2009. gada 19. maijs, 14:55

Jaunās braukšanas atlaides pensionāriem tiks nodrošinātas jau no 1.jūnija; nekur pieteikties nav jāiet

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Rīgas domes piešķirtās 50% atlaides braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā pensionāriem tiks nodrošinātas no 1.jūnija.

Lai tās saņemtu, pensionāriem nekur nav jādodas, šodien žurnālistus informēja pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

No 1.maija ir ieviesti un pilnībā darbojas tikai elektroniskie norēķini un jau pirmajā mēnesī to sniegtās priekšrocības tiks izmantotas, lai īstenotu Rīgas domes lēmumu par atlaižu lietotāju loka paplašināšanu sabiedriskajā transportā, norādīja Bemhens.

Ja elektroniskie norēķini nebūtu ieviesti un darbotos papīra biļešu sistēma, tad tik īsā termiņā - līdz 1.jūnijam - nebūtu iespējams nodrošināt lēmuma izpildi, kas potenciāli skar turpat 100 000 iedzīvotāju. "Tas nebūtu iespējams kaut vai tikai biļešu ražošanas apjoma dēļ," skaidroja "Rīgas satiksmes" vadītājs.

Lai lietotu pašvaldības atlaides, iedzīvotājam jābūt personalizēta e-talona lietotājam. Saskaņā ar "Rīgas satiksmes" rīcībā esošiem datiem, Rīgā ir ap 143 000 iedzīvotāju, kuri sasnieguši pensijas vecumu. Visiem šiem iedzīvotājiem tika izsūtītas e-talona pieteikuma anketas vēl pagājušā gada oktobrī.

Gandrīz 50 000 no šiem 140 000 iedzīvotājiem ir vecāki par 75 gadiem, un uz šiem pensionāriem attiecas jau cita domes atlaide - 100% apmērā. "Jāpiebilst, ka no šiem 50 000 e-talonus ir saņēmuši 41 000 iedzīvotāju un jau aktīvi tos izmanto. Attiecīgi atlikušie 90 000 varētu būt potenciālie 50% atlaides lietotāji. No šiem 90 000 personalizētās kartes ir jau izsniegtas 50 000 pensionāru," norādīja Bemhens.

Tiem nestrādājošiem pensionāriem, kuri jau pieteikušies un saņēmuši personalizēto e-talonu - tādi ir 50 000 -, nekur nav jādodas un atlaide viņiem tiks piemērota automātiski - no 25.maija biļetes ar atlaidi tiks ielādētas personalizētajā e-talonā jebkurā tirdzniecības vietā.

"Personalizēto karšu izsniegšana jānodrošina 40 000 potenciālo atlaižu izmantotājiem, tādēļ esam pieņēmuši lēmumu organizēt atkārtotu pieteikšanās procesu," skaidroja Bemhens.

"Pieredze ar anketu izsūtīšanu un centralizētu e-talonu ražošanu ir sevi attaisnojusi, un mēs esam izdarījuši virkni secinājumu, kā šo procesu uzlabot. Esam pietiekami pārliecināti, ka to izdosies īstenot veiksmīgi," apgalvoja "Rīgas satiksmes" vadītājs.

Šīs nedēļas beigās tiks izsūtītas anketas tiem pensijas vecuma iedzīvotājiem, kuri jau saņēma anketas iepriekš, bet kādu iemeslu dēļ nolēma personalizētajam e-talonam nepieteikties pagājušā gada beigās.

Anketas līdz 10.jūnijam būs jāiesniedz jebkurā "Rīgas satiksmes" biļešu pārdošanas vietā, un to adreses būs norādītas anketas otrā pusē.

Atlaide jāpiemēro no 1.jūnija, tādēļ tie, kuriem pagaidām nav personalizētā e-talona, "Rīgas satiksmes" biļešu pārdošanas vietās no 25.maija varēs iegādāties dzelteno e-talonu, uzrādot pensijas apliecību. Dzeltenajos e-talonos tiks ielādētas gan mēneša braukšanas biļetes, gan braucienu biļetes ar 50% atlaidi.

Personalizētie e-taloni pensionāriem tiks izsūtīti pa pastu līdz 1.jūlijam.

Kā ziņots, valdot priekšvēlēšanu gaisotnei, Rīgas domes deputāti pagājušajā nedēļā ārkārtas sēdē nolēma piešķirt 50% braukšanas atlaidi visiem nestrādājošiem vecuma pensionāriem līdz 75 gadu vecumam.

Šādu atlaidi pensionāri varēs izmantot no šā gada 1.jūnija.

Līdz šim šādu atlaidi varēja saņemt pensionāri, kuru pensijas apjoms nepārsniedza 75% no iztikas minimuma. Piemēram, lai Rīgā dzīvojoši nestrādājošie vecuma pensionāri līdz 75 gadu vecumam varētu izmantot domes piešķirto atlaidi 50% apmērā sabiedriskā transporta izmantošanai, viņu pensijas apmērs no 1.februāra nedrīkstēja pārsniegt 123,83 latus.

Pensionāri vecumā virs 75 gadiem Rīgas sabiedriskajā transportā jau sen var braukt bez maksas.

Priekšlikumu par braukšanas atlaides piešķiršanu visiem nestrādājošiem vecuma pensionāriem līdz 75 gadiem domes sēdē iesniedza apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas vadītājs Mihails Kameņeckis.

Par Kameņecka priekšlikumu balsoja 28 deputāti, pret nebija neviens, bet atturējās 16 deputāti.

Kā domes sēdē norādīja Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (TB/LNNK), pašvaldības budžetā šim mērķim būs nepieciešami 2,3 miljoni latu un būs jāveic budžeta grozījumi.