Sabiedrība
2018. gada 4. oktobris, 12:05

Arnis Mednis: "Mūsdienu sērga ir ātrie kredīti"

Jauns.lv

Mūziķis Arnis Mednis (56), kurš pirms septiņiem gadiem ekonomiskās krīzes izraisītā stresa dēļ pārcieta smagu insultu uzskata, ka valstij stingrāk jāregulē ātro kredītu izsniegšana un reklamēšana.

Arnis Mednis 2011. gada sākumā ilgu laiku pavadīja komā, un viņa dzīvība burtiski karājās mata galā. Tieši pateicoties Stradiņa slimnīcas neiroķirurga Renāra Putniņa profesionalitātei, Arnim Mednim izdevās ne tikai atmosties no komas, bet arī turpināt dzīvi. „Pateicoties šim cilvēkam, esmu dzīvs. Viņš man ir iedevis lielāko, ko cilvēks cilvēkam var dot – iespēju dzīvot, un par to viņam mūžam būšu neizsakāmi pateicīgs. Renārs Putniņš ir brīnišķīgs ārsts, un nešaubos, ka, viņš, goda vīrs būdams, arī politikā daudz kā laba var izdarīt. Nešaubos, ka viņš saskata problēmas un zina, ir apņēmības pilns tās risināt. Pozitīvi uztveru to, ka, domājot, kā uzlabot iedzīvotāju dzīvi Latvijā, Putniņa kungs asi iestājas pret ātro kredīti vieglo pieejamību. Nav noslēpums, ka arī man viens no galvenajiem insulta cēloņiem bija kredītsaistības, ko krīzes dēļ nevarēju pavilkt. Bet mūsdienu sērga ir ātrie kredīti,” pārliecināts ir Arnis Mednis, secinot: „Lai arī cik nepareizi un briesmīgi tas nebūtu, kredītu, tostarp ātro kredītu ņēmēji, kas parādus nespēj atmaksāt, gan Renāram Putniņam, gan daudziem citiem ārstiem, nodrošina darbu.”

Neiroķirurgs Renārs Putniņš.

Pacienti atzīstas – stress un saslimšana ātro kredītu dēļ

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas neiroķirurgs Renārs Putniņš Arņa Medņa sacītajam neapšaubāmi piekrīt. Viņš uzskata, ka valstiskā līmenī ir stingri jāiestājas pret visatļautību šajā nozarē. Vispirms jau aizliedzot ātro kredītu pakalpojumu reklamēšanu. „Ja iepriekš iestājos pret alkohola un cigarešu patērēšanas veicināšanu, kas ar varu tika uzbāzta cilvēkiem reklāmās, un kuras tagad, paldies Dievam, vairs nav. Tad tagad šo atkarību nišu ir ieņēmuši ātrie kredīti, kas arī tiek uzmācīgi un agresīvi reklamēti TV, radio un drukātajos medijos, sportā un kultūrā – visur ir ātrais kredīts! Tā ir reāla atkarība, no kā cieš mūsu iedzīvotāji. Arī es kā neiroķirurgs saskaros ar šo pakalpojumu upuriem – iedzīvotājiem, kas nespēj segt parādsaistības, ņem citus kredītus un iedzīvojas vēl lielākos parādos. Šis jūgs iedzen milzīgā stresā. Bet, kā zināms, stresa gadījumā paaugstinās asinsspiediens, un cilvēkus var piemeklēt ne tikai insults, bet arī infarkts un dažādas citas nopietnas veselības problēmas, kas parādās uz stresa fona. Ātrie kredīti ir izteikts stresa katalizators, un uzskatu, ka mūsdienu sabiedrībā pat viens no galvenajiem,” saka Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas neiroķirurgs Renārs Putniņš, apliecinot: „Runājot ar pacientiem, vairāki ir atzinuši, ka lielajā stresā viņi ir nonākuši tieši ātro kredītu dēļ.”

Ātro kredītu firmas pelna miljonus

Pēc "Lursoft" aprēķiniem, kopumā nebanku kreditēšanas pakalpojumu nozarē patlaban darbojas 223 uzņēmumi, no kuriem 34 reģistrēti pēdējo triju gadu laikā. 2017.gadā ar peļņu, kas pārsniedz vienu miljonu eiro, strādājuši kopumā desmit nozares uzņēmumi, kuru kopējais apgrozījums pērn sasniedza 168,43 miljonus eiro. Tas ir par 10,4% vairāk salīdzinājumā ar gadu iepriekš.  Latvijā nebanku kreditētāju peļņa pērn palielinājās par 69,6% un sasniedza 91,49 miljonus eiro, liecina "Lursoft" aprēķini. Tostarp, pēc apkopotajiem datiem, 73% no visu nebanku kreditēšanas kompāniju peļņas pērn nodrošināja AS"4finance", kura peļņa salīdzinājumā ar gadu iepriekš pieauga 2,3 reizes, sasniedzot 66,76 miljonus eiro.