foto: LETA
Kalnciemas ielas graustam blakus esošo ēku vēlas iekļaut kultūras pieminekļu sarakstā
Ugunsgrēkā cietusī 1914.gadā celtā jūgendstila ēka Kalnciema ielā 2b.
Kultūra
2019. gada 14. janvāris, 13:31

Kalnciemas ielas graustam blakus esošo ēku vēlas iekļaut kultūras pieminekļu sarakstā

Jauns.lv / LETA

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) turpinās skatīt jautājumu par Rīgā, Raņķa dambī 14, esošā nama iekļaušanu valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā, šodien Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā sacīja pārvaldes eksperts Jānis Asaris.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Strādnieki ar smago tehniku nojauc izdegušo namu Kalnciema ielā

No Rīgas pilsētvides ainavas pamazām, kontrolētas nojaukšanas darbu ietvaros, pazūd pagājušā gada izskaņā degušais jūgendstila nams Kalnciema ielā 2B.

gallery icon
32

Raņķa dambja nams ir daļa no ēku kompleksa, kas veidojas kopā ar pērn novembrī izdegušo Kalnciema ielas ēku. Pirms ugunsgrēka NKMP jau bija uzsākusi procesu par ēku kompleksa iekļaušanu pieminekļu sarakstā, taču pēc ugunsgrēka šis jautājums tika apturēta.

"Ņemot vērā visu notiekošo, mēs tomēr pieņēmām lēmumu virzīt uz Kultūras ministriju jautājumu par Raņķa dambja pusē esošās ēkas iekļaušanu pieminekļi sarakstā," sacīja Asaris. Viņš atzina, ka no nama īpašniekiem par šo ieceri esot saņemti iebildumi. Proti, īpašnieki paužot, ka pēc ugunsgrēka arī Raņķa dambja ēkas tehniskais stāvoklis esot ievērojami pasliktinājies, tādēļ, viņuprāt, šis lēmums būtu jāpārskata. Pēc Asara teiktā, pārvalde ar īpašniekiem cer tuvākajā laikā šo jautājumu pārrunāt un pārliecināt viņus par pretējo.

NKMP ieskatā visa ēku kompleksa fasāde būtu jāatjauno tās iepriekšējā izskatā un tā kā īpašnieki esot veikuši visus nepieciešamos uzmērījumus - tas esot izdarāms.

Tā tagad izskatās jūgendstila ēka Kalnciema ielā, kuru Rīgas dome nolēmusi nojaukt

gallery icon
17

Komiteja šodien kopumā lēma par nama sakārtošanas darbu grafiku un lielākās diskusijas deputātu vidū raisīja deputātes Ievas Holmas (VL-TB/LNNK) priekšlikums lēmumprojektā par nama atjaunošanu iekļaut nosacījumu, ka īpašniekiem ēkas fasāde, tostarp, arī nojauktā Kalnciema ielas fasāde, ir jāatjauno tās vēsturiskajā izskatā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta būvnieki un juristi norādīja, ka šādu prasību dome nav tiesīga iekļaut administratīvajā aktā un tas var draudēt ar tiesvedību. Komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) rosināja Holmas priekšlikumu iekļaut atsevišķā lēmumā, kurā tiks atrunāti ēkas projektēšanas nosacījumi, taču opozīcija ar šādu risinājumu nebija mierā. Vienlaikus deputāti vairākkārt uzsvēra, ka viņiem svarīgi ir saglabāt tieši nama fasādi - taču tā iekšējo izkārtojumu īpašnieki var modernizēt un izbūvēt kā vien vēlas.

Klātesošie SIA "Novira Capital" pārstāvji nevarēja konkrēti pateikt, kā tieši ēka tiks atjaunota nākotnē. "Mēs gribējām to rekonstruēt iepriekšējā izskatā, taču tas bija pirms ugunsgrēka. Šobrīd mēs kopā ar arhitektiem plānojam - ko īsti tur varam darīt. Nenoliedzami visus atjaunošanas darbus saskaņosim ar pašvaldību. Ar nekādu pašdarbību mēs nodarboties neplānojam," sacīja pārstāvji.

Pēc ilgstošām apspriedēm un pārtraukuma, Burovs piedāvāja Holmas priekšlikumu lēmumprojektā tomēr iekļaut, taču citā redakcijā. Jaunais priekšlikums paredz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā noslēgt nama atjaunošanas būvprojekta izstrādes līgumu, kas paredz būves ielas fasāžu atjaunošanu iepriekšējā izskatā, atbilstoši veiktajiem uzmērījumiem.

Atsākas Kalnciema ielas izdegušā nama demontāža

Šodien, atsākoties Rīgā, Kalnciema ielā 2B esošā izdegušā nama demontāžai, sociālajos tīklos parādījušies satrauktu rīdzinieku vēstījumi par to, ka nojaukšanas ...

gallery icon
7

Kā ziņots, Īpašuma departamenta sagatavotais lēmumprojekts Kalnciema ielā 2B esošo graustu pilnībā atjaunot paredz divu, bet ne vēlāk kā četru gadu laikā, liecina Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas darba kārtībai pievienotie dokumenti.

Sagatavotais lēmumprojekts paredz īpašniekiem viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, izstrādāt un saskaņot nepieciešamo dokumentāciju būves konservācijas darbu veikšanai, un četru mēnešu laikā tos arī īstenot.

Tāpat lēmumprojekts paredz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas noslēgt līgumu par ēkas pārbūves vai atjaunošanas darbu būvprojekta izstrādi, sešu mēnešu laikā to minimālā sastāvā saskaņot Rīgas pilsētas būvvaldē un 14 mēnešu laikā uzsākt būvatļaujā norādīto projektēšanas nosacījumu izpildi. Tāpat 18, bet ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā, pilnībā jāizprojektē un jāuzsāk nama atjaunošana.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2018.gadā, naktī uz 25.novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas. Ēka jau daudzus gadus netiek apsaimniekota un atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi.

Tā izskatās izdegusī jūgendstila ēka Kalnciema ielā

gallery icon
11

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914.gadā. Ēkas īpašnieki kopš šī gada janvāra ir igauņu uzņēmums "Novira Capital", kas ir īpašnieki arī Raņķa dambī 14 esošajai ēkai.

Pirms tam ēkas īpašnieks caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu bija igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Lai novērstu izdegušā nama bīstamību apkārtējai videi, līdz šim īpašnieku pieaicinātie būvnieki, sadarbojoties ar pašvaldības institūcijām, Kalnciema ielas nama daļu demontējuši līdz 1.stāva līmenim, bet fasāde uz Raņķa dambja pusi palikusi neskarta.