112
2016. gada 4. februāris, 16:55

Piedzēries Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris no ielas aizvests uz slimnīcu

Jauns.lv

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības komandieris majors Gatis Graudiņš slimnīcā nogādāts ar alkohola intoksikāciju,.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins apstiprināja, ka slimnīcā nogādātā persona ir Graudiņš. Viņš norādīja, ka par notikušo sākta dienesta pārbaude un pēc pilnīgas informācijas saņemšanas no Valsts policijas tiks lemts par tālāko amatpersonas dienesta gaitu.

AM šobrīd nekomentē, vai Graudiņš alkohola reibumā atradies dienesta pienākumu pildīšanas laikā un formastērpā.

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis apliecināja, ka Valsts policija 1.februāra vakarā saņēma izsaukumu uz Višķu ielu Rīgā, jo iedzīvotāji ziņoja par kādu vīrieti, kas guļ uz ielas.

Policija izbrauca uz notikuma vietu un atrada kādu vīrieti. Ņemot vērā, ka viņš nebija pie pilnas samaņas, likumsargi izsauca mediķus. Pēc mediķu lūguma policija palīdzēja vīrieti transportēt uz medicīnas iestādi.

Vēlāk policija no ārstniecības iestādes saņēma informāciju, ka slimnīcā nogādātajam vīrietim konstatēta alkohola intoksikācija.

Sadovskis nekomentēja vīrieša identitāti.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā pieejamās deklarācijas liecina, ka Graudiņš kopš 2000.gada sākuma dienējis par daļas priekšnieku toreizējā Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienestā. Vēlāk veidojis karjeru Zemessardzē, kur ieņēmis dažādus amatus Zemessardzes štābā. Par darbu Zemessardzē viņš 2014.gadā nopelnījis 19 354 eiro.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība izveidota 2013.gada 30.jūlijā, kad aizsardzības ministrs parakstīja pavēli par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizatoriskās struktūras izmaiņām, tajā iekļaujot šo vienību. Vienības komandieris ir majors Graudiņš.

Vienība tika izveidota saskaņā ar Zemessardzes likumu, apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistīties gribošus ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumos, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām.

Kiberaizsardzības vienības galvenais mērķis ir attīstīt spējas, lai sniegtu atbalstu krīzes vai apdraudējuma situācijā IT drošības incidentu novēršanā un radušos seku pārvarēšanā kibertelpā, ja NBS vai Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā esošie resursi būtu nepietiekami, ja vienības piesaiste paātrinātu neatliekamo pasākumu īstenošanu vai tās rīcībā būtu speciāli resursi šo darbību veikšanai.

LETA/Foto: EPA/LETA