Sabiedrība
2018. gada 15. jūnijs, 14:33

"Vairāk saules" īpašnieks Bērziņš atgriežas Latvijā un emocionāli vēršas pie saviem darbiniekiem

Jauns.lv

Dažas dienas pēc tam, kad Kriminālpolicija veica kratīšanas restorānu ķēdes “Vairāk saules” filiālēs un aizturēja četrus darbiniekus, tās dibinātājs Endijs Bērziņš ir atgriezies Latvijā un vērsies pie saviem 270 padotajiem personīgā, emocionālā video uzrunā.

Vairāk nekā sešu minūšu garajā video uzrunā Endijs Bērziņš vēršas pie daudziem no saviem darbiniekiem personīgi, veltot tiem pateicības vārdus un aicinot turēt “galvas augšā”. Restorānu tīkla radītājs atkārtoti norāda, ka gan viņš, gan viņa darbinieki zina, ka nav vainīgi lietās, kurās viņus apsūdz, proti, par iespējamu iejaukšanos kases aparātu darbībā.

Savā video Bērziņš arī norāda, ka uzņēmumam ir bijuši arī sliktāki laiki un atklāj, ka visas restorānu tīkla filiāles atsāks darbību jau šo sestdien.

Par kratīšanu restorānos “Vairāk saules”:

Jau ziņots, ka Valsts policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā “Vairāk saules” otrdien aizturējusi četras ar restorānu tīklu saistītas personas, trešdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016. gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti. Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro lieli zaudējumi. Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas birojos, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās.

Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu un datu nesēji, kā arī kases aparāti. Policija tikai pēc ekspertīzes varēšot pateikt, vai noziedzīgā shēma bijusi līdzīga tai, kura tika izmantota restorānos “Gan Bei”.

Darbinieces izstāsta, kā notikuši reidi restorānos:

Restorānu tīkla īpašniece SIA “Vēl vairāk saules” dibināta 2002. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Pērn “Vēl vairāk saules” strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 216 122 eiro apmērā.

Policijai pārmet brutalitāti un pazemošanu

“Vairāk saules” pārstāvis Mārtiņš Kalniņš 13. jūnija preses konferencē apstiprināja, ka dienu iepriekš tika veiktas kratīšanas sešos “Vairāk Saules” restorānos, ražošanas cehā, kā arī birojā, un pie fiziskām personām, kas saistītas ar uzņēmumu.

“Pie manis arī bija kratīšana, tika izņemti datori, visi datu nesēji un tamlīdzīgi informācijas nesēji, ieskaitot arī telefonu. Mediji, kuri nevarēja sazināties ar mani, ziniet, ka telefons ir pie policijas,” viņš sacīja.

"Vairāk saules" vadība preses konferencē skaidro notikušos reidus:

Kalniņš norādīja, ka policijas rīcība bija brutāla un pazemojoša, kā arī pauda, ka gribētu noskaidrot, kāds ir pamats policijai “iebrukt veiksmīgi strādājošā uzņēmumā, jo tas, ko šobrīd mums inkriminē – par kases sistēmu datu sagrozīšanu jeb iejaukšanos kasu sistēmas programmatūrā”, taču Kalniņš norādīja, ka “Vairāk saules” restorāna tīkls nekad līdz šim nav veicis un neveic manipulācijas kases aparātu sistēmā un ar to saistītiem nesējiem.