foto: Edijs Pālens/LETA
Recepšu medikamentus varētu izbeigt tirgot pa daļām
Medikamenti.
Sabiedrība
2018. gada 21. augusts, 08:50

Recepšu medikamentus varētu izbeigt tirgot pa daļām

Jauns.lv / LETA

Saistībā ar Eiropas Savienības (ES) regulas par zāļu verifikāciju ieviešanu varētu pārtraukt recepšu medikamentu izsniegšanu pa daļām, izriet no ekspertu paustā seminārā "Zāļu verifikācijas sistēma: iespējas un riski pacientiem".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sarunā par ES regulu par zāļu verifikāciju izskanēja bažas par to, kas notiks ar medikamentu izsniegšanu pa daļām, kas Latvijas iedzīvotājiem ir ierasta prakse.

Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas (LZVO) valdes locekle Santa Bičkoviča-Vavžika sacīja, ka medikamentu izsniegšana pa daļām varēšot turpināties, bet galvenais būs verificēt iepakojumu kopumā.

Savukārt Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas pārstāvis Mārcis Rutulis norādīja, ka aicinās savus biedrus, kas veido 90% tirgus, izbeigt praksi pārdot medikamentus pa daļām, jo atvērta paciņa rada dažādus riskus, tostarp pacienta iespējas saņemt pārbaudītas un drošas zāles. Šī iemesla dēļ viņš uzskata, ka pacientu interesēs ir nepārdot medikamentus šādā veidā.

Savukārt bijusī Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone norādīja, ka šādam solim svarīgi ņemt vērā cilvēku pirktspēju, kas Latvijā nav liela.

Vienlaikus Zāļu valsts aģentūras pārstāvis Sergejs Akuličs piebilda, ka svarīgi paturēt prātā to, ka reizēm ieguvumi ir lielāki, savukārt mēdz būt reizes, kad iebildumi ir lielāki.

Nākamā gada 9.februārī visā Eiropā spēkā stāsies jauna regula par zāļu verifikāciju, kas paredz, ka turpmāk medikamentu ražotāji marķēs visus zāļu iepakojumus ar unikālu kodu, bet pirms zāļu nodošanas pacientiem aptieku un ārstniecības iestāžu uzdevums būs medikamentus pārbaudīt jeb verificēt. Regulas būtība ir nodot pacientam zāļu ķēdes pēdējā posmā pārbaudītu un drošu medikamentu. Regula nepieciešama, jo Eiropā pieaugot zāļu viltojumu apmērs, kas apdraud pacientu veselību un dzīvību.

Vienlaikus Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Latvijas Zāļu verifikācijas organizāciju (LZVO) satrauc Veselības ministrijas (VM) īstenotā pieeja, ieviešot Eiropas Savienības (ES) regulu par zāļu verifikāciju.

VM patlaban plānojot, ka Latvijā zāles biežāk tiks nepārbaudītas nekā pārbaudītas, proti, no 3722 ārstniecības iestādēm tikai 28% veiks regulā noteikto verifikāciju. Ministrijas plāni paredzot, ka verifikāciju veiks aptiekas, slimnīcas un ambulatorās ārstniecības iestādes, bet neveiks ģimenes un citu ārstu prakses, sociālās aprūpes iestādes, zobārsti, vetārsti, cietumi un citi.

Šādu ieceri kritizēja LDDK sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns. Pēc viņa paustā, ministrija no verifikācijas atbrīvojusi pārāk daudz iestāžu, turklāt zāļu verifikācija neesot tik sarežģīta, lai tas būtu nepieciešams. Zāļu verifikācija iespējama trīs veidos - ar datoru, mobilo telefonu vai skeneri, turklāt ar datoru tas iespējams bez papildu maksas.

Leiškalns VM vēlmi no verificēšanas atbrīvot ģimenes ārstu prakses saista ar ministrijas "traumatisko pieredzi" ar ģimenes ārstiem, kuri uz jebkurām izmaiņām reaģējot saasināti. Tomēr Leiškalns uzskata, ka šī pieredze nav attaisnojums, un izņēmumiem jābūt tikai "ārkārtas situācijās".

Arī bijusī veselības ministre un LTRK pārstāve Ingrīda Circene norādīja, ka ārstniecības iestāžu izņēmumiem būtībā nevajadzētu pastāvēt, turklāt viņa ir neizpratnē, kāpēc izņēmumu skaits ir tik liels.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienlaikus LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane vairākkārtīgi uzsvēra, ka organizācija neatbalsta daudzos regulas izņēmumus, jo tie būtiski apdraudot pacientu veselību, kā arī nav saskaņā ar ES regulas prasībām. Tāpat organizāciju satrauc, ka VM īstenotā politika šajā jautājumā varētu radīt situāciju, kurā biežāk būs pieejamas nedrošas zāles, radot iespēju Latvijai kļūt par nelegālo zāļu lielvalsti.