112
2019. gada 21. marts, 16:47

Jaunumi Kokneses kokaīna lietā: aizbēgušais iespējamais līdzdalībnieks varētu būt izskaitļots

Jauns.lv

Šī gada 19. martā stājies spēkā 2019. gada 25. februārī Zemgales rajona tiesas pasludinātais spriedums par aizgādnības nodibināšanu promesošā Jāņa Skrābāna mantai, liecina Jauns.lv rīcībā esošā informācija. Šis spriedums papildina iepriekš izskanējušo informāciju, ka J.Skrābāns, iespējams, ir viens no iesaistītajām personām apjomīgajā narkotiku kontrabandas lietā, ko šogad atklāja Valsts policija (VP) Kokneses novadā.

Iepriekš medijos jau tika minēts Skrābāna vārds starp personām, kas varētu būt iesaistītas nozieguma pastrādāšanā, taču policija šos faktus līdz šim nav apstiprinājusi. Tāpat mediji ziņoja, ka Skrābānam veiksmīgi izdevies aizmukt. Savukārt, šī gada 13. februārī VP izplatīja informāciju, ka viens no “Kokneses narkotiku lietā” iesaistītajiem Latvijas pilsoņiem ir izsludināts starptautiskā meklēšanā. Nu šis tiesas spriedums, kas tapis Aizkrauklē un stājies spēkā, papildus apliecina medijos izskanējušo informāciju, ka Skrābāns ir promesošs, citiem vārdiem sakot, no pastāvīgās dzīvesvietas aizgājusi persona, kurš visdrīzāk ir arī persona, kura izsludināta starptautiskā meklēšanā.

Saimniecība Koknesē, kur policija atrada 2 tonnas kokaīna

gallery icon
11

Pamatojoties uz tiesas spriedumā lemto, no 2019. gada 19. marta ar Skrābana mantu rīkojas tā aizgādnis. Saskaņā ar likumu aizgādnim ir pienākums apsargāt un pārvaldīt promesošā Skrābāna mantu, bet viņam nav tiesības iejaukties promesošā Skrābāna pārējās lietās, izņemot tikai spiedīgas vajadzības gadījumus. Tāpat aizgādnim par viņam uzticēto mantu jāsastāda saraksts un ik gadus jādod bāriņtiesai norēķins. Savukārt, ja Skrābānam pienākas vai pienāktos mantojums tā prombūtnes laikā, arī to var pieņemt aizgādnis tādā pašā kārtā, kā aizbildnis pieņem viņa aizbilstamajam piekritušu mantojumu.

Aizgādniecība izbeigsies, ja Skrābāns atgriezīsies atpakaļ savā dzīvesvietā vai ziņos par sevi un pats sāks dot rīkojumus par savas mantas pārvaldību, vai kad tiks iegūtas noteiktas ziņas par viņa nāvi, vai arī tiesa viņu izsludinās par mirušu. Tātad, kamēr nav radušies šādi apstākļi, ar Skrābāna mantu rīkosies tā aizbildnis, kuru iecēlusi tiesa.

Skrābāns ir valdes loceklis vairākos uzņēmumos, kuros viņš ir tiešs vai caur mātes kompāniju pastarpināts tā īpašnieks. Visticamāk, ka tuvākajā laikā varētu notikt valdes maiņa SIA “JS Products”, kur Skrābāns ir vienīgais uzņēmuma īpašnieks un līdz šim arī vienīgais valdes loceklis. Valdes maiņa ļautu SIA “JS Products” turpināt savu darbību. Interesanti, ka tieši dienā, ka stājās spēkā tiesas spriedums par mantas aizgādnību, Valsts ieņēmumu dienests SIA “JS Products” ir izslēdzis no PVN reģistra. Tāpat valdes maiņa SIA “JS Products” dotu iespējas mainīt valdi arī tās meitas kompānijās: SIA “JSP transport” un SIA “JSP building”.  Vai Jauns.lv minējumi par valdes maiņu Skrābānam tieši un pastarpināti piederošos uzņēmumos notiks, rādīs laiks.

Jau vēstīts, ka šī gada 8. janvārī VP sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un pretterorisma vienību "Omega" Kokneses novadā uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.