"Dotais lielums - mana māte" režisore izmetusi no "Facebook" draugiem filmas varoni Raiti Ozolu
foto: Juris Rozenbergs
Savu neapmierinātību ar režisores darba rezultātu filmas galvenais varonis Raitis Ozols paudis gan sociālajos tīklos, gan arī medijos.
Sabiedrība
2018. gada 31. martā, 05:42

"Dotais lielums - mana māte" režisore izmetusi no "Facebook" draugiem filmas varoni Raiti Ozolu

Jauns.lv

Uzmanību publiskajā telpā izpelnījies konflikts starp filmas “Dotais lielums – mana māte” režisori Ievu Ozoliņu un filmas galveno varoni – personīga rakstura problēmām māktu matemātiķi Raiti Ozolu. Kritiķu atzinību ieguvusī dokumentālā filma sniedz ieskatu Raita privātajā dzīvē. Taču pats Raitis turpina apgalvot, ka filma likusi viņam vilties, savukārt tās režisore viņu izmantojusi. Režisore tikmēr izlēmusi no Raita distancēties un dzēsusi viņu no "Facebook" draugiem, ziņo Lsm.lv.

"Dotais lielums - mana māte" režisore izmetusi no ...

Filigrānais kino darbs stāsta par talantīgu matemātiķi, kurš izjūt psiholoģisku atkarību no mātes un uzraksta iesniegumu policijā pret viņu par emocionālu šantāžu.

Raitim nav draudzenes un ir maz pieredzes ar sievietēm, kamēr viņa labākais draugs Boriss ar dzīvi tiek galā viegli.

"Viņa pieņēma lēmumu par mani taisīt filmu. Pēc tam viņa mani pierunāja, jo es visu laiku biju pret,” portālam Lsm.lv nesen atklāja Raitis Ozols.

Pirms filmas tapšanas Raitis ar režisori esot sarakstījies trīs dienas.

Kā skaidro filmas varonis, režisore Ozoliņa visu laiku teikusi, ka vajag filmēt, savukārt Raitis bijis pret, taču beigās “negribīgi piekritis”.

Kadri no Ievas Ozoliņas filmas "Dotais lielums: mana māte"

Režisorei sūta melnas rozītes

Filma, kura, kā apgalvo tās veidotāji, ataino Raita dzīvi un ģimenes problēmas, patiesībā esot mākslīga, apgalvo Raitis: “Ir daudzas situācijas, kuras ir izprovocētas vai mākslīgi radītas. Tad man radās iespaids, ka tā visa mākslīgā ir pārāk daudz. Tā filma ir pārmērīgi mākslīga.”

Raitis apgalvo, ka atkārtoti centies par šo runāt ar režisori Ievu Ozoliņu, taču viņa “cenšoties visu pagriezt citādāk”.

Pati režisore telefonsarunā ar LTV apgalvo, ka Raita komunikācijas stila dēļ ir “atdraugojusi” viņu portālā “Facebook”.

“Es vienā mirklī sapratu, ka man ir jāattālinās. Tad es viņu “atdraugoju” “Facebook”, bet mums ir iespēja sazināties “Gmail”. Viņš reizi pa reizei atraksta, un tad es arī atbildu, bet es saprotu, ka man pašai jāpieņem lēmums, vai es vēlos no viņa saņemt melnas rozītes un čata vēstījumus vai nē,” sarunā ar LTV apgalvoja režisore.

Režisores un filmas centrālā varoņa strīdu sabiedriskajam medijam komentējis arī dokumentālo filmu režisors Ivars Zviedris.

Speciālists apgalvoja, ka katram režisoram esot sava metode, kā panākt sadarbību ar varoņiem. Klāt viņš neesot bijis līdz ar to spriest par konkrēto situāciju nevar.

Filma izpelnījusies starptautisku atzinību

Filmas "Dotais lielums - mana māte" pasaules pirmizrāde notika Amsterdamas starptautiskajā filmu festivālā (IDFA), kur tā ieguva žūrijas speciālbalvu.

Kinodarbs tapis studijā "FA Filma" ar Nacionālā kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, AS "Capital" atbalstu.

Režisorei Ievai Ozoliņai šī ir otrā pilnmetrāžās dokumentālā filma pēc “Mans tēvs baņķieris”, kas 2015. gadā ieguva Nacionālā kino balvu “Lielais Kristaps” un kopš neatkarības atjaunošanas ir viena no skatītākajām pašmāju filmām dokumentālajā žanrā.