Mazā Mežotnes pils krāšņi atklāj jauno koncertsezonu. FOTO
Vijolniece Magdalēna Geka un pianists Antuāns de Grolē Latvijā ieradās tikai uz vienu dienu, lai sniegtu koncertu Mežotnē.
Kultūra
2016. gada 17. maijs, 19:10

Mazā Mežotnes pils krāšņi atklāj jauno koncertsezonu. FOTO

Jauns.lv

13. maijā Mazajā Mežotnes pilī noritēja vasaras koncertsezonas atklāšana, kurā, turpinot 2014. gadā aizsākto ciklu „Jauno talantu tramplīns”, uzstājās vijolniece Magdalēna Geka (Latvija) un pianists Antuāns de Grolē (Francija). Viesus savā mājā uzņēma pils saimnieki Regīna un Andris Deičmaņi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tradīciju pulcēt pilī māksliniekus Deičmaņu pāris iedibināja pirms vairākiem gadiem – kad pils bija atjaunota un gribējās dalīties priekā par skaisto apkārtni Lielupes krastā un senatnes auru. Pati Regīna beigusi Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu, un, lai arī ikdienā ir privātā bērnudārza un sākumskolas „Vinnijs” īpašniece un vadītāja, Lielupes krastā viņa piepilda mākslinieces sapņus. Pirms astoņiem gadiem sākti mākslinieku plenēri. „Bet, kur māksla, tur arī mūzika,” turpina Regīna Deičmane, atcerēdamās, kā pirmie koncerti notikuši ārā uz terases un kā tajos uzstājies Igo, Harijs Bašs un citi. Līdz vienā reizē, kad pilī iedziedājušies gruzīnu mūziķi, saimnieki sapratuši, ka tajā ir brīnišķīga akustika. „Tad atradām unikālu 30. gadu flīģeli. Viss nāca dabiskā veidā,” stāsta pils saimniece, ar kuras gādību Mazajā Mežotnē sezonā izskan vismaz trīs, četri kamerkoncerti. Mājas koncerttelpā tie ir īpaši personīgi un uzrunājoši. Deičmane iesaistījusies arī Pētera Vaska fondā.

Kā ierasts, saimnieki ciemiņus sagaidīja ar savu īpašo zupu un dzērienu – „ābolu vīna destilātu”. Koncerta klausītāju vidū bija gan eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu un finansiste Ilze Jurkāne, gan režisors Armands Zvirbulis, operas dziedātāja Evija Martinsone un mākslas galerijas „Putti” īpašniece Agita Putāne.

Koncerta programmā skanēja Kloda Debisī Sonāte vijolei un klavierēm Sol mažorā, Lučiano Berio Sekvence VIII vijolei solo, Kamila Sen-Sānsa 1.sonāte vijolei un klavierēm Re minorā un Morisa Ravēla Rapsodija „Čigāniete” vijolei un klavierēm.

Vijolniece Magdalēna Geka (1992) pirms dažiem gadiem ieguvusi koncertmākslinieka diplomu Parīzes Reģionālajā konservatorijā, bet 2015. gadā ar augstāko novērtējumu – bakalaura grādu Parīzes Nacionālajā Mūzikas un Dejas konservatorijā, kur mācījās pie profesora Svetlina Ruseva. Šobrīd mūziķe turpina studijas maģistrantūrā, bet no šā gada septembra studēs arī Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā, Beļģijā pie slavenā „Artemis” stīgu kvarteta. Šogad mūziķe uzstāsies piedalīsies prestižajā Kuhmo Kamermūzikas festivālā Somijā, festivālā „La Roque d'Antheron” un LNSO „Vasarnīcā” Cēsīs, kā arī sniegs solokoncertus dažādās Eiropas valstīs. Magdalēna ir ļoti aktīva kamermūziķe, un ar viņas iniciatīvu tapis festivāls „Jaunie Latvijas kamermūziķi – Saulkrastiem”, kas vasarā pulcē ārzemēs studējošos latviešu studentus aizraujošām kamermūzikas programmām.

Savukārt Antuāns de Grolē (1984; Francija) ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem un aktīvākajiem kamermūziķiem. Būdams Margaritas Longas konkursa laureāts, viņš ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem un aktīvākajiem kamermūziķiem. Klavierspēli studējis Lionas Nacionālajā Konservatorijā pie Pjēra Pontjē, studijas turpinājis pie Hortenses Kartjē-Bresonas, kā arī Imolas Pianistu akadēmijā (Itālijā) pie Borisa Petrušanska. Viņš papildinājies meistarklasēs pie profesoriem Jevgēnija Mogiļevska, Valentīna Erbena u.c., tāpat vairākkārt bijis slavenā klaviermūzikas festivālā "La Roque d’Anthéron" rezidējošo ansambļu sastāvā. Antuāns ir slavenā Margaritas Longas konkursa laureātu, tāpat triumfējis konkursos „Flame” un „Teresa Llacuna”. Viņš kļuvis par Banque Populaire fonda, Šarla Ulmona fonda un ProMusicis starptautiskās balvas laureātu.

Informācija par māksliniekiem un koncertu atrodama Mazās Mežotnes pils mājaslapā: www.mazamezotne.lv.


Kasjauns.lv / Foto: Ieva Valtere, Agrita Grosbarte