foto: LETA
Valsts policijai būs jauna dizaina formastērpi; izstrādātājs - mākslinieks Bruno Birmanis
112
2018. gada 6. decembris, 12:53

Valsts policijai būs jauna dizaina formastērpi; izstrādātājs - mākslinieks Bruno Birmanis

Jauns.lv / LETA

Modes mākslinieks Bruno Birmanis sagatavojis jauna Valsts policijas (VP) amatpersonu formas tērpa dizaina paraugu, informēja VP. Jaunais dizains ir mūsdienīgs, kvalitatīvs un vizuāli atšķirīgs no līdzšinējā.

Plašāku informāciju par jauno dizainu sniegs VP sniegs piektdien, 7.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pasākumā piedalīsies Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un modes mākslinieks Birmanis.

Aģentūrai LETA patlaban neizdevās noskaidrot vai jauns dizains tiks sagatavots arī pārējiem iekšlietu dienestiem - Valsts robežsardzei un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Vēl šovasar IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa skaidroja, ka IeM pārtraukusi iepirkumu par iekšlietu nozares dienestu apgādāšanu ar jauna parauga moderniem formastērpiem.

Konkurss bija izsludināts, taču atcelts, jo neatradās neviena pretendenta, kurš izpildītu vienu no prasībām, proti, sagatavot atbilstošu piegriežņu formas. Tāpat komersanti esot uzrakstījuši apjomīgus iebildumus.

Toreiz Siliņa atklāja, ka ņemot vērā minētā iepirkuma pārtraukšanu ministrijā vērtēti citi priekšlikumiem, proti, viens no variantiem bija tāds, ka katrs iekšlietu dienests rīkotu savu iepirkumu, nevis izsludinātu vienotu konkursu.

Jau ziņots, ka esošie formastērpi ir vizuāli novecojuši un tiek izmantoti jau vairāk nekā 20 gadus. Tāpat tie esot funkcionāli neatbilstoši amatpersonu pildāmajiem dienesta uzdevumiem, kā arī ir neērti un klimatisko apstākļu īpatnībām neatbilstoši. Esošās formas no intensīvas lietošanas un mazgāšanas laikā ātri nolietojas, zaudē savu sākotnējo izskatu un izturību, pēc 20 gadu lietošanas secinājusi IeM.

IeM jau kopš 2013.gada ar mainīgām sekmēm strādā pie formastērpa modernizācijas. 2013.gadā tika noslēgts līgums ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) "par formas tērpa priekšmetu modernizācijas pētījuma veikšanu", taču IeM secināja, ka RTU nav spējusi pierādīt, ka līguma saistības tiks izpildītas solītā termiņā un atbilstošā kvalitātē un līgums 2015.gadā tika izbeigts.

2015.gada izsludināts jauns iepirkums par IeM padotībā esošo iestāžu ikdienas formastērpu dizaina izstrādi, kā arī to tehnisko specifikāciju izstrādi un šajā iepirkumā uzvarēja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA). Speciālisti sagatavoja pirmos prototipus, kurus testēja vairāki iekšlietu nozares darbinieki - robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji.