1dienas
19stundas
39minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dokumentālisti aicina domāt
Sabiedrība

Dokumentālisti aicina domāt

Jauns.lv

Jums ir grūti, krīze? Aizbrauciet pie sociālās aprūpes nama „Ezerkrasti” bērniem un jūs uzzināsiet, ko nozīmē grūti.

Dokumentālisti aicina domāt...

Jums ir grūti, krīze? Aizbrauciet pie sociālās aprūpes nama „Ezerkrasti” bērniem un jūs uzzināsiet, ko nozīmē grūti.
Jums ir grūti, krīze? Aizbrauciet pie sociālās aprūpes nama „Ezerkrasti” bērniem un jūs uzzināsiet, ko nozīmē grūti.

„Mūžīgie bērni” būs stāsts par bērniem ar garīgās veselības traucējumiem, kas pēc pilngadības sasniegšanas no sociālās aprūpes centra nokļūst pansionātos, kur tiek pārvilkta svītra viņu nākotnes sapņiem un iecerēm. Turklāt filma top laikā, kad sociālās aprūpes centrs Juglas krastā, kas ir bērnu vienīgās mājas, tiek reorganizēts.

„Tur ārā” pieaugušo skarbajā realitātē viņi neiederas. „Patiesībā cilvēciskās attiecības starp šiem „citādajiem” bērniem bieži vien ir daudz normālākas nekā starp mums, „normālajiem” cilvēkiem,” saka Ināra Kolmane. Tas, ko filmas autori vēlas – rosināt cilvēkus domāt. Tas nebūs ne vienkārši informatīvs materiāls par garīgi slimiem cilvēkiem, ne centieni iežēlināt vai likt šausmināties. Tas būs kino darbs, kas atainos realitāti. Renārs Vimba saka, ka filmas autori vēlas paskatīties uz pasauli tieši no bērnu skatu punkta, runāt par to ko domā un jūt viņi, mazāk iedziļinoties reorganizācijas problēmās.

 „Latvijas kino ir pārlieku maz laikmetīgu darbu, kas rosinātu domāt, vērtēt un pievērst uzmanību apkārtējai realitātei. Šķiet, ka „Mūžīgie bērni” tomēr varētu ienest jaunas vēsmas dokumentālajā kino – aktuāla problēma, spraigas savstarpējās attiecības, nesamākslota, tīra, bet reizē skarba realitāte. Tas viss šajā filmā solās būt. Un, ja šīs ikdienišķās patiesības atklāšana palīdzēs ko mainīt jauniešu sociālās aprūpes sistēmā, – tas ir augstākais, uz ko dokumentālās filmas autori var cerēt,” saka Rīgas Kinostudijas valdes priekšsēdētājs Vents Horsts.

Jau Renārs Vimba jau 2006. gadā uzņēma īsfilmu par „Ezerkrastu” bērniem ar nosaukumu „Man patīk kas rītā būs”.  Šobrīd, kad bērni sasnieguši pilngadību ir iemesls atgriezties pie stāsta.  Bērnu nams, kas atrodas skaistā vietā Juglas ezera krastā, līdz šim bijis bērnu kopīgās mājas un viņu vienīgā ģimene, taču nu viņiem tas būs jāatstāj.

Galvenie varoņi ir Saša, Valērijs, Marina, Jānis, Sandra, Anna, Raimonds, Karīna un Taņa – viņi visi šogad pabeidz skolu un būs spiesti atstāt savas ilggadējās mājas. Filmu caurauž varoņu ikdienas dzīves norises un savstarpējās attiecības, īpaši pievēršoties draudzībai, mīlestībai, kas izveidojusies vairāku jauniešu starpā, viņu sapņiem par nākotni un realitātei „tur ārā”, pilngadības sasniegšanai un skarbajai pieaugušo pasaulei.

Evija Hauka