foto: LETA
Prokuratūra izteikusi brīdinājumu Ušakovam saistībā ar pārtraukuma izsludināšanu domes sēdē
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs atbild uz žurnālistu jautājumiem pirms Rīgas domes ārkārtas sēdes, kurā lems par deputāta Oļega Burova iecelšanu Rīgas vicemēra amatā.
Politika
2019. gada 21. janvāris, 16:52

Prokuratūra izteikusi brīdinājumu Ušakovam saistībā ar pārtraukuma izsludināšanu domes sēdē

Jauns.lv / LETA

Prokuratūra izteikusi brīdinājumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) saistībā ar pārtraukuma izsludināšanu Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā bija paredzēts skatīt jautājumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā.

Ģenerālprokuratūras Sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe informēja, ka Ģenerālprokuratūra izskatīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) iesniegumu par Rīgas domes priekšsēdētāja rīcības tiesiskumu domes 2018.gada 5.novembra ārkārtas sēdē.

Pārbaudē konstatēts, ka Ušakovs nav rīkojies atbilstoši Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumam. 2018.gada 5.novembra ārkārtas sēdē, kas bija sasaukta pēc domes deputātu pieprasījuma, un kuras darba kārtībā bija grozījumu projekts Rīgas domes saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kartību Rīgā, Ušakovs izsludināja pārtraukumu uz nenoteiktu laiku. Lēmuma projekts tika izskatīts un noraidīts tikai 5.decembra domes sēdē.

Pārbaudes laikā netika konstatēts, ka minēto darbību rezultātā radīts kaitējums, par kuru Krimināllikumā paredzēta atbildība, jo rezultātā pieņemts domes noraidošs lēmums. Vienlaikus, pamatojoties uz Prokuratūras likumu, domes priekšsēdētājam izteikts prokurora brīdinājums par likuma pārkāpuma nepieļaujamību.

Prokuratūra gan norāda, ka, savlaicīgi neizskatot normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā iesniegtos lēmumu projektus, citos apstākļos, pie citāda domes lēmuma var tikt radīts arī tāds kaitējums, kas var veidot Krimināllikumā paredzēto atbildību.

Jau vēstīts, ka 5.novembrī Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā tika plānots skatīt jautājumu par NĪN samazināšanu pirmā brīvvalsts laika zemes mantiniekiem, Ušakovs izsludināja pārtraukumu tikai minūti pēc tās sākuma.

Ārkārtas sēdi opozīcija sasauca pēc tam, kad 17.oktobrī, neilgi pirms Finanšu un administrācijas lietu komiteja sēdes šis pats jautājums no darba kārtības tika izņemts un komiteja jautājumu neizskatīja. Toreiz Ušakovs nepaskaidroja, kur tad jautājums "nozudis", vien sacīja, ka "jebkuru darba kārtību var papildināt ar balsojumu," taču šāda piedāvājuma neesot.

Uzsākot ārkārtas sēdi, Ušakovs paskaidroja, ka iepriekšējās nedēļas komitejas darba kārtībā šis jautājums bija iekļauts referenta kļūdas dēļ un, ka "dokumentāli ir apliecināts, ka deputātiem un arī ziņotājiem tika izsūtīta mainītā darba kārtība".

Mēra darbību Rīgas domes opozicionāri lūdza izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.