foto: Edijs Pālens/LETA
Neizdodas panākt vienprātību jautājumā par atteikšanos no sezonālās laika maiņas
Doma baznīcas pulkstenis.
Sabiedrība
2018. gada 10. decembris, 19:44

Neizdodas panākt vienprātību jautājumā par atteikšanos no sezonālās laika maiņas

Jauns.lv / LETA

Triju Baltijas valstu, Somijas un Polijas satiksmes ministriju pārstāvjiem pirmdien Tallinā nav izdevies panākt vienprātību jautājumā, vai pēc atteikšanās no sezonālās laika maiņas labāk būtu palikt pie ziemas vai vasaras laika.

Tikšanās dalībnieki atzinuši, ka atteikšanās no pulksteņu pārgriešanas divas reizes gadā prasa daudz lielāku sadarbību un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā pašlaik nav izteikta vairākuma, lai visā drīzumā atmestu šo praksi, paziņojusi Igaunijas Ekonomikas un infrastruktūras ministrija.

Vienlaikus tās paziņojumā norādīts, ka pirmdienas tikšanās mērķis nebija vienoties par to, kuru laiku izvēlēties visā telpā no Helsinkiem līdz Varšavai.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers augustā paziņoja, ka EK ierosinās atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties, vai pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā.

Oktobra beigās ES dalībvalstu transporta ministri apspriedē Grācā izteicās, ka nav reāli atcelt sezonālo laika maiņu jau nākamgad. Igaunijas un Lietuvas transporta ministri tobrīd pauda entuziasmu par atteikšanos no laika maiņas, bet pārējo valstu ministri izteicās piesardzīgāk, brīdinot, ka tas var izvērsties "dažādu laika zonu savārstījumā".

Igaunijas izšķiršanos apgrūtina apstāklis, ka tās ziemeļu kaimiņvalsts Somija labprāt paliktu pie ziemas laika, kamēr Latvija un Lietuva drīzāk izvēlētos vasaras laiku, lai gan visas valstis atrodas vienā laika joslā.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass pirms mēneša izteicās, ka atbalsta ES prezidētājvalsts Austrijas priekšlikumu atlikt atteikšanos no sezonālās pulksteņa rādītāju pagriešanas līdz 2021.gadam.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas satiksmes ministri rīko kopīgu tikšanos reizi gadā, bet šogad uz to bija uzaicināti arī Somijas un Polijas kolēģi. Igaunijas delegāciju vadīja ekonomikas un infrastruktūras ministre Kadri Simsone, Latvijas delegāciju - Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, Lietuvu pārstāvēja satiksmes ministrs Roks Masjulis, Poliju - infrastruktūras ministrs Andžejs Adamčiks un Somijas delegāciju vadīja Transporta un sakaru ministrijas valsts sekretāre Sabīna Lindstrēma.

Līdztekus jautājumam par atteikšanos no sezonālās laika maiņas piecu valstu pārstāvji pārrunāja arī EK iniciatīvu par militārās mobilitātes uzlabošanu, autoceļu paketi, "Breksitu" un dzelzceļu elektrifikāciju.

Igaunija, Latvija un Lietuva šīs tikšanās laikā arī oficiāli uzaicināja Somiju pievienoties Baltijas valstu kopuzņēmumam "Rail Baltic".