foto: Ieva Lūka/LETA
Par LTV pagaidu valdes locekli ieceļ LTV satura redaktori Valdmani-Rozenbergu
LTV satura redaktore Vikija Valdmane-Rozenberga.
Sabiedrība
2019. gada 4. janvāris, 11:01

Par LTV pagaidu valdes locekli ieceļ LTV satura redaktori Valdmani-Rozenbergu

Jauns.lv / LETA

Par VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) pagaidu valdes locekli iecelta LTV satura redaktore Vikija Valdmane-Rozenberga, informēja Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP).

Valdmane-Rozenberga LTV valdes locekļa amata pienākumus pildīs līdz brīdim, kad tiks iecelts jauns LTV valdes loceklis.

Padome 2019. gada 10. janvārī plāno izsludināt konkursu uz divām vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām.

Iecelt pagaidu valdes locekli bija nepieciešams, jo 2018.gada nogalē NEPLP izteica neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un LTV valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam.

Savu lēmumu NEPLP skaidroja, norādot, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs.

2016. gadā valsts budžetā apstiprināja LTV nozīmīgu attīstības projektu - "Studijas režijas atjaunošana, vienota aparatūras kompleksa, kas apkalpos vairākus studiju paviljonus, izveide" divu gadu periodam piešķirot līdzekļus 1 000 050 eiro apmērā. Saskaņā ar plānu 800 000 eiro bija jāiztērē līdz 2017.gada beigām, bet LTV apguva tikai nepilnus 175 000 eiro. LTV apņēmās darbus paveikt līdz 2018.gada martam, kas nenotika. 2018.gadā LTV bija jāizlieto vēl 250 000 eiro un jānodod projekta 1. kārta ekspluatācijā līdz 17.decembrim. Plāns netika izpildīts. Turklāt projekta īstenošanas gaitā tika konstatēts būtisks sadārdzinājums - nepilni 500 000 eiro. Lai projektu pabeigtu, LTV bija spiesta papildus ņemt kredītu pusmiljona eiro apmērā.

Tāpat 2018.gada maijā, pastāvot riskam, ka ziņu dienesta režijas komplekss jebkurā brīdī var pārstāt darboties, valdība augustā atbalstīja 414 137 eiro apmērā piešķīrumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. LTV apņēmās projektu īstenot līdz gada beigām. NEPLP konstatēja, ka iepirkums, kas saistīts ar instalāciju iegādi un uzstādīšanu, ir izsludināts vien 14. novembrī. Līdz ar to, paziņojot iepirkuma rezultātus 13.decembrī, plānotos darbus nav iespējams pabeigt laikā. Ja līdzekļi neparedzētiem gadījumiem netiek apgūti līdz gada beigām, tie jāatmaksā atpakaļ valsts budžetā. Padome uzskata, ka šāda projekta plānošanas prakse neatbilst labas pārvaldības principiem Latvijas sabiedrības interesēs, kā arī apdraud sabiedriskā pasūtījuma realizāciju.

Līdzšinējais LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte nesaskata iemeslus viņa atstādināšanai no amata. Belte uzsvēra, ka, viņaprāt, notikušā apstākļi būtu jāvērtē īpašā, neatkarīgā komisijā, kurā varētu tikt pārstāvēta Valsts kontrole un Pārresoru koordinācijas centrs.