Juraša versija par to, kāpēc "oligarhu lietas" komisijas sēde bija slepena
Politika
2018. gada 6. janvāris, 07:54

Juraša versija par to, kāpēc "oligarhu lietas" komisijas sēde bija slepena

Kasjauns.lv

“Sēde, manuprāt, bija slepena, lai nedotu iespēju tiem, kas ir uzaicināti uz šo sēdi, šo savu vēstījumu padarīt par publisku. Jo tādā gadījumā būtu ļoti sarežģīti interpretēt mūsu teikto un pasniegt vēlamo par esošo,” bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot ceturtdien notikušo “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas slēgto sēdi.

Jurašs atklāja, ka sēdē ne reizi netika jautāts par slepenu informāciju, tāpēc nebija iemesls rīkot slēgtu sēdi. 

Viņš uzskata, ka viņu mērķis ir manipulēt ar sabiedrību: “Doma bija to visu noslepenot, lai sabiedrībai nebūtu iespēja sekot līdzi tam, kas šodien notika izmeklēšanas komisijas sēdē. Tur faktiski nebija neviens jautājums, kuru varētu attiecināt uz kaut kādu slēgto sadaļu, kas tiešām būtu ierobežotas pieejamības vai slepena informācija.”

"Oligarhu sarunu" lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde

Saistībā ar "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norisi šodien raisījās nedaudz haotiska situācija. Aktīvas diskusijas sākās jau kādu laiku ...

gallery icon

Jurašs norādīja, ka komisiju un tās darbu diktē paši oligarhi, tāpēc veiksmīgu rezultātu sagaidīt nevar. 

“Diemžēl mēs redzam reālu cirku, mēs redzam, ka šie te oligarhi (es pat teiktu, ka atsevišķi mafijas pārstāvji) turpina realizēt savu ietekmi. Jums vajadzēja parlamentārās izmeklēšanas komisiju? Lūdzu! Būs! Skaidrs, ka šī ideja absolūti pašos pamatos ir nodegradēta,” sacīja Jurašs. 

Viņš ir pārliecināts, ka komisijas vienīgais mērķis ir attaisnot oligarhus: “Lielākā daļa no šiem locekļiem mēģina attaisnot gan šajās sarunās iesaistītos personāžus, gan prokuratūras un citu iestāžu pārstāvjus, kuri, iespējams, nav bijuši uzdevumu augstumos. Sausais atlikums ir nulle.” 

Līdzīgās domās arī Strīķe

Arī bijusī KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe  izteica pārliecību, ka komisijas ziņojums attaisnos oligarhus un ka to uzrakstījuši oligarhiem pietuvināti cilvēki.

“Acīmredzot, tas būs oligarhus apkalpojošs materiāls, ko viņi pasniedz kā komisijas ziņojumu. Varu tikai minēt, ka šo ziņojumu ir uzrakstījuši vai nu Borovkovs, vai Meikališas znots, kas ir Lemberga advokāts,” Strīķe sacīja RīgaTV 24 raidījumā “TOP5”.

Strīķe raidījumā atklāja, ka sēdē uzdotie jautājumi bijuši vērsti pret viņu pašu, ne oligarhiem: “Gandrīz 3 stundas parlamentārā izmeklēšanas komisija man diezgan uzbrūkošā, agresīvā tonī uzdeva jautājumus. Visu jautājumu kopsavilkums bija apmēram tāds: “Kā jūs uzdrošinājāties tik ilgi klausīties un izsekot cienījamus cilvēkus?””

Viņa uzskata, ka konstruktīvi jautājumi netika uzdoti, jo komisijas darbu diktē oligarhi un komisijas ziņojums jau tāpat ir uzrakstīts. “Zemtekstā es, protams, arī dzirdēju pilnīgi viennozīmīgi, ka Sudrabai kaut kur jau projekts ir gatavs. Judina kungs un Šica kungs par to nav īsti informēti. Varu tikai minēt, ka šo ziņojumu ir uzrakstījuši vai nu Borovkovs, vai Meikališas znots, kas ir Lemberga advokāts,” sacīja Strīķe.

Strīķe arī komentēja komisijas priekšsēdētājas Ingunas Sudrabas sniegto interviju par to, kādi ir viņas secinājumi par “oligarhu lietu”.

“Sudraba jau sniedza interviju ar viņas kā komisijas priekšsēdētājas secinājumiem – ka vainīgi ir cilvēki, kas it kā neprata veikt operatīvās darbības. Lai gan pašai Sudrabai nav pielaides valsts noslēpumam, līdz ar to operatīvo lietu viņa nav redzējusi,” Sudrabas teikto kritizēja Strīķe.