foto: Rojs Maizītis
"Mēness aptieka" trūcīgiem pensionāriem piedāvā zāles kredītā: veids, kā piesaistīt cilvēku bankai?
Sabiedrība
2019. gada 2. maijs, 06:11

"Mēness aptieka" trūcīgiem pensionāriem piedāvā zāles kredītā: veids, kā piesaistīt cilvēku bankai?

"Likums un Taisnība"

Vairākās Latvijas lielāko pilsētu "Mēness aptiekās" trūcīgākajiem senioriem piedāvā iespēju uz nomaksu iegādāties ārstu izrakstītās zāles. Tomēr pakalpojums pieejams tikai ar vienas bankas starpniecību, kas daļā senioru raisa bažas, vai tādējādi viņi netiek spiestā kārtā piesaistīti konkrēti šai kredītiestādei.

Zinot, ka pensionāri ir viena no neaizsargātākajām sabiedrības daļām, skaidrojām, vai projektā Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām neslēpjas kādi zemūdens akmeņi.

Jāsaņem vismaz 200 eiro mēnesī

"Mēness aptiekas" sadarbībā ar PNB banku (agrāk – "Norvik banka") senioriem vecumā no 55 līdz 75 gadu piedāvā maksāt pa daļām gadījumos, kad par ārstu izrakstītajām zālēm jāizdod lielas summas. Pašlaik 51 aptiekā pensionāri, kuru ienākumi nav mazāki par 200 eiro mēnesī, var noslēgt līgumu, ka viņi pirkumu līdz 150 eiro bez papildu procentiem samaksās pa daļām pusgada laikā. Pēc būtības tas ir bezprocentu kredīts.

Tomēr "Likuma un Taisnības" lasītājs Modests satraucies, vai tikai tas nav mēģinājums pensionārus spiest izmantot PNB bankas pakalpojumus, turklāt kāpēc tikai līdz 75 gadu vecumam? Kāpēc šo pakalpojumu piedāvā tikai viens aptieku tīkls un tikai viena banka? “Vairumā gadījumu vecākā gadagājuma cilvēku veselības problēmas sākas pēc 75 gadiem. Un otrs – bankas kontu atvēršana senioriem. Vai te tomēr nav kāds striķis, ar kuru šīs akcijas rīkotāji vēlas sasiet seniorus? Vai te neslēpjas zemūdens akmeņi rindā stāvošajām omītēm, kas sažņaugušas rokās recepšu žūksni,” jautā Modests.

Tagad gan šo pakalpojumu jau var saņemt cilvēki līdz 80 gadu vecumam.

Aktuāli no 55 gadu vecuma

Pirmkārt, šis ir sociāls projekts, kurā vienojušies divi komersanti. Tas nav nekāds rīkojums no augšas. Otrkārt, iespējams, ar laiku arī tiks paaugstināts pensionāru vecuma slieksnis, kuri varēs saņemt zāles uz nomaksu. Līga Ribkinska, "Mēness aptieku" saimnieka – akciju sabiedrības "Repharm" – komunikācijas direktore, skaidro: “Ikdienas darbā, sastopoties ar situācijām, kad aptiekas klienti nevar precīzi izpildīt ārstu norādījumus, jo pietrūkst līdzekļu, lai iegādātos visas nepieciešamās zāles uzreiz, izjutām atbildību atrast papildu risinājumu.” Aptaujājot klientus, ārstus un farmaceitus, secināts, ka, sākot no 55 gadu vecuma, medikamentu iegāde kļūst aktuālāka, jo vairāk parādās hroniskas slimības. “Mūsu klienti tieši vecuma posmā līdz 75 gadiem ir atzinuši, ka būtu gatavi izmantot šādu pakalpojumu,” klāsta Ribkinska.

No citas bankas komisija

Šis ir "Mēness aptiekas" un PNB bankas kopīgi izstrādāts projekts, bet nav obligāti jābūt šīs bankas klientam, lai izmantotu šo pakalpojumu. Kredītu medikamentu iegādei seniors apmēram 15 minūšu laikā var nokārtot turpat aptiekā. Ikmēneša maksājumus jāveic uz norādīto bankas kontu bez papildu samaksas. Ja to darīs ar citas bankas starpniecību, gan jārēķinās ar komisijas maksu.