Politika
2016. gada 9. februāris, 23:04

Drīzumā Latvijā tiks atvērta Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecība

Jauns.lv

Drīzumā Latvijā tiks atvērta Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) vēstniecība Latvijā, sociālajā vietnē "Twitter" apliecinājis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs norādījis, ka jaunā vēstniecība veicinās politisko un ekonomisko sadarbību, kā arī investīciju piesaisti.

Ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons sarunā ar aģentūru LETA apliecināja, ka AAE ir pauduši vēlmi Latvijā atvērt vēstniecību, taču atturējās minēt, kad tas varētu notikt.

Starp Latviju un AAE pastāv intensīvs divpusējais dialogs, augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, notiek sadarbība starptautiskajās organizācijās, tiek paplašināta līgumtiesiskā bāze, norādījusi ministrija.

Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma ar 48,35 miljoniem eiro 2015.gada 1.pusgadā AAE ieņēma 27.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Latvijai ar AAE saglabājās pozitīva preču tirdzniecības bilance - 40,61 miljonu eiro apmērā.

Eksporta apjoms uz AAE 2015.gada 1.pusgadā veidoja 44,48 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar 2014.gada 1.pusgadu bija par 29,19 miljoniem eiro jeb 191% vairāk. Savukārt importa apjoms no AAE 2015.gada 1.pusgadā veidoja 3,87 miljonus eiro. Salīdzinājumā ar 2014.gada attiecīgo periodu tas bija par 37,7 miljoniem eiro jeb 175% mazāk.

Galvenās Latvijas eksporta preces ir elektroniskās iekārtas, koksne un kokmateriāli, kā arī stikla šķiedras produkcija.

Viena no perspektīvākajām Latvijas eksporta nozarēm ir pārtikas rūpniecība. No 21. līdz 25.februārim trīspadsmit Latvijas pārtikas ražotāji ar nacionālo stendu jau trešo reizi piedalīsies pārtikas un viesmīlības izstādē "Gulfood 2016".

Lai veicinātu divpusējās attiecības, Latvija būtiski paplašina līgumtiesisko bāzi ar AAE - 2013.gadā stājās spēkā līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, savukārt 2015.gadā - nolīgums par gaisa satiksmi. Drīzumā tiks parakstīts līgums par ekonomisko sadarbību un saprašanās memorands par autovadītāju apliecību savstarpēju atzīšanu un apmaiņu, informēja ministrijā.

Diplomātiskās attiecības ar AAE nodibinātas 1995.gada 18.septembrī.

Latvijas nerezidējošais vēstnieks AAE ir Māris Selga ar rezidences vietu Rīgā. Latvija plāno tuvākajā laikā nozīmēt rezidējošo vēstnieku AAE. Par Latvijas vēstniecības AAE pagaidu pilnvaroto lietvedi ir iecelts Rūdolfs Brēmanis.

Kopš 2015.gada Dubaijā darbojas arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība, kuru vada Aigars Štokenbergs.

LETA