Skolas psihologs neziņo par seksuālu vardarbību pret bērnu: līdz šim neviens par šādu rīcību sodīts nav
foto: Pexels.com
Ilustratīvs foto.
112
2019. gada 19. februārī, 10:01

Skolas psihologs neziņo par seksuālu vardarbību pret bērnu: līdz šim neviens par šādu rīcību sodīts nav

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Valsts policija (VP) ziņoja, ka aizturēts kāds vīrietis aizdomās par nepilngadīgas meitenes seksuālu izmantošanu. Bērns par nodarījumu bija vērsies pie skolas psihologa, taču uz bērna teikto neviens nav reaģējis. Izmeklētāji tālāk lems, vai par šādu rīcību pie kriminālatbildības saucams skolas psihologs, vēsta LTV ziņu raidījums "Panorāma".

Skolas psihologs neziņo par seksuālu vardarbību pr...

Valsts policijas Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Oļegs Lavčinovskis "Panorāmai" norādījis, ka izmeklētāji lems, vai skolas psihologs saucams pie atbildības.

Tajā pašā laikā zināms, ka līdz šim nav uzsākts vēl neviens kriminālprocess pret pieaugušajiem, kas nav ziņojuši par vardarbību pret bērnu. VP pārstāvis uzsver, ka viņa rīcībā nav zināmi daudzi stāsti, kas nebūtu novadīti līdz likumargiem.

Nodibinājuma “Centrs Dardedze” valdes locekle Agnese Sladzevska skaidro, ka pāridarītājs visbiežāk ir pazīstams cilvēks, nevis svešinieks, kas savukārt nozīmē, ka par tuvinieku runāt ir daudz grūtāk. Bērni baidās no reakcijas un sekām.

Par seksuālo vardarbību ziņo tikai trešadaļa bērnu-upuru, turklāt no viņiem tikai par daļu gadījumu tiekot ziņots tālāk. “Centrs Dardedze” valdes locekle uzsver, ka, neskatoties uz to, ka uzsākti 229 kriminālprocesi par seksuālu vardarbību pret bērnu, patiesībā šo gadījumu ir daudz, daudz vairāk.

Vēstot par notikušo seksuālo uzbrukumu bērnam, VP priekšnieks Inta Ķuzis norādaīja, ka seksuālā izmantošana varētu būt notikusi ilgstošā laika periodā. Aizturētā persona bijusi pusaudzei tuva persona. Noziegums noticis Rīgas reģionā.

Veicot izmeklēšanu, sākotnējā informācija liecina, ka bērns par nodarījumu bija vērsies pie skolas psihologa, taču uz bērna teikto neviens nav reaģējis.

Lai arī bērni var mānīties, tādos gadījumos speciālistam ir iespējas pārbaudīt, vai sniegtā informācija ir patiesa vai nepatiesa, norādīja VP priekšnieks.

Pagājušajā gadā dažādos noziegumos cietuši 525 bērni, kas ir par septiņiem mazāk nekā gadu iepriekš. Tikumības un dzimumneaizskaramības jomā cietuši 229 nepilngadīgie, kas ir par 14% vairāk nekā gadu iepriekš. No cietsirdības un vardarbības pērn cietuši 92 bērni, kas par 4,5% mazāk nekā 2017.gadā. No mantiskiem noziegumiem pērn cietuši 74 bērni.