteiktiem ierobežojumiem.

Tā vietā cilvēki aicināti savlaicīgi pieteikties dokumentu aplūkošanai lasītavā Skandu ielā 14, rakstot uz e-pasta adresi "vdk.lasitava@arhivi.gov.lv" vai zvanot pa tālruni 27 022 174. Ņemot vērā, ka šajā tajā ir aprīkotas trīs darba vietas darbam ar dokumentu digitālajām kopijām, viena darba vieta darbam ar datu bāzes "Delta" pilno versiju un viena darba vieta darbam ar tās anonimizēto versiju.

Gadījumā, ja veidosies interesentu rinda, arhīvs varēs ierobežot darba laiku vienam pētniekam līdz septiņām darba stundām bez pārtraukuma, ar starplaiku vismaz trīs darba dienu garumā līdz nākamajam apmeklējumam.

Jau ziņots, ka kopš aizvadītā gada decembra interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

No publiskotajām kartītēm secināms, ka VDK interešu lokā bijis ļoti plašs personu loks - kartītes par VDK aģenta statusu tā dēvētajos "čekas maisos" atrodamas gan par garīdzniekiem, kultūras darbiniekiem un zinātniekiem, gan par bārmeņiem, šoferiem, metinātājiem, jūrniekiem un citiem. Tāpat tajos atrodami atsevišķu politiķu vārdi, kuri līdz šim nebija publiski izskanējuši, lai arī likums prasa šādas ziņas publiskot.

Pēcāk Ministru kabinets 15.janvārī atbalstīja 51 976 eiro piešķiršanu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pakļautībā esošajam Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, lai tas līdz 30.aprīlim varētu pabeigt digitalizēt tā rīcībā esošos bijušās VDK dokumentus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās