Geju nīdēja, no "Vienotības" patriektā Priede iekļuvusi Zaļās partijas spicē
Pirms vairāk kā diviem gadiem par homofobiskiem izlēcieniem no "Vienotības" valdes patriektā Inga Priede nu kļuvusi par Zaļās partijas domes locekli un turpina aizstāvēt "ģimenes tradicionālās vērtības".
Politika
2017. gada 4. aprīlis, 06:30

Geju nīdēja, no "Vienotības" patriektā Priede iekļuvusi Zaļās partijas spicē

Kasjauns.lv

Pirms diviem gadiem no partijas "Vienotība" valdes ar skandālu patriektā Kandavas novada domes deputāte Inga Priede nu kļuvusi par Latvijas Zaļās partijas (LZP) Kandavas nodaļas vadītāju un automātiski iekļuvusi partijas domē. Partijas vadību it nebūt neuztrauc, ka viņa slavināja nacistu veikto homoseksuāļu izšaušanu.

2014. gada decembrī Priede mikroblogošanas vietnē "Twitter", komentējot politiķu attieksmi par partnerattiecību likumu un seksuālajām minoritātēm, ierakstīja: „Paldies Dievam! Vācieši savulaik gejus izšāva. Uzlabosies dzimstība”. Priede gan ātri vien ierakstu izdzēsa un atvainojās par savu karstgalvību, kas varētu būt kādu aizskārusi.

Tomēr līdz ar to viņai pienāca gals politiķes karjerai "Vienotībā". Vispirms Priedes izteikumus asi nosodīja partijas vadība, bet pati mutīgā politiķe vispirms atsauca savu darbību partijas valdē un pēc tam vispār no "Vienotības" izstājās. To gan Priede nesasaistīja ar savu homofobisko attieksmi, bet gan ar partijas „nepieņemamo attieksmi pret lauku reģioniem”.

Priedes homofobiskie izteicieni gan nav pielikuši punktu viņas politiskajai karjerai. Nu viņa jau vairāk kā gadu ir Zaļās partijas biedre un no partijas biedres kandidātes statusa izaugusi par Kandavas nodaļas vadītāju, kas nozīmē, ka viņa automātiski kļuvusi par LZP domes locekli. Līdztekus viņa arī pievienojušies Kandavas novada domes spēcīgajai pozīcijai – Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). No 15 novada domes deputātiem vairākums pārstāv ZZS partijas: septiņi ir no Zemnieku savienības, bet trīs ir Zaļās partijas biedri. Vienlaikus Priede ir arī Kandavas novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja.

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars portālam Kasjauns.lv teica: „Kad Priede stājās Zaļās partijas rindās, mēs ar viņu pārrunājām arī viņas asos izteicienus, kuri bija pārprasti. Bet mūsu partija pieņem atšķirīgus viedokļus. Tomēr šis jautājums (par cilvēkiem ar citu seksuālo orientāciju – red.) mūsu partijā nav ne prioritāte numur viens, ne numur divi. Mēs neesam ne tie, kas viņus (gejus – red.) ne nosodīs, ne slavēs. Mēs atbalstām Priedes aktīvo darbību, kas vērsta uz dabas un tautas saglabāšanu, tradicionālo ģimenes modeli: tēvs – māte – bērns. Mēs izrunājām Priedes gadījumu un uzskatām, ka viņa tika pārprasta, viņas viedoklis nemaz nebija tik dramatisks”.

Tikmēr pati Priede, pēc visa spriežot, nav atkāpusies no savas stingrās pārliecības un nu "zaļajos" pozicionējas kā ģimenes tradicionālo vērtību aizstāve. LZP mājaslapā Priede publicējusi rakstu "Svarīgi ir saglabāt tradicionālās vērtības un stipras ģimenes", kurā gan tiešā veidā nav pateikts, ko konkrēti politiķe saprot ar "tradicionālajām vērtībām".

Kas ir Inga Priede

Inga Priede ir bijusī Talsu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, kā arī partijas "Vienotība" Kandavas novada nodaļas vadītāja, pašvaldības deputāte un "Vienotības" valdes locekle. 1966. gadā dzimusī politiķe 2014. gada decembrī atsauca savu kandidatūru no "Vienotības" valdes pēc tam, kad tviterī pauda homofobiskus un naidu kurinošus uzskatus. Pagājušā gada pavasarī Priede iestājās Latvijas Zaļajā partijā un nu kļuvusi par tās Kandavas nodaļas vadītāju.

foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas Zaļās partijas kongresā.