foto: LETA
Valsts policijā saistībā ar OIK sākti vairāki kriminālprocesi
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.
2018. gada 2. septembris, 19:31

Valsts policijā saistībā ar OIK sākti vairāki kriminālprocesi

Jauns.lv / LETA

Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) saistībā ar obligātā iepirkuma komponenti (OIK) ir sākti vairāki kriminālprocesi un resoriskā pārbaude, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kriminālprocesi esot sākti par faktiem, kas norādīti gan no Ekonomikas ministrijas (EM), gan no Ģenerālprokuratūras pārsūtītajos deputātu iesniegumos. Pēc policijas raidījumam sniegtās informācijas, kriminālprocesi sākti par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā un par dokumentu viltošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā personu grupā. ONAP atgādina, ka, izmeklēšanas laikā iegūstot pierādījumus, var tikt konstatēti arī citu noziedzīgu nodarījumu sastāvi.

"Izmeklēšanas gaitā ierosinātajos kriminālprocesos notiek aktīva sadarbība ar dažādām valsts iestādēm, tiek saņemta pieprasītā informācija un veiktas citas nepieciešamās procesuālās darbības. Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd sniegt nevaram," saņemto atbildi no ONAP citēja "Nekā personīga".

Kā ziņots, augusta izskaņā Ģenerālprokuratūrā vērsās ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), lūgdams pārbaudīt iespējamu EM amatpersonu nolaidīgu rīcību, izsniedzot OIK atļaujas, informēja EM. Pieteikumā Ģenerālprokuratūrai nebija norādītas konkrētas EM amatpersonas, bet ministrs aicināja izvērtēt to amatpersonu rīcību, kuras konkrētajā laikā posmā - no 2012.gada līdz 2017.gadam - bija iesaistītas un atbildīgas par atjaunojamās enerģijas jomas uzraudzību.

Savukārt augusta sākumā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) publiski paziņoja, ka vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt viņa sagatavoto ziņojumu par OIK ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam, tajā skaitā ziņojumā ietverto informāciju par, iespējams, pretlikumīgi izsniegtām atļaujām desmit vēja elektrostacijām jaunu jaudu atbalstam OIK sistēmas ietvaros.

Pirms tam, 4.maijā, Saeimas deputāte Inguna Sudraba paziņoja, ka VP sākusi kriminālprocesu pēc viņas iesnieguma, kurā politiķe norādīja uz iespējamu valsts amatpersonu prettiesisku darbību saistībā ar subsidētā elektroenerģijas tirgus un OIK ieviešanu un kontroli. Sudraba Ģenerālprokuratūrā bija vērsusies marta vidū.

Martā arī Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, vadot Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdi, sacīja, ka nodevis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrā vairāku parlamenta opozīcijas deputātu savāktos materiālus saistībā ar iespējamām nelikumībām OIK kontekstā.

Savukārt jau pērnajā oktobrī VP preses pārstāve Gita Gžibovska apliecināja, ka ONAP ir sākusi kriminālprocesu pēc EM iesnieguma par AS "Sadales tīkls" un SIA "Rīgas enerģija" rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Konkrētais process toreiz bija sākts par krāpšanas mēģinājumu lielos apmēros.