foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zināms, kam mantojumā tiks komponista Aleksandra Kublinska dzīvoklis
Pagājušās nedēļas nogalē Arvīds Mūrnieks, atvadoties no komponista Aleksandra Kublinska.
Kultūra
2018. gada 30. janvāris, 11:46

Zināms, kam mantojumā tiks komponista Aleksandra Kublinska dzīvoklis

Kasjauns.lv

Pagājušo trešdien 81 gada vecumā mūžībā aizgāja Aleksandrs Kublinskis. Komponists, kurš klausītāju atmiņā palicis ar dziesmām “Zemeņu lauks” un “Noktirne”. Dzīvokli labā vietā Rīgā savā īpašumā iegūs nevis komponista tuvinieki, bet ārsts un mūzikas izdevējs Arvīds Mūrnieks, kurš daudzus gadus bija uzņēmies rūpes par komponistu.

Atvadas no komponista Aleksandra Kublinska

2018. gada 27. janvārī notika atvadas no 81 gada vecumā mūžībā aizsauktā komponista Aleksandra Kublinska.

gallery icon
59

Kā liecina Zemesgrāmatas dati, 2007. gada 29. martā Mūrnieks ar Kublinski noslēdzis uzturlīgumu, kļūstot par dzīvokļa īpašnieku un uzņemoties tālāku mākslinieka aprūpi. Aizdomājoties, kā varētu tikt interpretēts šāds ieraksts, Mūrnieks žurnālam “Kas Jauns” uzsver, ka vienīgā viņa vēlme bijusi, „lai māksliniekam ir jumts virs galvas un viņš savā mājā varētu mūžu nodzīvot un vēl kādu jaunu dziesmu sarakstīt”. 


„Esmu maksājis pilnīgi visu, ko paredzēja līgums. Šo desmit gadu laikā 100 procenti un vairāk esmu to izpildījis,” piebilst skaņu ierakstu kompānijas vadītājs, kas rūpējies ne tikai par dzīvokļa ikmēneša rēķiniem, bet arī mākslinieka ārstēšanas un rehabilitācijas izdevumiem un ikdienas nepieciešamībām.

foto: Rojs Maizītis
Dzīvoklī šajā ēkā daudzus gadus mita Aleksandrs Kublinskis, par kuru vairāk nekā 10 gadus rūpējās Arvīds Mūrnieks.


Lai arī šajā sēru laikā runāt par ieskatiem īpašuma tālākā izmantošanā Mūrnieks atturas, dzīvokļa jautājums komponista tuvinieku aprindās raisījis bažas un nesaprašanos. Komponista bijusī sieva Jolanta neslēpj sarūgtinājumu par šādu iznākumu, secinot, ka Kublinskis, būdams smaga rakstura cilvēks, viņu sodījis par iniciatīvu pirms vairākiem gadiem vērsties tiesā, lai panāktu dzīvokļa atstāšanu dēlam.


„Redzot Aleksandra dzīvesveidu, sapratu, ka dzīvoklis tiks izsaimniekots, ja nekā nedarīsim. Esmu to savulaik izpirkusi, smagi strādājot, tāpēc nebiju mierā ar to, kas notiek. Piedāvāju Aleksandram slēgt uzturlīgumu, viņu aprūpēt ar nosacījumu, ka dzīvoklis paliks dēlam. Toreiz tiesāšanos atsaucu, jo Saša mutiski, tāpat kā šķiroties, man apsolīja, ka dzīvoklis paliks Sandrim. Es noticēju, bet nu uzzinu, ka nekas nav tā…” nopūšas Jolanta.


Pēdējo reizi savu bijušo vīru Jolanta redzēja pirms trim gadiem slimnīcā, kur komponists nonāca insulta dēļ. „Tajā reizē savācu visu ģimeni un aizbraucām. Mazmeitu viņš redzēja pirmo reizi. Kā jutu, mani viņš nemaz neatpazina, varbūt mazliet tikai Sandri,” atceras Jolanta, kas pēc šķiršanās savu dzīvi vadījusi, strādājot Anglijā, Āfrikā un Indijā un paplašinot Kublinsku ģimenes māju dzimtajā Kundziņsalā – līdzās zemeņu laukam.

Plaši par bohēmu, attiecībām, veselības problēmām un komponista Kublinska kāzām pirms trim gadiem plaši lasāms jaunākajā žurnāla “Kas Jauns” numurā.