foto: Ieva Leiniša/LETA
Augsta VID amatpersona pērn iegādājusies auto, iespējams, par pazeminātu cenu
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.
Sabiedrība
2019. gada 23. aprīlis, 09:53

Augsta VID amatpersona pērn iegādājusies auto, iespējams, par pazeminātu cenu

Jauns.lv / LETA

Publiskota Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes direktores Sandras Kārkliņas–Ādmines valsts amatpersonas deklarācija par 2018. gadu. Viņa deklarējusi, ka pērn par darbu VID viņa saņēmusi 46922.92 eiro lielus ienākumus, tāpat viņa par lektores darbu Rīgas tehniskajā universitātē saņēmusi 3040.00 eiro, pabalstā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras 309.04 eiro, par muitas ekspertes darbu BOMCA projektā 10500.00 eiro, no vīra brāļa Oskara Ādmiņa 3768.00 eiro, kā arī depozīta procentus 4.19 eiro apmērā, tādējādi Kārkliņas–Ādmines kopējie ienākumi pērn bijuši 64 544,15 eiro apmērā.

Kārkliņa–Ādmine deklarējusi, ka viņai ir bezskaidras naudas uzkrājumi 11638.97 eiro apmērā AS "Citadele banka", viņai nav skaidras naudas uzkrājumi virs 8600 eiro. Augstajai VID amatpersonai ir arī prāvs nekustamo īpašumu sastāvs, proti, viņai pieder dzīvoklis Rīgā, zemes un ēkas nekustams īpašums Līgatnes pagastā, kā arī vēl viena būve un divi zemes gabali Līgatnes pagastā. Kārkliņa–Ādmine deklarējusi arī parādsaistības 64338.00 eiro apmērā. Tāpat norādījusi, ka viņai pieder divi auto 2008. gada "Škoda Octavia", kuru iegādājusies  2016. gadā un pērn autoparku papildinājusi ar 2014. gada "Volkswagen Passat". Kārkliņa–Ādmine savā deklarācijā ir norādījusi, ka četrus gadus veco "Volkswagen Passat" viņa spējusi iegādāties par 6200.00 eiro.

foto: Rojs Maizītis
6200 eiro vērtais "Volkswagen Passat".

Jauns.lv aplūkoja interneta vietni Ss.com, kuru nereti savās pārbaudēs izmanto VID, lai salīdzinātu nodokļu maksātāju veikto darījumu atbilstību faktiskajām tirgus cenām. Rezultātā esam konstatējuši, ka 2014. gada "Volkswagen Passat" lētākajā komplektācijā šobrīd ir iespējams iegādāties par 12 990 eiro, tas nozīmē, ka pērn auto cena ir bijusi pat lielāka, tādējādi ir secināms, ka VID augstākā amatpersona, kura uzrauga visu nodokļu maksātāju kontroles bloku, pērn iegādājusies auto par aizdomīgi zemu cenu. Auto cena, visticamāk, bijusi zem faktiskās tirgus vērtības. Šāds apstāklis varētu liecināt par augstās amatpersonas iespējamu negodprātīgu rīcību vai patiesās auto cenas iegādes slēpšanu.

Jauns.lv jau iepriekš vēstīja, ka ap Kārkliņas–Ādmines reputāciju ir sariesušies mākoņi, proti, viņas vīrs Zigfrīds Ādminis ir iekļauts tā saucamajā melnajā sarakstā jeb riska personu sarakstā. Šajā sakarstā Kārkliņas–Ādmines vīru pērnā gada nogalē iekļāva VID kolēģi, jo viņas vīrs, visticamāk, bija izvairījies sadarboties ar VID. Ādminim tobrīd piederēja SIA “Z īpašums”, kam nebija nodokļu parādu, šī gada 14. janvārī tika likvidēts, un SIA “Amderma” ar nodokļu parādu 12 918.98 eiro apmērā.  Interesanti, ka arī SIA “Amderma” šī gada 29. martā ir likvidēts, savukārt, VID publiskojamo datu bāzē ir ieraksts, ka SIA “Amderma” trīs dienas pirms uzņēmuma likvidācijas, proti, šī gada 26. martā bija aktuāls nodokļa parāds 12 918.98 eiro apmērā. Vai Ādminim piederošajam un jau likvidētajam SIA “Amderma”, izmantojot juridiskas fineses, izdevās izvairīties no nodokļu nomaksas teju 13 tūkstošu eiro apmērā, Jauns.lv sola lasītājus turpmāk informēt, jo VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme Jauns.lv iepriekš apliecināja, ka, ņemot vērā VID rīcībā esošo informāciju un Kārkliņas-Ādmines līdzšinējos darba rezultātus, neesot pamata apšaubīt viņas atbilstību amatam.