Žurnālistes eksperimentā pierādās deputātu negausība bez maksas apmeklēt Dziesmu svētkus
foto: LETA
Pat pēc vairākiem skandāliem par bezmaksas ielūgumiem VIP personām deputātiem joprojām šķiet, ka viņiem pienākas ielūgumi, jo viņi ir tautas priekšstāvji.

Žurnālistes eksperimentā pierādās deputātu negausība bez maksas apmeklēt Dziesmu svētkus

Kasjauns.lv

LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veidotāji, uzdevušies par kādas neeksistējošas Kultūras ministrijas aģentūras pārstāvjiem, piezvanīja vairākiem deputātiem un lūdza konkretizēt, cik ielūgumus uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu viņiem vajadzētu. Piedāvājumu kā gluži pašsaprotamu privilēģiju uztvēra vai visi politiķi.

Žurnālistes eksperimentā pierādās deputātu negausī...

Vienīgi Augusts Brigmanis telefonsarunā ar viltus kuratori norādīja, ka viņam nekādus bezmaksas ielūgumus nevajag - viņš iešot un biļetes pirkšot kasē. Tāpat vienīgais, kurš uzreiz interesējās par biļešu apmaksas kārtību, izrādījās deputāts Jānis Dombrava.

Visi pārējie piedāvājumu par velti apmeklēt sarīkojumu uztvēra kā gluži dabisku parādību, godu, kas vienkārši pienākas tautas priekšstāvjiem.

Urbanovičs piesaka uzreiz 50 biļetes

Gaidāmo Dziesmu svētku estrādes ietilpība būs apmēram 30 000 vietu. No tām 1500 paredzētas cilvēkiem ar ielūgumiem. Ar šādu stāstu žurnāliste uzrunāja deputātus, lūdzot norādīt, cik nācēju no katras puses būs.

Politiķis Jānis Urbanovičs uzreiz padomāja par visu "Saskaņas" frakciju un deputātu otrajām pusītēm, piesakot rezervēt 50 bezmaksas biļetes. "Vai, cik šausmīgi patīkami! Es domāju, ka vislabāk būtu kā deputātiem reiz divi. Katrs nāk ar savu pusīti," sacīja Urbanovičs.

Savukārt Dzintars Zaķis pajokoja, ka vēlētos 65, bet, tā kā tas ir par daudz, būšot mierā ar četriem.

Lolita Čigāne rezervēja 5 vietiņas, tostarp vīratēvam, kurš tieši uz svētku laiku būšot ciemos.

Mārtiņš Šics paģēr 6 biļetes - tā, lai visai ģimenei sanāk.

Ivars Zariņš biļetes piesaka tā, "lai būtu solīdi", proti, četrus ielūgumus.

Deputāts Putra lūdz divus ielūgumus; deputāts Hosams Abu Meri vēlētos piecus, turklāt ļoti nopriecājas, ka par biļetēm nebūs jāmaksā.

Inguna Sudraba, tāpat kā Ringolds Balodis, pieteica sešus ielūgumus. Par konkrētu biļešu skaitu pats ar sevi nespēja vienoties Gaidis Bērziņš.

Pilsētu mēri grib 10 bezmaksas ieejas

No eksperimentā sazvanītajiem pilsētu mēriem Liepājas galva Uldis Sesks mīļuprāt pieņēma ielūgumus tikai sev un sievai; Jelgavas mēram Andrim Rāviņam vajadzēja 6 biļetes, Valmieras līderim Baikam - trīs, bet Rēzeknes mērs Bartaševičs pieteica 10 biļetes. Tikpat daudz - 10 - vajadzējis arī Ogres mēram Helmanim.

Lembergs sarunā koķetē

Visgarākā saruna izvēršas ar Ventspils neoficiālo līderi Aivaru Lembergu, kurš pat atcerējās padomju laikus - cik labi tajos bija regulēta ielūgumu sistēma, kad varēja sēdēt goda vietās blakus diriģentiem, bet pēdējos gados politiķi tiekot "iebāzti kaut kur tur stūrītī".

"Padomju laikos pret vietējo varu kultūras ziņā bija lielāka tolerance. Tagad mēs tur kaut kur tā. Nu, labi, bet jūs vēl droši vien dzimusi nebijāt tai laikā,” viņš saka žurnālistei, kas uzdevusies par Kultūras ministrijas sadarbības aģentūru.

Lembergs vēlas sēdēt pašā centrā un rēķinās ar 4-6 vietiņām. "Vairāk jau neiedos," secina politiķis.

Savukārt tviterī aktīvais deputāts Kārlis Seržants vispēdīgi secina, ka...