Pie Mākslas muzeja ēkas veidojas vairāk nekā simts cilvēku gara rinda
Cilvēku rinda stiepās pa Krišjāņa Valdemāra ielu līdz pat Mākslas akadēmijas ēkai, kas muzeja ēkai atrodas blakus.
Kultūra
2016. gada 4. maijs, 10:23

Pie Mākslas muzeja ēkas veidojas vairāk nekā simts cilvēku gara rinda

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) atklāšanas dienā jau pirms durvju vēršanas bija veidojusies vairāk nekā simts interesentu gara rinda, kura ar katru minūti palielinās, jo cilvēki turpina nākt.

Cilvēku rinda stiepās pa Krišjāņa Valdemāra ielu līdz pat Mākslas akadēmijas ēkai, kas muzeja ēkai atrodas blakus. Rindā, lai apskatītu muzeja jaunās ekspozīcijas, stāvēja gan gados veci cilvēki, jaunieši un ģimenes ar bērniem.

Jau ziņots, ka šodien atklājot LNMM atjaunoto vēsturisko galveno ēku, skatītājiem aplūkošanai būs pieejama jaunā pastāvīgā ekspozīcija "Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts" un divas muzeja atklāšanas izstādes - "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība" un Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde "Sudrabs/zelts".

Jaunā pastāvīgā ekspozīcija "Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts", kas būs aplūkojama LNMM atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas otrajā un trešajā stāvā, pirmo reizi aptver Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Ekspozīcijas mērķis ir veidot vizuālu un emocionālu stāstu par Latvijas mākslas attīstību, izceļot nozīmīgākos darbus un personības kultūrvēsturiskajā, politiskajā un sociālajā kontekstā.

Mūsdienīga un apmeklētājiem draudzīga ekspozīcija iekārtota pēc hronoloģiski stilistiskā principa, kur centrālā loma tiek ierādīta pašiem mākslas darbiem, bet tos ietver multimediāla infrastruktūra un pastāvīgi pieejama informācija par muzeja zālēs redzamo vairākos izziņas līmeņos, kas paplašinās skatītāja pieredzi, vienlaikus netraucējot novērtēt aptuveni 500 unikālus priekšmetus no muzeja krājuma.

Īpašs jaunums ir ilgāku laiku neeksponēti mākslas darbi, kas tapuši laika periodā pēc Otrā pasaules kara līdz 2000.gadam, iekļaujot pirmo desmitgadi kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas. Līdzās tradicionālajiem mākslas veidiem - glezniecībai, tēlniecībai un grafikai - ekspozīcijā iekļautas fotogrāfijas, instalācijas un videodarbi.

Savukārt Lielo izstāžu zāli, kas atrodas jaunajā apakšzemes piebūvē, LNMM atklās ar Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstādi "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība", kas būs apskatāma līdz 24.jūlijam.

Šī ir pirmā tik vērienīga, visus autora radošās darbības periodus reprezentējoša darbu skate, kas liecina par daudzām nozīmīgām epizodēm Latvijas mākslā pēdējo četrdesmit gadu laikā. Izstādē eksponēti gandrīz 200 mākslas darbi - gleznas, zīmējumi, kolāžas, kā arī bagātīgs dokumentālais materiāls, kas strukturēts vairākās tematiskās sadaļās.

Visplašāko izstādes daļu veido Poļa gleznotie portreti. Šis žanrs mākslinieku saistījis jau kopš studiju gadiem un pakāpeniski kļuvis par vienīgo viņa glezniecībā. Blakus pašportretiem un tuvinieku portretiem, starp meistara modeļiem izceļami daudzi nozīmīgi kultūras, biznesa un politiskās elites pārstāvji, tostarp divi Latvijas prezidenti un trīs Rīgas domes priekšsēdētāji. Daudzi no šiem portretiem nekad nav bijuši publiski eksponēti.

Savukārt atjaunotās LNMM vēsturiskās ēkas ceturtā stāva izstāžu zālēs, kas iekārtotas bēniņu daļā, līdz 28.augustam būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa (1930-2002) mantojuma kolekcijas darbu izstāde "Sudrabs/zelts".

Bērziņš ir viens no redzamākajiem pārstāvjiem Latvijas 20.gadsimta otrās puses kultūrainā. Vienmēr bijis aktīvs un sabiedrisks, atsaucīgs un humora pilns, vērojis dzīvi un mākslu, domājis, vērtējis un gleznojis, visā dzīves garumā mērķtiecīgi risinot sev pašam izvirzītos uzdevumus. Saskaņā ar gleznotāja testamentu LNMM saņēma mantojumā viņa radošo darbu kolekciju. Bagātīgais darbu klāsts sniedz pārliecinošu priekšstatu par meistara ražīgā mūža veikumu, kur spilgti iezīmējas viņa talanta un esības uztveres savdabība.

Izstādei izvēlēti vairāk nekā 50 darbi, kas izpildīti dažādās tehnikās - eļļas gleznojumi, kolāžas, zelta un sudraba plāksnīšu izmantojums, zīmējumi ar lodīšu pildspalvu. Tie tapuši laikā no 1959.gada un izsmeļoši ataino mākslinieka patstāvības meklējumus dažādos virzienos un veidos, pacietīgo, skrupulozo un smalko darbu.

Šodien, LNMM galvenās ēkas atklāšanas dienā, muzejs apmeklētājiem būs apskatāms bez maksas no plkst.10 līdz 18.

Turpmāk LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā - otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst.10 līdz 18, piektdienās no plkst.10 līdz 20, sestdienās un svētdienās no plkst.10 līdz 17. Piektdienās atgriezīsies apmeklētāju iemīļotās "Vēlās piektdienas", sniedzot iespēju apskatīt muzeja ekspozīcijas un izstādes līdz plkst.20 vakarā. Savukārt katra mēneša pēdējā svētdienā ikviens interesents varēs iepazīties ar LNMM pastāvīgo ekspozīciju bez maksas. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Sadarbībā ar "Baltic International Bank", kas kļuvusi par muzeja patronu attīstībai līdz 2018.gadam, muzejs apmeklētājiem piedāvās modernu mobilo aplikāciju. Mobilo aplikāciju, kas izstrādāta sadarbībā ar "CUBE Mobile", visi muzeja apmeklētāji varēs lejupielādēt vietnēs "GooglePlay" un "AppStore" latviešu, krievu un angļu valodā bez maksas, un tā kalpos kā interaktīvs gids ekspozīcijas un muzeja galvenās ēkas arhitektūras izzināšanā.

 

LETA/Foto: Instagram/Latvian National Museum of Art