foto: REUTERS
Kučinskis Briselē skaidro, kas notiek Latvijā, un neglaimojoši izsakās par "Norvik" banku
Kučinskis ES kolēģiem atzīst, ka situācija Latvijas finanšu sektorā nav vienkārša un rada labvēlīgu augsni spekulācijām.
Sabiedrība
2018. gada 23. februāris, 19:39

Kučinskis Briselē skaidro, kas notiek Latvijā, un neglaimojoši izsakās par "Norvik" banku

Jauns.lv/LETA

Šābrīža situācija nav vienkārša - valdībai un tiesībsargājošām institūcijām vienlaikus nākas nodarboties ar vairākiem savstarpēji nesaistītiem gadījumiem valsts finanšu sektorā un tas rada labvēlīgu augsni dažādām spekulācijām mediju telpā, Eiropadomes sanāksmē Briselē Eiropas Savienības valstu un valdību vadītājiem skaidroja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Cīņa pret korupciju un likuma neievērošanu, tostarp nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, ir viena no manas valdības galvenajām prioritātēm. Tas nav viegls un īsā termiņā veicams uzdevums," sacīja Kučinskis.

Premjers informēja, ka Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir uzsācis kriminālprocesu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, kas saistīts ar kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā.

Savukārt apgalvojumi, kuri nesen mediju telpā izskanējuši no "Norvik bankas" vadības, vērtējami kā mērķtiecīgi mēģinājumi kaitēt Latvijas reputācijai, jo nekādi pierādījumi iepretim publiskajiem izteikumiem nav bijuši, uzsvēra Kučinskis. "Šī banka nesen ir uzsākusi tiesvedību pret Latvijas valsti, līdz ar to šādas rīcības motivāciju nav grūti izprast," pauda premjers.

"Kopumā varu apgalvot, ka Latvijas atbildīgās institūcijas cieši sadarbojas savā starpā un arī ar mūsu starptautiskajiem partneriem, tostarp Eiropas Centrālo banku un ASV. Mēs esam pārliecināti gan par sava banku sektora stabilitāti, gan spēju spert būtiskus soļus, lai pilnībā izskaustu korupciju un prettiesisku rīcību Latvijas finanšu sektorā," uzrunu noslēdza Kučinskis.

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots arī uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik banku". Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Latvijas Bankas amatpersonai ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās