foto: LETA
Topošās koalīcijas partijas vienojušās par valdības deklarāciju; Kariņš rēķinās ar 61 deputāta atbalstu
Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns (no kreisās), Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš, partijas "KPV.LV" Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts piedalās premjera amata kandidāta un valdību veidojošu partiju pārstāvju preses brīfingā pēc diskusijas par valdības deklarāciju.
Politika
2019. gada 21. janvāris, 11:17

Topošās koalīcijas partijas vienojušās par valdības deklarāciju; Kariņš rēķinās ar 61 deputāta atbalstu

LETA

Topošās koalīcijas partijas pilnībā vienojušās par valdības deklarāciju, žurnālistiem sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kariņš pēc partiju sanāksmes pauda, ka partijas vienojušās par valdības deklarāciju, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu.

Tagad šos dokumentus pārlasīšot korektori, bet trešdien, 23.janvārī, no rīta politiķi tos varētu parakstīt.

Trešdien arī iecerēts sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par valdības apstiprināšanu. Tā varētu notikt pirms pusdienlaika, iespējams, plkst.11, pastāstīja Kariņš.

Valdību veidojošām partijām šodien savās lēmējinstitūcijās vēl oficiāli jāizskata jautājums par dalību valdībā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis informēja prezidentu, ka valdības veidošanas process ir "noslēdzies ļoti veiksmīgi", kā arī iepazīstināja ar valdības deklarācijas tekstu, sadarbības līgumu un fiskālās disciplīnas līgumu.

Kariņš norādīja, ka "KPV LV" frakcija viņu informējusi par 11 deputātu atbalstu valdībai, tātad viņš rēķinās ar vismaz 61 balsi.

"KPV LV" Saeimas frakcija pašlaik lemj par jautājumiem, kas saistīti ar dalību valdībā. Frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs pirms sanāksmes nekomentēja iespējamo lēmumu, norādot, ka mudinās frakciju atbalstīt dalību valdībā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda gandarījumu, ka pēc ļoti ilgstošām un sarežģītām sarunām politiķiem ir izdevies vienoties. "Pašlaik esam vistuvāk tam, lai izveidotu valdību," teica Dzintars.

Komentējot jautājumu par to, ka nacionālajai apvienībai valdībā būs vien divi pārstāvji, Dzintars uzsvēra, ka VL-TB/LNNK nebija politiski egoistiska, liekot sarunu priekšplānā amatus.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka diskusijas par valdības dokumentiem notika galvenokārt koleģiālā un draudzīgā gaisotnē, un neatrisinātu jautājumu deklrācijā nav.

Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns norādīja, ka valdības deklarācija ir ļoti svarīgs dokuments, kas stiprina pozīcijas noteiktos jautājumos. Tomēr tie ir tikai 10%, bet pārējie 90% - tas, ko politiķi paveiks, piebilda Bordāns.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, starp topošās valdības darba prioritātēm būs finanšu sistēmas sakārtošana, drošības un tiesiskuma stiprināšana, administratīvi teritoriālā reforma, veselības aprūpes un izglītības kvalitātes un pieejamības uzlabošana, kā arī obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana, liecina valdības deklarācijas projekts.

Tāpat starp valdības prioritātēm paredzēts noteikt tautsaimniecības konkurētspējas, produktivitātes un investīciju apjomu paaugstināšanu, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. Valdības darbs šo prioritāšu īstenošanā tiks balstīts uz "stingru fiskālo disciplīnu ar tiekšanos uz pārpalikuma veidošanu valsts budžetā".

Valdības mērķi, rūpējoties par Latvijas iedzīvotāju labklājību, būšot eiroatlantiskā kursa stiprināšana, fiskālā disciplīna, bezkompromisu tiesiskums un nevienlīdzības samazināšana, pausts dokumentā.

Valdības veidošanas procesā iesaistītas piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī "Attīstībai/Par!".