foto: Juris Rozenbergs
Rēzijas Kalniņas atbalstītais dzīvnieku tiesību pikets pārcelts uz vēlāku laiku
Dzīvnieku aizstāvjiem rokas esot pilnas.
Sabiedrība
2019. gada 1. aprīlis, 17:10

Rēzijas Kalniņas atbalstītais dzīvnieku tiesību pikets pārcelts uz vēlāku laiku

Jauns.lv

Pikets, kuru organizatori, vairāki desmiti dzīvnieku aizsardzības organizāciju, plānoja pie Saeimas otrdien, 2. aprīlī, zināmu iemeslu dēļ atlikts.

Kā noskaidroja Jauns.lv, to tomēr nolemts rīkot aprīļa vidū. Konkrētu datumu organizatori pagaidām nav norādījuši, taču aicina sekot līdzi jaunumiem publiskajā telpā.

“Izlēmām koncentrēt spēkus uz Saeimas sēdi, kad konkrētās izmaiņas likumdošanā skatīs otrajā lasījumā. Fiziski nespējam visu un visur paspēt, jo ļoti daudz darba ikdienā dzīvnieku glābšanā,” paskaidroja dzīvnieku patversmes “Ulubele” vadītāja Ilze Džonsone.

Cilvēki pie Saeimas piketē par mājdzīvnieku tiesībām

Pie Saeimas šodien piketā par mājdzīvnieku tiesībām Latvijā piedalījās aptuveni 40 cilvēki, no kuriem daži bija ģērbti dzeltenās vestēs, uz ...

gallery icon
86

Pret veselu dzīvnieku eitanāziju un ēnu ekonomiku

Piketēšana, kas pie Saeimas nama aizsākās aizvadītajā otrdienā un turpinās arī šajā nedēļā, ir 25 dzīvnieku aizsardzības organizāciju iniciatīva. Tās mērķis ir rosināt Saeimai veikt izmaiņas valsts likumdošanā, kas pasargātu veselus mājdzīvniekus no eitanāzijas, kā arī izskaustu ēnu ekonomiku, saistībā ar nelegālu dzīvnieku pavairošanu.

Atšķirībā no vairuma piketa dalībnieku, kuri bija sagatavojuši plakātus ar dzīvnieku labturībai veltītiem saukļiem, Rēzija Kalniņa pie Saeimas bija ieradusies, turot rokā savu špica suņuku vārdā Rumī.

Lai arī vakarā Rēzijai bija pirmizrāde Dailes teātrī jauniestudētajai izrādei “Kalpones”, aktrise devās uz piketu, paužot savu pilsonisko atbalstu dzīvnieku aizsardzības biedrību protestam.

“Esmu šokā par muļķību, ļaunumu, naidu, bezatbildību jebkurās izpausmēs. Tas ir zemiski. Biju šausmās, ieraugot fotogrāfijas, kurās pēc eitanāzijas dzīvnieki bija samesti atkritumu konteineros. Domāju, ka tas ir tikai bizness, ka tie ir daži cilvēki, kas uz tā rēķina iedzīvojas. Ir jautājums, kāpēc Saeima ir ieinteresēta atbalstīt šo ēnu ekonomiku – nelegālos dzīvnieku audzētājus, pēc tam atrast pamestos, pazaudētos, aizmukušos vai no mašīnām izmestos kaķus un suņus, un tad paņemt tos un nospricēt?” sašutumu pauž aktrise.

Lai cīnītos par mājdzīvnieku labturības tiesībām, Rēzija Kalniņa pat nevairījās mesties vārdu kaujā ar mutīgo deputātu Aldi Gobzemu, ko māksliniece īsā laikā “nolika pie vietas”.

Rēziju Kalniņu pārsteigusi Gobzema attieksme

“Iznāca ārā Gobzems un taisīja absolūti neprofesionālu sevis pašreklāmu, neiedziļinoties lietas būtībā un, nedzirdot vispār nevienu cilvēku, kas ar viņu runā. Tas bija... Es to varu nosaukt trīs vārdos – karalis ir pliks! Viņš manipulatīvi oponēja mūsu priekšlikumiem un ierosinājumiem. Mūs nosauca par divdesmit agresīvi noskaņotiem cilvēkiem. Tas bija ārprāts. Viņš pat nesaprata, ko mēs tur darām, par ko iestājamies! Viņš iznāca un uzbruka! Mūs strostēja, pārmetot, kur bijām tai dienā, kad Saeima pieņēma likumu, ka jaunieši no 16 gadu vecuma drīkst piedalīties medībās? Man ir jautājums – kā vispār šādu likumu varēja pieņemt? Nu tad welcome terorisms, welcome agresija! Man bija ļoti, ļoti grūti “neuzcepties”. Gobzema līdzšinējām aktivitātēm nebiju sekojusi, TV ekrānā viņu ieraugot parasti pārslēdzu kanālus, un šī bija pirmā reize, kad dzirdēju viņu runājam ilgāk par piecām minūtēm. Tagad skatījos ar muti vaļā un brīnījos – vai tiešām? Vai tiešām šāds ir Saeimā?!” stāsta Rēzija Kalniņa.