foto: LETA
Latgaļu "Boņuku" šogad saņem Kārlis Kazāks, Anna Rancāne, grupas "Bez PVN" un "Latgalīšu reps"
Mūziķis Kārlis Kazāks.
Kultūra
2019. gada 24. februāris, 20:48

Latgaļu "Boņuku" šogad saņem Kārlis Kazāks, Anna Rancāne, grupas "Bez PVN" un "Latgalīšu reps"

Jauns.lv / LETA

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2018" ieguvuši Anna Rancāne, grupa "Bez PVN", apvienība "Latgalīšu Reps", raidījums "Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku", Ontona Slišāna jubilejas gads Ziemeļlatgalē un citi, informēja "Gora" Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tika godināts mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks. Pateicoties Zvejsalnieka darbam, Rēzeknē ir viena no labākajām mākslas vidusskolām Latvijā, nodibināta vienīgā Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle ārpus Rīgas, kas ir pamats veselai mākslinieku paaudzei Latgalē, izveidots Rēzeknes mākslas nams ar vienīgo pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju pasaulē, uzsvēra Husare. Zvejsalnieks ir pieminekļa "Vienoti Latvijai" atjaunošanas darbu vadītājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē, Latgalē.

"Boņuka" balvu Anna Rancāne saņēma par krājumu "Prīca i klusiešona", Kārlis Kazāks par raidījumu "Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku" par Ludzas izloksni.

Tāpat balvu saņēma vijolniece Aija Īzāka un apvienība "Teksasys latgalīši" par albumu "Dvieselis steigys", Annele Slišāne par projekta un izstādes "#100dečiLatvijai" rezultāta izdošanu grāmatā, apvienība "Latgalīšu Reps" par albumu "Žārei gaļi", dokumentālās filmas "Latgalīši Pīterpilī" veidotāji, dziesmu grāmatas un CD bērniem "Zalta puče" veidotāji, kā arī koncepts "Nameiz", Jānis Skutelis un "Benji Knewman".

Līdz šim balvas "Boņuks" katru gadu pasniegtas vismaz 18 nominācijās, taču, sākot jaunu balvas desmitgadi, balvas saņēmēju skaits samazinājies līdz 11. Turpmāk balvai arī nebūs atsevišķi izvirzītu nomināciju, bet pretendentus varēs iesniegt trīs kategorijās, no kurām balvas žūrija izvēlēsies desmit balvas saņēmējus - aktivitātes, personības, notikumus, darbus, bez kuriem visvairāk nebūtu iedomājama latgaliskā kultūra 2018.gadā. Viena balva nemainīgi tiks pasniegta par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" mērķis ir veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Iesniegtos pieteikumus izvērtēs latgalisko kultūrvidi vai attiecīgo balvas nozari pārzinoša žūrija vismaz 25 cilvēku sastāvā.

Balva pirmo reizi tika pasniegta 2009.gadā, bet kopš 2013.gada balvu rīko Latgales vēstniecības "Gors" komanda. "Boņuks" vēl arvien ir vienīgā balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus un paveikto latgaliskās kultūras dzīvē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās