Eksperts par jauniem Krievijas izstrādātiem kodolieročiem: tas ir signāls Rietumiem
foto: AFP
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Sabiedrība

Eksperts par jauniem Krievijas izstrādātiem kodolieročiem: tas ir signāls Rietumiem

LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums ikgadējā runā par valsts stāvokli par jauniem Krievijas izstrādātiem kodolieročiem ir signāls Rietumiem un daļa no Krievijas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Eksperts par jauniem Krievijas izstrādātiem kodoli...

Viņš skaidroja, ka Putina ceturtdienas runa par valsts stāvokli, tajā skaitā par militāro attīstību, primāri bijusi domāta Krievijas sabiedrībai nevis Rietumu auditorijai, tādēļ runā paustais jāskata kā daļa no priekšvēlēšanu kampaņas, neskatoties uz to, ka Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultāts būtībā jau ir izlemts. Savā runā Putins centies sevi parādīt kā spēcīgu līderi, parādīt, ko savas prezidentūras laikā viņš ir paveicis, kā arī apliecināt, ka valsts ir atguvusies un turpina attīstīties.

"Redzam, ka pārējie prezidenta amata kandidāti izskatās diezgan bezcerīgi. Krievijas televīzijas nereti pārraida to, kā kandidāti aģitē par sevi un skaidro, ka Putins nepiedalās, jo viņam ir citas svarīgas darāmas lietas un viņam ir jāvada valsts. Arī runa iederas kā daļā no priekšvēlēšanu kampaņas, kurā Krievijas prezidents centās iezīmēt jau sasniegto un gaidāmos sasniegumus. Tāpat viņš izziņo, ka Krievija samazina savu iesaisti Sīrijā, tādējādi parādot, ka lietas virzās uz labo pusi, tomēr vienlaikus tiek slēpts Krievijas algotņu upuru skaits," uzsvēra LĀI pētnieks.

Andžāns Putina runā par Krievijas jaunajiem izstrādātajiem kodolieročiem saredz brīdinājumu Rietumiem. "Ņemot vērā to, ka video esot redzams arī ASV Floridas štats, tad tas būtu vērtējams arī kā signāls Rietumiem," teica pētnieks, piebilstot, ka runas laikā demonstrēti video ar ieročiem izskatījušies amatieriski, kas varētu liecināt par to, ka attiecīgie ieroču izstrāde vēl nemaz nav pabeigta. Vienlaikus viņš noliedza, ka starp Krievijas retoriku un Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna retoriku par militārajiem sasniegumiem būtu liekama vienādības zīme.

"Tas, ka Krievija militārā ziņā ir "piecēlusies kājās", Rietumiem nav noslēpums, un Rietumos labi zināms par modernizācijas programmām, jaunajām tanku platformām, piektās paaudzes iznīcinātājiem. Tas ir labi zināms un Rietumus nepārsteidz," sacīja Andžāns.

Pēc eksperta domām, Krievijas centieni uzturēt sevi kā potenciāla apdraudējuma avotu savā ziņā pat nāk par labu Latvijai, precīzāk, ir par labu tām personām, kas atbalsta NATO spēku uzturēšanos Latvijā. "Ja Krievija neveidos nekādas izteiktas provokācijas, Rietumu valstīs var sākt rasties jautājumi, kādēļ šos karavīrus vispār būtu jāuztur. Tādēļ es teiktu, ka tas pat ir pozitīvi Latvijas drošības interesēm, ka Krievija parāda, ka tai ir globālas ambīcijas," pārliecību pauda LĀI pētnieks.

Putins ceturtdien paziņoja, ka Krievija ir izstrādājusi jaunus kodolieročus, tostarp spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert.

Ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas parlamenta abu palātu kopīgā sēdē viņš paziņoja, ka spārnotā kodolraķete izmēģināta pērnā gada rudenī un tai esot neierobežots darbības rādiuss un ļoti liels ātrums. Raķete esot spējīga pārvarēt jebkuru pretgaisa aizsardzību.

Savukārt lielu ātrumu sasniegt spējīgais zemūdens aparāts var nest kodolgalviņu un tikt izmantots pret lidmašīnu bāzeskuģiem un bāzēm piekrastē, pavēstīja Krievijas prezidents.

Viņš arī atklāja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti "Sarmat", kuras darbības rādiuss un kodolgalviņu skaits pārsniedzot līdz šim sasniegto.

Putins skaidroja, ka līdz ar jauno ieroču radīšanu ASV vadītā NATO pretraķešu aizsardzības sistēma kļuvusi "nelietojama", turklāt tas faktiski arī nozīmējot galu, pēc Putina teiktā, Rietumu centieniem kavēt Krievijas attīstību.

Plānots, ka Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 18.martā. Analītiķi gandrīz nešaubās, ka šajās vēlēšanās uzvarēs līdzšinējais Krievijas prezidents.