foto: LETA
LTV "Kilograms kultūras" kardināli maina balsošanas kārtību
Maestro Raimonds Pauls uzstājas Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kopīgi rīkotās gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2014" pasniegšanas ceremonijā Latvijas Radio 1.studijā.
Kultūra
2018. gada 11. jūnijs, 19:01

LTV "Kilograms kultūras" kardināli maina balsošanas kārtību

Jauns.lv / LETA

Šogad mainīts balsošanas formāts sabiedrisko mediju apbalvojumam kultūras jomā "Kilograms kultūras", paredzot balvas ieguvējus noteikt katrā pusgadā un finālā atsevišķi, informēja Latvijas Televīzijas komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunajā balsošanas formātā noteikts, ka "Kilograms kultūras 2018" ieguvējus noskaidros trijos balsojumos - pirmajā un otrajā pusgada, kā arī fināla balsojumā. Atšķirībā no citiem gadiem, visās kategorijās izvirzīts vairāk pretendentu nekā ierasts. No katras kategorijas divi lielāko balsu skaitu saņēmušie darbi būs virzīti fināla balsojumam, kas norisināsies nākamā gada sākumā. Finālā katrā kategorijā skatītāji un klausītāji varēs balsot par četriem darbiem.

Par pirmā pusgada nominantiem balsot iespējams interneta vietnē "Kgkulturas.lsm.lv." līdz 22.jūnija plkst.23.59. Skaidrojot pārmaiņas, Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle raidījumam "Rīta Panorāma" atzina, ka ir nepieciešami šādi periodiski apkopojumi ir nepieciešami, lai fināla balsojumā skatītāji nebūtu aizmirsuši kultūras notikumus gada sākumā. "Šis ir Latvijas simtgades gads un ir daudz pasākumu un notikumu, ka ir grūti brīžiem tos visus aptvert,” sacīja Rozentāle.

Balvas Astoņās kategorijās - mūzika, kino, teātris, vizuālā māksla, literatūra, mantojums, notikums un pārsteigums - izvirzītie darbi Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas žūrijas redzējumā atzīti par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijas kultūras notikumiem, kas cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu "Kilograms kultūras". Žūrijā būs Latvijas Televīzijas, Latvija Radio un ziņu portāla "LSM" eksperti.

Ballīte pēc balvas "Kilograms kultūras" pasniegšanas svinīgās ceremonijas

Ballīte pēc balvas "Kilograms kultūras" pasniegšanas svinīgās ceremonijas.

gallery icon
49

Sabiedrisko mediju apbalvojuma "Kilograms kultūras" mūzikas kategorijā izvirzīti komponista Igora Stravinska opera "Izvirtības hronika", komponista Džuzepes Verdi operas "Ernani" koncertuzvedums, komponista Ērika Ešenvalda "Vulkānu simfonija", komponista Jura Karlsona "Antonija #Silmači", kā arī festivāls "Pētera Vaska mūzikas aprīlis", koncertizstāde "Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr…" un Dzintaru koncertzāles jauno ērģeļu prezentācijas koncerts.

Balvas "Kilograms kultūras" pasniegšanas svinīgā ceremonija

Balvas "Kilograms kultūras" pasniegšanas svinīgā ceremonija

gallery icon
63

Kino kategorijā izvirzīti režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma "Dotais lielums mana māte", režisora Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums", režisores Ināras Kolmanes spēlfilma "Bille", režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums", režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Mūris", kā arī režisora Roberta Rubīna dokumentālā filma "Gribētos būt aplim" un režisoru Raita un Laura Ābeles populārzinātniskā dokumentālā filma ar inscenējumiem "Baltu ciltis".

Pasniedz balvas "Kilograms kultūras" ceremonijā

gallery icon
66

Apbalvojuma teātra kategorijā izvirzīti režisora Viestura Kairiša izrāde "Salome", režisora Alvja Hermaņa izrāde "Dieviņš pillā", režisora Viestura Meikšāna "Mizantrops", režisora Regnāra Vaivara izrāde - "Ivanovs!", režisora Dāvida Džovanzana izrāde "Romeo un Džuljeta", kā arī režisora Elmāra Seņkova izrāde "Arī vaļiem ir bail" un režisores Ināras Sluckas izrāde "Man 30 gadu".

Vizuālās mākslas kategorijā izvirzīti starpdisciplināra mākslas izstāde "Cilme/ audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē", mākslinieces Aleksandra Naumova personālizstāde "Nebeidzamā ainava", mākslinieces Sandras Strēles lielformāta gleznu izstāde "Melanholija". Tāpat izvirzīts izstāžu cikls "Pārnēsājamās ainavas", mākslinieka Kristapa Ancāna personālizstāde "Lielās atmiņas" un mākslinieka Egila Rozenberga izstāde "Transfigurācija".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kategorijā "Literatūra" izvirzīti dzejnieces Liānas Langas dzejoļu krājums "Velēnu kleita", dzejnieces Ivetas Ratinīkas dzejoļu krājums "tikko un tikai", rakstnieces Māras Zālītes autobiogrāfiskais romāns "Paradīze putni" un dzejnieces Ingas Gailes dzejoļu krājums "Lieldienas". Izvirzīts arī literatūrkritiķa Guntas Bereļas stāstu krājums "Es nekad nerunāju muļķības", rakstnieces Ingūnas Baueres romāns "Palieku tev uzticams. Juris Neikens" un dzejnieka Andra Akmentiņa romāns "Skolotāji".

Apbalvojuma kategorijā "Mantojums" izvirzīti fotogrāfa Gunāra Janaiša foto albums "Personības un laikmets", mākslas zinātnieces Helēnas Demakovas izdevums "Gleznotāja Bruno Vasiļevska ideālā pasaule", mākslas zinātnieces Ilzes Konstantes pētījums "Staļina garā ēna Latvijas tēlotājā mākslā. 1940–1956" un fotogrāfa Māras Brašmanes fotogrāmata "Centrāltirgus". Kā arī izvirzīta izstāde "Latvijas gadsimts", izstāde "Valsts pirms valsts. Atbrīvošanās gadsimts 1817–1918" un mākslas zinātnieces Andas Treijas darbs "Maija Nora Tabaka".

Savukārt kategorijā "Notikums" izvirzīta izstāde "Simbolisms Baltijas valstu mākslā", latviešu grāmatu stends un kampaņa "I'm introvert" Londonas grāmatu tirgū, Rīgas Doma jaunās, barikādēm veltītās, vitrāžas atklāšana, restaurētās filmas "Četri balti krekli" pirmizrāde pasaulē un Latvijā un grāmatas "Rolanda Kalniņa telpa" izdošana.

Kategorijā "Pārsteigums" izvirzīta režisora Oskara Rupenheita spēlfilma "Kriminālās ekselences fonds" un Raimonda Paula, Imanta Ziedoņa koncertizstāde "Visas taisnības".

Finālam izvirzītie darbi būs paziņoti 25.jūnijā, kurus apbalvoti ar īpašu statueti "Kilograms kultūras". Katra gada sākumā tiek rīkota balvas pasniegšanas ceremonija.