foto: ekrānuzņēmums no video
Krievijas lielākā sieviešu klostera priekšniece - igumene Sergija - atrasta Latvijas čekas maisos
Viena no ietekmīgākajām Krievijas pareizticīgās baznīcas sievietēm - igumene Sergija par čekas aģenti savervēta Jelgavas rajona Valgundē.
Sabiedrība
2019. gada 4. janvāris, 05:44

Krievijas lielākā sieviešu klostera priekšniece - igumene Sergija - atrasta Latvijas čekas maisos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas lielākā sieviešu klostera priekšniece Aleksandra Konkova (baznīcas vārdā – Sergija) atrasta Latvijas čekas aģentu sarakstā. Viņa čekas maisos nokļuvusi 1987. gada februārī, kad viņu kā Valgundes klostera (netālu no Jelgavas) māsu savervēja Jelgavas VDK darbinieks Iļjušenoks. Svētajai māsai tika piešķirts segvārds „Veronika”.

Jau pagājušā gada vasarā tika publicēta visai nekonkrēta informācija, ka VDK zinātniskās izpētes komisija noskaidrojusi, ka čekas maisos ir vairākas kristīgo baznīcu autoritātes, kuras tagad ir „ievērojami kristīgo baznīcu vadītāji ārpus Latvijas”.

Nu pēc aģentu kartīšu rūpīgākas izpētes noskaidrojies, ka starp aģentiem ir ietekmīgas krievu Pareizticīgās baznīcas mūķenes – lielākā Krievijas sieviešu klostera vadītājas, igumenes Sergijas (laicīgajā vārdā – Aleksandras Konkovas) vārds.

Pašlaik viņa pārvalda sieviešu pareizticīgo klosteri Ņižņijnovgorodas apgabalā Divejevā, kurā dzīvo vairāk nekā 400 mūķenu un kura teritorijā ir septiņi dievnami. Klosteris ievērojams arī ar to, ka tajā atrodas ievērojamā krievu baznīcas svētā – Sarovas Serafima (1754-1833) relikvijas jeb mirstīgās atliekas un tā ir nozīmīga svētceļojumu vieta.

Krievijā atklājums par ietekmīgās igumenes atrašanos čekas maisos izraisījis sensāciju garīgajās aprindās. Vēl jo vairāk tādēļ, ka mūķene Sergija ir labi pazīstama ar Krievijas varas augstākajiem ešaloniem, internetā atrodamas fotogrāfijas, kurās viņa redzama kopā gan ar Krievijas premjeru Dmitriju Medvedevu, gan viņa sievu.

foto: Kgb.arhivi.lv
Ņižņojnovgorodas Divejevas klostera vadītājas Aleksandras Konkovas aģentes "Veronikas" kartīte.

Ņižņijnovgorodas eparhija pagaidām Latvijas čekas maisu saturu nav komentējusi, savu viedokli solot kaut kad vēlāk. Arī pats Divejevas klosteris šo ziņu nav komentējis.

Te jāteic, ka arī Latvijas kristiešiem arī pašmājās čekas maisu saturs radīja zināmu šoku. Tajos, piemēram, ir pašreizējās Latvijas pareizticīgās baznīcas galva – metropolīts Aleksandrs, adventistu Rīgas Centra draudzes mācītājs Andrejs Āriņš un Berlīnes latviešu luterāņu draudzes gans Tālis Rēdmanis, katoļu titulārbīskaps Jānis Cakuls.

Tāpat čekas maisos sastopami nu jau mirušie Latvijas baznīcu augstākie hierarhi – katoļu kardināls Juliāns Vaivods, kā arī visi iepriekšējie Latvijas luterāņu baznīcas arhibīskapi - Jānis Matulis, Ēriks Mesters un Kārlis Gailītis.