2009. gada 28. aprīlis, 01:25

Sāks demonstrēt raidījumu ciklu "Atgriešanās Eiropā. Latvija 1988-2008"

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. No šodienas TV3 demonstrēs jaunu, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā finansētu raidījumu ciklu "Atgriešanās Eiropā. Latvija 1988-2008".

Raidījuma pirmizrāde notiks šodiena plkst.22.50 TV3, un turpmāk, nākamās septiņas otrdienas, raidījums būs skatāms šajā pat laikā. Katrā raidījumā paredzēts atskats uz trīs gadiem, sākot no 1988.gada, tāpat raidījumos tiks pieaicināti eksperti.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca pastāstīja, ka šī gada laikā Latvijā notiks virkne dažādu pasākumu, kuri saistīti ar piekto gadadienu, kopš Latvija ir iestājusies Eiropas Savienībā.

"Tāpat šogad paiet 20 gadi, kopš sabruka Berlīnes mūris, un Eiropas Komisija uzskata, ka šajā gadā būtu nepieciešams īpašs dokumentāli informējošs radījumu cikls, ar kura palīdzību būtu iespējams secināt, kas šo gadu laikā ir mainījies," minēja Šulca.

Raidījumu cikls sniegs ekskluzīvu iespēju salīdzināt Latviju ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, uzskata Šulca.

Raidījuma producents un vadītājs Ēriks Niedra norādīja, ka šo septiņu sēriju kopējais vēstījums būs par Latvijas attīstību un briedumu, par to, kā, mācoties un kļūdoties, mūsu sabiedrība kļuvusi pieaugusi. Ir noslēdzies vesels laikmets mūsu valsts vēsturē, jo pēc 13.janvāra notikumiem viss ir mainījies - nekas vairs nebūs tā, kā bija agrāk, teica Niedra.

"Mums ir jāatceras sava pieredze, skatītājiem būs interesanti atsaukt atmiņā notikumus, kurus tie ir piedzīvojuši, un tagad - ar laika distanci - izdarīt savus secinājumus," minēja Niedra.

Viņš skaidroja, ka šis būs ģimenisks raidījumus, kurā tiks izmantoti līdz šim neizmantoti kadri no atmodas un neatkarības gadiem. "Ar raidījumiem svaigā skatā, bet draudzīgā formā raudzīsimies uz pagātnes notikumiem, lai visām paaudzēm būtu interesanti," solīja producents.

Raidījuma autori pieļauj, ka septiņu sēriju ciklam atkārtojums varētu būt vasaras beigās, bet jau, iespējams, nākamajā gadā tos varētu noskatīties internetā. Šulca arī minēja, ka tiek domāts par iespēju filmas dāvināt skolām kā izglītojošu materiālu, bet šie projekta turpinājumi būs atkarīgi no finansēm.

Septiņu sēriju ciklu veidojusi raidījumu "Latvija. Ulmaņlaiki" un "XX gadsimts. Post Scriptum" autore SIA "Beta Fakts". Raidījumi ir daļa no "Eiropas mēneša" aktivitātēm.

Kopējās projekta izmaksas ir 49 971 eiro (jeb 34 980 lati), ko sedz Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.