foto: LETA
Kaimiņiene pastāsta par redzēto Kokneses novada kokaīna kontrabandistu saimniecībā
Valsts policija sadarbībā ar ASV tiesībsargājošo iestādi un pretterorisma vienību "Omega" Kokneses novadā izņēma vairāk nekā divas tonnas kokaīna kravu ar 42 kartona kastēm, kurās atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.
112
2019. gada 17. janvāris, 12:40

Kaimiņiene pastāsta par redzēto Kokneses novada kokaīna kontrabandistu saimniecībā

Jauns.lv

Gads sācies ar skaļu notikumu - pagājušajā nedēļā kādā Kokneses saimniecībā uzietas divas tonnas augstas raudzes kokaīna, kas Eiropā ievestas paslēptas kuģa konteinerā. Par notikušo ir pārsteigts gan novada domes priekšsēdētājs, gan novada iedzīvotāji. TV3 raidījumam "Bez Tabu" saimniecības "Mazkārkli" kaimiņiene stāsta, ka liktenīgajā 8.janvārī apkārt manījusi lielu rosību.

Kundze, kura dzīvo nepilnus 100 metrus no nu jau aizzīmogotās saimniecības, raidījumam pastāstījusi, ka šajā vietā ikdienā regulāri piestājušas daudz un dažādas automašīnas. Lietas, acīmredzot, gājušas no rokas, viņa norāda.

8.janvāra pievakarē kaimiņiene apkārt manījusi pamatīgu rosību - degušas zilas bākugunis, apkārt bijis pilns ar policistiem, kā arī citām automašīnām. Kundze stāsta, ka redzējusi braucošu policijas automašīnu, bet aiz tās - lielu kravas mašīnu. Spēkrakti pagriezušies uz šosejas pusi, ieslēguši signālu un aizbraukuši prom. 

Viņa stāsta, ka vīrieši divus vakarus pēc kārtas it kā krāvuši malku. Esot aizbildinājušies, ka tikai paprasījuši atļauju sakraut saskaldītu malku.

"Glupais Andri, man jāsaka," par notikušo pārsteigumu nesplēpj saimniecības "Mazkārkli" kaimiņiene.

Saimniecība Koknesē, kur policija atrada 2 tonnas kokaīna

gallery icon

Arī novada vietējie iedzīvotāji raidījumam neslēpj pārsteigumu par ievērojamo kokaīna kravu, kas atrasta tieši Kokneses novadā. Arī novada domes priekšsēdētājs ir izbrīnīts par notikušo, sakot, ka šī noteikti ir noziedzīgās pasaules shēma, turklāt iespējams, skandālā ierautie cilvēki no Kokneses līdzējuši tikai par mazu samaksu.

Jau ziņojām, ka 8.janvārī Valsts policija (VP) sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un VP pretterorisma vienību "Omega" Kokneses novadā uzgājusi kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.

VP publicētajos fotoattēlos redzams, ka kokaīns atrasts kādā kokapstrādes uzņēmumā. No attēliem noprotams, ka narkotiskā viela atradusies gan banānu kastēs, gan kastēs ar būvniecības preču tirdzniecības uzņēmuma "K Senukai" logo.

Lai arī galīgā ekspertīze vēl turpinās, daļā no izņemtajām briketēm konstatēts kokaīns, kura īpatsvars ir 80%, kas, pēc Grišina teiktā, ir ļoti augsts rādītājs. Vienā briketē bija 1000 grami vielas. Grišins pastāstīja, ka vairumtirdzniecības cena par kilogramu kokaīna ir 30 000 eiro, līdz ar to kopumā kravas vērtība varētu būt aptuveni 65 miljoni eiro. Pavairojot kokaīnu mazumtirdzniecībā, cena vairākkārt palielinās, līdz ar to mazumtirdzniecībā šādas kravas cena varētu "tuvoties miljardam" eiro, sacīja Grišins.

Grandiozā krava atklāta saimniecībā "Mazkārkli" Kokneses pagastā. Ekvadoras policijas izplatītajā paziņojumā skaidrots, ka ferma kalpojusi kā "loģistikas centrs" narkotiku tālākai izplatīšanai Eiropā.

Tāpat paziņojumā norādīts, ka operatīvo darbību rezultātā Latvijā aizturēti pieci cilvēki, tiesa, nenorādot viņu uzvārdus, bet gan tikai uzvārda sākuma burtu.

Zināms, ka fermas īpašniekam Andrim Elstam un viņa brāļa dēlam Edgaram Elstam Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 9.janvārī kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Abi tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.