foto: Rojs Maizītis
Izraēlā satraucas, ka par dusēšanu Jaunajos ebreju kapos Rīgā tiek prasīts kukulis
Izraēlā izplatās runas, ka tiek pieprasīti kukuļi, lai aizgājēju tuviniekiem ierādītu kapavietas Rīgas Jaunajos ebreju kapos. Pašvaldības Kapsētu pārvalde prasīs paskaidrojumus kapu pārvaldniekam.
Sabiedrība
2017. gada 28. augusts, 06:02

Izraēlā satraucas, ka par dusēšanu Jaunajos ebreju kapos Rīgā tiek prasīts kukulis

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Rīgas Jaunajos ebreju kapos Šmerlī no nelaiķu tuviniekiem tiekot pieprasīta papildus samaksa jeb kukulis par kapavietas ierādīšanu. Tiešu pierādījumu tam nav, bet Rīgas dome no kapsētas pārziņa pieprasīs paskaidrojumus par izskanējušām sūdzībām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uz Kasjauns.lv jautājumu, vai ir saņemtas kādas sūdzības vai ziņas par koruptīvām darbībām Rīgas Jaunajos ebreju kapos tiešu atbildi nesniedza.

Bēdu nomāktos piederīgos „iedzen stūrī”

Portāls Kasjauns.lv saņēma kāda lasītāja no Izraēlas vēstuli. Tajā rakstīts: „Pēdējā laikā klīst runas un tiek saņemtas sūdzības no dažādiem cilvēkiem, kuri nesen savus piederīgos apglabājuši ebreju kapos Šmerlī. Viņi stāsta, ka kapu pārvaldnieks dažādos veidos mēģina atteikt apbedīšanu. Tikai pēc tam, kad viņi iedevuši konvertu ar naudu, lietas nokārtojušās pozitīvi.

Cilvēki, kuri sūdzas par kārtību Jaunajos ebreju kapos, bīstas atklāt savus vārdus, jo viņiem var rasties problēmas nākotnē, kad atkal būs nepieciešams savus aizgājušos tuviniekus apglabāt.

Jaunajos ebreju kapos piederīgie savus tuviniekus apglabā, samaksājot visas nepieciešamās nodevas un maksas, ko nosaka Rīgas pašvaldība, tāpēc nav saprotams, kādēļ viņiem jāmaksā papildus. Par šo „papildus samaksu” nekāda kvīts netiek izsniegta.

Jāuzsver, ka šādi incidenti notikuši ne vienu reiz vien. Papildus maksa tiek pieprasīta, cilvēkus „iedzenot stūrī”, viņiem tiek piedāvāts nepiemērots bēru laiks, nevar atrast kapavietu... Jau tā bēdu nomāktie piederīgie, lai atrisinātu problēmas, spiesti dot konvertus.”

Tā kā cilvēki šai laikā ir nomākti, tad viņiem nekas cits neatliek, kā dot konvertu, lai visas problēmas tiktu atrisinātas”.

Prasīs kapu pārvaldnieka paskaidrojumus

Uz Kasjauns.lv jautājumu, vai KNAB ir kāda informācija par korupciju ebreju kapsētā, KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša lakoniski atbildēja: „Informācija par iestādes rīcībā esošo  informāciju un tās pārbaudēm sniedzama gadījumos, kad tās izpaušana netraucē un nekavē pārbaudes veikšanu un plānoto pasākumu īstenošanai, līdz ar to uz doto brīdi KNAB nav citas publiskojamas informācijas”.

Tādejādi KNAB ne noliedz, ne apstiprina, ka tas ir saņēmis kādus signālus par korupciju Rīgas Jaunajos ebreju kapos.

Savukārt Rīgas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Agnese Siliņa Kasjauns.lv informēja: „Kārtību kādā pašvaldībā tiek piešķirtas kapavietas regulē Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.145 „Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi”. Savukārt pašvaldības maksas pakalpojumi tiek sniegti saskaņā ar Rīgas domes lēmumu Nr.5964 „Par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta maksas pakalpojumiem”. Jaunajā ebreju kapsētā nav noteikta atšķirīga kārtība maksas pakalpojumu iekasēšanā, tādēļ Kapsētu pārvalde par minēto gadījumu ir pieprasījusi skaidrojumu no Jaunās ebreju kapsētas pārziņa Martina Pereļa. Papildus informējam, ka Kapsētu pārvaldē līdz šim nav saņemta informācija par iespējamiem koruptīviem gadījumiem Jaunajā ebreju kapsētā. Vienlaicīgi Kapsētu pārvalde aicina sniegtās informācijas autoru vērsties tiesību sargājošās institūcijās, kuru kompetencē ietilpst attiecīgu jautājumu izskatīšana”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Te jāpiebilst, ka atbilstoši Rīgas domes lēmumam vienreizēja maksa par vienvietīgas kapavietas ieradīšanu daļēji slēgtajās kapsētās, kāda ir arī Jaunā ebreju kapsēta, ir 206, 69 eiro apmērā, bet divvietīgas - 307,53 eiro.

Jaunie ebreju kapi tika atvērti pagājušā gadsimta divdesmitajos. Tā ir pašvaldības pārziņā, bet apbedījumu kārtību tajā ir Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes atbildībā.

Rīgas Jaunie ebreju kapi

Izraēlā izplatās runas, ka tiek pieprasīti kukuļi, lai aizgājēju tuviniekiem ierādītu kapavietas Rīgas Jaunajos ebreju kapos. Pašvaldības Kapsētu pārvalde prasīs ...

gallery icon
11

Jāuzsver, ka jau pirms pāris gadiem galvaspilsētu satricināja korupcijas skandāli Rīgas domes Kapsētu pārvaldē. 2014. gadā KNAB toreizējo pārvaldes priekšnieku Jāni Upīti aizturēja par 13 000 eiro liela kukuļa pieprasīšanu no kāda uzņēmēja, kas tirgo ziedus pie Meža kapiem, bet 2015. gadā ar piespiedu darbu tika notiesāts kāds Bolderājas kapu darbinieks par naudas pieprasīšanu, lai aizgājēja piederīgajiem ierādītu labāku kapavietu.