foto: Facebook
Mākslas akadēmiju slēdz cilvēkiem "no ielas"
Mākslas akadēmijas ēkā tagad ieiet var tikai ar magnētisko čipa atslēgu.
Sabiedrība
2018. gada 31. oktobris, 06:26

Mākslas akadēmiju slēdz cilvēkiem "no ielas"

Jauns.lv

Šonedēļ Latvijas Mākslas akadēmijas durvis aizvērās ciet apmeklētājiem „no ielas” – tagad mākslas templī var iekļūt tikai ar magnētiskā čipa atslēgu, proti, tikai studenti, pasniedzēji un akadēmijas darbinieki. Par to sašutumu sociālajos tīklos izsaka akadēmijas absolventi, kuriem reizēm ir vēlme apmeklēt savu bijušo „alma mater”, mākslinieki, kuri iepirkās akadēmijas veikaliņā un izstāžu apmeklētāji.

Mākslas akadēmija nav slēgta tipa iestāde, jo tajā notiek neskaitāmi publiski pasākumi - regulāras izstādes un mākslas tirdziņi, mākslinieki iepirkās mākslinieku veikaliņā. Tāpat akadēmija ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – tā atrodas vienā no iespaidīgākajām Rīgas 20. gadsimta sākuma ēkām - neogotiskajā kādreizējā Biržas komercskolas namā, un daudzi varbūt vienkārši vēlas to aplūkot no iekšpuses. Akadēmijas vadības lēmums izraisījis plašu protestus sociālajos tīklos:

Drīz vien Mākslas akadēmijas vadībai nācās taisnoties. Tā paziņoja: „Ņemot vērā sabiedrības ažiotāžu par LMA slēgtajām durvīm, precizējam, ka tās vienmēr ir atvērtas akadēmijas studentiem, arhitektūras un mākslas pieminekļa apmeklētājiem, kā arī tiem, kas vēlas apmeklēt izstādes un pasākumus šajās telpās”.

foto: Andrejs Baburovs/LETA
Iekļūšanu Latvijas Mākslas akadēmijas ēkā tagad apgrūtina magnētiskie čipi. Tagad tajā vairs nevar iekļūt no ielas.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, profesors Kristaps Zariņš portālam Jauns.lv teica: "Vējtverī pie ieejas akadēmijā ir sarga lodziņš un sargs izsniegs uzlīmi visiem, kuri vēlēsies apmeklēt izstādes un akadēmiju. Savukārt ieeja mākslinieku veikaliņā ir arī no pagalma, bet tagad plānojam pagrabtelpu remontu, un veikaliņu slēgsim. Jauno kārtību ieviesām, rūpējoties par studentu un savu drošību. Jūs taču redzat kas notiek Eiropā, par Ameriku nemaz nerunājot..."

Latvijas Mākslas akadēmijas Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Ozola Jauns.lv piebilst: „Magnētiskā čipa atslēga pie Mākslas akadēmijas durvīm uzstādīta drošības apsvērumu dēļ, domājot par Mākslas akadēmijas studentu, pasniedzēju un darbinieku, kā arī viņu personīgo lietu drošību. Turpmāk akadēmijā varēs iekļūt izņemot caurlaidi pie dežuranta. Tādā veidā ierobežojot nekontrolētu cilvēku iekļūšanu akadēmijas telpās”.

-  Kā akadēmijā varēs iekļūt, piemēram, bijušie studenti vai mākslinieki, kas nav akadēmijas štatā un kuriem nav šādi čipi?

Iespējami vairāki varianti:

* pēc iepriekšējas pieteikšanās pie kāda no LMA personāla;

* pēc izstrādātas iekšējas izstāžu un citu pasākumu apmeklēšanas kārtības.

-  Līdz šim akadēmijā notika arī daudz dažādas izstādes, publiski pasākumi, vai tas nozīmē, ka tādu vairs nebūs?

- Mākslas akadēmijā arī turpmāk notiks izstādes un cita veida mākslas un kultūras  pasākumi.