foto: LETA
Tikai 23% no pārtikas aprites uzņēmumiem pilnībā atbilst higiēnas prasībām
2019. gada 21. februāris, 18:55

Tikai 23% no pārtikas aprites uzņēmumiem pilnībā atbilst higiēnas prasībām

Jauns.lv / LETA

No Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pagājušajā gadā pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem 23% pilnībā atbilda higiēnas prasībām, kas ir par 1,9 procentpunktiem vairāk nekā 2017.gadā, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa informēja, ka kopumā PVD inspektori pagājušajā gadā pārtikas apritē iesaistītajos uzņēmumos veica 39 711 pārbaudes, kas ir par 0,8% mazāk nekā gadu iepriekš. Pārbaužu rezultāti liecina, ka 23% no pārbaudītajiem uzņēmumiem pilnībā atbilst higiēnas prasībām, 77% - atbilst daļēji, jo ir konstatētas atsevišķas neatbilstības, kas neietekmē pārtikas drošumu, bet 0,1% pārbaudīto uzņēmumu neatbilst higiēnas prasībām.

Pēc Meisteres teiktā, pārtikas uzņēmumos konstatēto galveno neatbilstību struktūra ir nemainīga - joprojām biežākās neatbilstības konstatētas uzņēmuma paškontroles procedūrās, iekārtu un aprīkojuma higiēnā, telpu un personāla higiēnā, kā arī pārtikas izsekojamībā.

Par konstatētajiem pārkāpumiem PVD pērn 31 gadījumā apturējis uzņēmuma darbību, 171 gadījumā apturējis pārtikas produktu izplatīšanu, bet 969 gadījumos pārtiku likts izņemt no apgrozības.

Saistībā ar pārkāpumiem pārtikas apritē PVD pagājušajā gadā 20 gadījumos ir sastādījis brīdinājuma rīkojumus, bet 1117 gadījumos - administratīvā pārkāpuma protokolus. Savukārt 1098 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.

Meistere pastāstīja, ka kopējais pērn pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem piemērotais naudas soda apmērs bija 103 200 eiro.

PVD uzraudzībā 2018.gadā bija 34 411 uzņēmumi, kas nodarbojas ar pārtikas ražošanu, izplatīšanu, sabiedrisko ēdināšanu, materiālu, kas nonāk saskarē ar pārtiku ražošanu un izplatīšanu, blakusproduktu pārstrādi, kā arī bioloģisko lauksaimniecību. Šo uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pērn saruka par 1,8% un tas ir noticis visās uzņēmumu grupās, bet vislielākajā mērā - tirdzniecības uzņēmumu - par 4,1%, kā arī dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanas uzņēmumu grupā - par 3,6%.

2017.gadā no PVD pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem 21,1% pilnībā atbilda prasībām.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās