foto: LETA
Krīt aizdomu ēna pār komisiju, kura Ievu Jaunzemi izraudzījusies kā nākamo VID vadītāju
VID priekšnieces amatam izvirzītā bijusī Konkurences padomes vadītāja, līdzšinējā Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja Ieva Jaunzeme. Par viņas apstiprināšanu amatā lems šodien.
Sabiedrība
2019. gada 4. februāris, 18:55

Krīt aizdomu ēna pār komisiju, kura Ievu Jaunzemi izraudzījusies kā nākamo VID vadītāju

Jauns.lv

Otrdien, 5. februārī, Ministru kabinetā (MK) paredzēts izskatīt jautājumu par Ievas Jaunzemes iecelšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā. Jaunās valdības pārstāvji par atbildīgajam amatam izraudzīto Jaunzemi izsakās visnotaļ atzinīgi, taču Jauns.lv rīcībā esošā informācija par iepriekšējās valdības veidotu komisiju, kas viņu izraudzījās, liek aizdomāties.

Jauns.lv vērsās pie vairākiem jaunās valdības pārstāvjiem ar lūgumu sniegt savu viedokli saistībā ar iepriekšējās valdības laikā izraudzīto VID ģenerāldirektori un viņas atbilstību amatam.

JKP un "Attīstībai/Par" uz Jaunzemi raugās pozitīvi

Jaunzemes atbilstību augstajam amatam lūdzām komentēt 13. Saeimas deputātei, Jaunās Konservatīvās partijas frakcijas priekšsēdētājai Jutai Strīķei, kā arī viņas partijas biedram, pašreizējam tieslietu ministram Jānim Bordānam.

Rakstisku atbildi no JKP puses sniedza frakcijas konsultants Oskars Muksimovs: “Jaunie konservatīvie patlaban izskata Ievas Jaunzemes kandidatūru. Par VID vadītāja amatu noteikti tiks runāts ar visiem mūsu partneriem. Sarunu gaitā tiks izvēlēts visatbilstošākais kandidāts. Mēs novērtējam Jaunzemes kundzes pieredzi un augsto kompetenci. Pēc tikšanās frakcijas telpās ar Ievu Jaunzemi radies visā visumā pozitīvs iespaids.”

Līdzīgu viedokli pauda arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!): “Ieva Jaunzeme uzvarēja VID amata konkursā, līdz ar to viņa ir uzskatāma par atbilstošu šim darbam.” Pūce teic, ka līdz šim Jaunzemi profesionālajā darbībā atzinis kā zinošu un enerģisku.

NA saskarsme ar Jaunzemi bijusi pretrunīga, taču atbalsts būšot

Dienu pirms jautājuma par Jaunzemes iecelšanu VID ģenerāldirektores amatā atbildi sniedza arī Nacionālās apvienības priekšsēdētājs, 13. Saeimas deputāts Raivis Dzintars.

“Domāju, ka kandidāts jāvērtē pēc tā spējām, pieredzes un darba plāniem, nevis pēc tā, kuras valdības laikā noticis konkurss. NA līdzšinējā saskarsme ar Jaunzemes kundzi citos amatos bijusi pretrunīga, taču šodien valdes sēdes laikā uz deputātu un partijas valdes locekļu jautājumiem viņa atbildēja pārliecinoši. Esam nolēmuši dot Jaunzemes kundzei uzticības kredītu un atbalstīt amatā,” pauda NA priekšsēdētājs.

Ziņots arī, ka kopumā valdošās koalīcijas partijām nav iebildumu pret Ievas Jaunzemes iecelšanu VID vadītājas amatā. To žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Jaunzeme VID vadītāja amata konkursā uzvarēja, kad valdības vadītājs vēl bija Māris Kučinskis (ZZS). Toreizējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) nesteidzās virzīt valdībā jautājumu par Jaunzemes apstiprināšanu amatā, atzīstot, ka jaunā VID vadītāja iecelšana atstājama jaunā Ministru kabineta kompetencē. Jaunās valdības finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) iepriekš pauda nostāju, ka nav iemeslu Jaunzemi neapstiprināt VID vadītājas amatā.

Komisijā bijuši Jaunzemes iepriekšējo amatu pēcteči

Taču publiski pieejama informācija met aizdomu ēnu uz komisiju, kura Jaunzemi izraudzījās. Saskaņā ar MK rīkojuma anotāciju, kuru apstiprinājusi iepriekšējā valdība, norādīts, ka VID ģenerāldirektora atlases komisijā ar finanšu ministres D. Reiznieces-Ozolas 2018.  gada 16. augusta rīkojumu tika iekļauti pārstāvji no Valsts kancelejas, Valsts kases, Iekšlietu ministrijas, Konkurences padomes, Ārvalstu investoru padomes Latvijā, Latvijas Darba devēju konfederācijas, kā arī Latvijas Finanšu nozares asociācijas padomes.

Tāpat pretendentu vērtēšanas procesā piedalījās novērotāji no biedrības “Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera” (LTRK) un biedrības “Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija”. Zināms arī, ka Jaunzeme iepriekš bijusi Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore. Un tāpat viņa bijusi arī Konkurences padomes priekšsēdētāja.

Faktiski bijušās finanšu ministres izveidotā konkursa komisijā bija iekļauti Jaunzemes iepriekšējo darba vietu pēcteči, kas varētu radīt šaubas par konkursa komisijas objektivitāti, pieņemot lēmumu par konkursa rezultātiem. Turklāt interesanti, ka, piemēram, novērotāju statusā bija LTRK.

Ģimenes lietas

Saskaņā ar Jaunzemes deklarācijā norādītajiem radiniekiem - Jaunzemei ir kopējs bērns ar citu augstu amatpersonu, proti, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekli Gvido Romeiko, kurš ir FKTK juridiskā un licencēšanas departamenta vadītājs. Viņa tiešos darba pienākumos ietilpst kredītiestāžu darbības uzraudzība. Savukārt VID ģenerāldirektora konkursa komisijas sastāvā bija Latvijas Finanšu nozares asociācijas padomes pārstāvis. Šīs asociācijas biedrus uzrauga tieši Romeiko vadītais departaments FKTK.

Sāga ap VID ģenerāldirektora amatu

Kā ziņots, VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 2018. gada 10. martu negaidīti nomira toreizējā VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kura dienestu vadīja kopš 2016. gada novembra.

Pērn 13. martā valdība par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecēla VID ģenerāldirektora vietnieci nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktori Daci Pelēko.

Vēlāk uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par “melu kampaņu”. Pēcāk VID ģenerāldirektores amatam arī tika virzīta Ieva Jaunzeme.