foto: LETA/Ieva Čīka
Nezini, kur studēt? Aplūko, kas ir darba devēju novērtētākā studiju programma
Sabiedrība
2017. gada 30. jūnijs, 12:22

Nezini, kur studēt? Aplūko, kas ir darba devēju novērtētākā studiju programma

Jauns.lv

Darba devēji topošajiem studentiem iesaka studēt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), bet kā ieteiktāko studiju programmu šogad min Latvijas Universitātes (LU) datorzinātņu programmu, secināts sestajā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un portāla "Prakse.lv" darba devēju aptaujā.

Studēt RTU iesaka 868 aptaujātie darba devēji. Šai augstskolai ar 662 balsīm seko LU, Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar 285 balsīm, biznesa augstskola "Turība" (BAT) ar 276 balsīm, bet 224 darba devēji iesaka studēt Banku augstskolā (BA).

Starp darba devēju ieteiktākajām profesionālajām izglītības iestādēm un koledžām pirmo vietu ar 98 balsīm ieņem Rīgas Valsts tehnikums, kam seko Rīgas Tehniskā koledža ar 97 balsīm, trešo vietu ar 53 balsīm ieņem Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, kam ar 47 balsīm seko Rīgas Juridiskā koledža, ar 46 balsīm Rīgas Celtniecības koledža, kam ar 37 balsīm seko Alberta koledža un ar 36 balsīm - Latvijas Kultūras koledža.

Darba devēji augstāko novērtējumu devuši LU studiju programmai "Datorzinātnes", kam seko RTU studiju programma "Datorsistēmas", Rīgas Ekonomikas augstskolas programma "Ekonomika un vadzinības", BA studiju programma "Finanses" un RTU studiju programma "Būvniecība".

Šogad darba devēju biežāk minēto profesiju lokā ir IKT nozares specialitātes, topa līderpozīcijās ar 132 balsīm izvirzot programmētāja profesiju. Tam seko dažādas uzņēmuma darbības atbalsta profesijas, kā piemēram, mārketings, finanses un grāmatvedība. Topa veidotāji uzsver, ka tieši šajās jomās ir sarežģīti atrast zinošus un kvalificētus speciālistus. Tāpat topā akcentētas arī tādas profesijas, kā piemēram, loģistika, medicīna, metālapstrāde, elektronika un pārtikas ražošanu saistītas profesijas.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone šodien preses konferencē uzsvēra, ka tieši Latvijas uzņēmēji visprecīzāk spēj raksturot, kādas ir šī brīža darbaspēka prasības, jo kvalificētu darbinieku noturēšana un piesaistīšana ir viņu ikdiena. Viņa aicināja jauniešus ieklausīties darba devējos, jo viņu viedoklis var būt izšķirošais faktors pareizā karjeras virziena noteikšanā.
Arī "Prakse.lv" vadītājs Jānis Logins izteica aicinājumu jauniešus balstīt izglītības iestāžu izvēli uz racionālu pieeju un uzklausīt darba devēju ieteikumus, jo viņi spēj novērtēt izglītības iestāžu sagatavoto jauniešu profesionālo kvalitāti un atbilstību darba tirgum.

Darba devēju ieteiktāko studiju programmu un izglītības iestāžu topu jau sesto gadu pēc kārtas veidoja LDDK un karjeras portāls "Prakse.lv". Topa mērķis ir veicināt pārdomātu pamatskolu, vidusskolu un profesionālo mācību iestāžu absolventu tālākās izglītības un karjeras izvēli šovasar, ņemot vērā darba devēju viedokli.

Šogad viedokli izteikuši 2524 darba devēji, kas ir 19 reižu vairāk nekā pirmajā topa tapšanas gadā.