2009. gada 24. aprīlis, 12:17

Pirmajā ceturksnī SEB grupa Latvijā strādājusi ar Ls 9,5 miljonu zaudējumiem

Jauns.lv

Stokholma, 24.apr., LETA. SEB grupas Latvijā zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī pirms uzņēmuma ienākumu nodokļa sasnieguši 9,5 miljonus latu, aģentūra LETA uzzināja bankā.

Pagājušā gada pirmajā ceturksnī SEB grupa strādāja ar 16,1 miljona latu peļņu.

SEB grupas ceturkšņa bruto peļņa ir 18,1 miljons latu. Uzkrājumi nedrošajiem kredītiem - 27,4 miljoni latu.

SEB grupa norāda, ka šī gada pirmajā ceturksnī tā veiksmīgi realizējusi savu pamatdarbību, nodrošinot Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem plašu finanšu pakalpojumu pieejamību. Pamatdarbības ieņēmumi pirmajā ceturksnī bija 31 miljons latu, saglabājot līdzvērtīgu biznesa apjomu, kāds finanšu grupai bijis attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

SEB grupas aktīvi 31.martā bija 3,3 miljardi latu. Grupas kapitāls un rezerves uz attiecīgā perioda beigām bija 269,4 miljoni latu.

SEB klientu veikto noguldījumu apjoms bija 1,2 miljardi latu, ekonomikas lejupslīdes ciklā saglabājot stabilu noguldījumu portfeli. Mājsaimniecībām izsniegto kredītu apmērs uz ceturkšņa beigām bija 730,8 miljoni latu, savukārt kopējais kredītportfelis sasniedza 2,6 miljardus latu.

Balstoties uz piesardzīgo bankas praksi, SEB grupa izmanto konservatīvu pieeju uzkrājumu veidošanā nedrošajiem kredītiem. Šā gada pirmajā ceturksnī izveidoti uzkrājumi nedrošajiem kredītiem 27,4 miljonu latu apjomā.

Marta beigās kopējais SEB grupas Latvijā klientu skaits sasniedza 900 000, no tiem 66 000 ir juridiskās personas.

"SEB bankas" kapitāla pietiekamības rādītājs 31.martā bija 13,3% un likviditātes rādītājs - 47,32%.

SEB grupas Latvijā vadītājs Ainārs Ozols norāda, ka pirmā ceturkšņa darbības rezultāti vēlreiz apliecina grupas kopējo darbības politiku - maksimāli koncentrēties uz profesionālu finanšu pakalpojumu sniegšanu konkrētajā valstī, piedāvājot klientiem labāko finanšu pakalpojumu jomā.

"Neatkarīgi no ekonomiskajiem apstākļiem SEB grupas darbība Latvijā tiek realizēta atbilstoši SEB plāniem strādāt Latvijā ilgtermiņā, līdz ar to jautājums par uzkrājumu veidošanu nedrošajiem kredītiem maksimāli nepieciešamajos apmēros ir SEB grupas attieksmes jautājums gan pret grupas klientiem, gan akcionāriem," uzsver Ozols.

Kā ziņots, Zviedrijas "SEB banka" šā gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 1,8 miljardu kronu (115,2 miljonu latu) pamatdarbības peļņu, salīdzinot ar 2,41 miljarda kronu (154,2 miljonu latu) pamatdarbības peļņu attiecīgajā laika periodā pērn, teikts piektdien publiskotajā bankas paziņojumā.

"Reuters" aptaujātie analītiķi iepriekš bija prognozējuši, ka bankas pamatdarbības peļņa šajā periodā varētu veidot 1,97 miljardus kronu (126,08 miljonus latu).

Peļņas kritumu SEB pārstāvji galvenokārt skaidro ar kredītu zaudējumiem 2,39 miljardu kronu (152,9 miljonu latu) apmērā, kā arī ar ievērojamu kreditēšanas vides pasliktināšanos, jo sevišķi Baltijas valstu reģionā.

"Mēs sagaidām, ka situācija Baltijas valstīs arī turpmāk būs smaga, un mēs turpinām uzkrāt rezerves," sacīja SEB vadītāja Annika Falkengrena.

Izsniegtie aizdevumi Baltijas valstīs veido aptuveni 13% no bankas kopējā aizdevumu portfeļa.

Tāpat SEB norādīja, ka bankas darbību ievērojami negatīvi ietekmējuši struktūrvienību sliktie darbības rezultāti recesijas skartajā Ukrainā, tāpēc kompānija nolēmusi pārtraukt šajā valstī īstenot paplašināšanās plānus.

SEB piektdien arī paziņoja, ka pieteiksies Zviedrijas valdības izveidotajai banku atbalsta programmai, lai nodrošinātu turpmāku aizdevumu izsniegšanu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī Zviedrija apņēmās garantēt banku kredītus 1,5 triljonu kronu (96 miljardu latu) apmērā, lai atvieglotu bankām finansējuma piesaisti.

Līdz šim valsts piedāvātajai programmai ir pieteikusies tikai "Swedbank".

Kā ziņots, Zviedrijas ceturtā lielākā banka "Swedbank" šā gada pirmo ceturksni noslēdza ar 3,3 miljardu kronu (210,2 miljonu latu) zaudējumiem.