2009. gada 26. aprīlis, 01:04

Pasniegs latgaliešu kultūras gada balvu

Jauns.lv

Rēzekne, 26.apr., LETA. Šodien plkst.17 Rēzeknes kultūras namā notiks jaunizveidotās latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2008" pasniegšanas ceremonija, aģentūru LETA informēja biedrības "Latgolys producentu grupa" pārstāvis Guntis Rasims.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks 2008" tiks pasniegta trīs kategorijās - "Sabiedrība un kultūra", "Mūzika" un "Literatūra".

Kategorijā "Sabiedrība un kultūra" balva tiks pasniegta nominācijās "Labākais pasākums/projekts", "Latgaliešu kultūras sponsors/mecenāts", "Latgaliešu kultūras masu medijs" un "Gada cilvēks". Kategorijā "Mūzika" uz balvu pretendēs mūziķi trīs nominācijās "Labākā dziesma", "Labākais mūzikas albums" un "Labākais mūzikas video". Savukārt kategorijā "Literatūra" balva tiks pasniegta nominācijās "Labākā proza", "Labākā dzeja", "Labākais izdevums/grāmata". Tāpat iepriekšminētajās kategorijās tiks pasniegts arī "Mazais Boņuks" vairāk nekā 20 nominācijās.

Pretendentus mūzikas jomā, literatūras jomā, kā arī sabiedrības un kultūras jomā vērtēja žūrija 40 cilvēku sastāvā. Katrs žūrijas loceklis vērtēja tās kategorijas, kurās ir kompetents, taču nav tajās pats tieši iesaistīts. Žūrijas sastāvā iekļautās personas ir Latgales novadā un citviet Latvijā pazīstami mūziķi, literāti un izglītības un kultūras jomas darbinieki, kā, piemēram, Antons Slišāns, Anna Rancāne, Valentīns Lukaševičs, Janīna Kursīte, Daiga Mazvērsīte, Biruta Ozoliņa, Andris Baltacis, Ilga Šuplinska, Ilmārs Dreļs u.c.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rasims, latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" būs izgatavota no melnā māla, bet balvas izgatavošana uzticēta keramiķim Aivaram Ušpelim un māksliniecei Vēsmai Ušpelei.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" izveidota ar mērķi veicināt latgaliešu tradicionālās un populārās kultūras attīstību reģionā un aiz tā robežām, apkopot labākos aizvadītā gada veikumus un rosināt kvalitātes un oriģinalitātes pieaugumu mūsdienu latgaliešu kultūrā.

Uz balvu varēja pieteikties personas un personu grupas, kas savā darbībā un jaunradē lieto latgaliešu valodu un kas atbilst kādai no balvas nolikumā nosauktajām nominācijām. Balva tiek piešķirta par kvalitatīvu sabiedrības un profesionāļu ievērības guvušu darbību vai jaunradi aizvadītajā gadā.

Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2008" organizē biedrība "Kukuži", menedžmenta kompānija "Latgolys Zvaigzne", biedrība "Latgolys Studentu centrs", biedrība "Latgolys Etnokulturys centrs" un biedrība "Latgolys producentu grupa".