Kartupelis Latvijā kļūst par deficīta preci
Sabiedrība
2009. gada 7. augusts, 08:30

Kartupelis Latvijā kļūst par deficīta preci

Jauns.lv

Šogad būtiski palielinājušās kartupeļu cenas, un, domājams, ka tās arī paliks visnotaļ augstā līmenī vai pat pieaugs. Kartupelis kļūst aizvien pieprasītāks latvieša ēdienkartē, bet to audzē arvien mazāk.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada sākumu “otrās maizes” cena tirgū pieauga par 87%. Piemēram, jūnijā cenu pieaugums bija gandrīz 20%. Neraugoties uz vispārēju dižķibeles izraisītu cenu pazemināšanos, uz kartupeļiem šo tendenci nevar attiecināt.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe ir uzsvērusi, ka visstraujāk kartupeļu vērtība pieauga pavasarī, kad daudzi, krīzes iebaidīti, iepirka sēklas kartupeļus, lai tos audzētu savos piemājas dārzos. Pavasarī pieprasījums pēc kartupeļiem pārsniedza piedāvājumu.

Patlaban, kad kartupeļus novāc aizvien vairāk saimniecībās, to cena varētu pazemināties. Tomēr LTVC dati liecina, ka pašlaik Rīgas tirgos vairs nevar nopirkt tik lētus kartupeļus kā pērn. 2008. gada jūlija nogalē tirgū varēja atrast vietējos kartupeļus pat par 10 santīmiem kilogramā, tagad vislētākie maksā 12 santīmus kilogramā.

Viens no Latvijā pazīstamākajiem kartupeļu audzētājiem zemnieks no Grobiņas pagasta Nikolajs Pušņickis laikrakstam “Kurzemes Vārds” teica, ka ilgstošais sausums un zemā gaisa temperatūra ir iemesls tam, ka šogad gaidāma slikta kartupeļu raža. Tas nozīmē, ka kartupeļu cenas nekritīsies, bet varētu pat celties.

Arī citviet Eiropā bumbuļu raža nav padevusies. Kartupeļu lauki ir nīkulīgi gan Lietuvā, gan Polijā, tā ka Latvijā nav gaidāms liels lēto importa kartupeļu pieplūdums. Tuvākā valsts, kurā šoruden būs pamatīgas kartupeļu talkas, ir Čehija. Pušņickis saka, ka pēdējo 20 gadu laikā tik slikta kartupeļu raža Latvijā vēl nav piedzīvota.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraule ir novērojusi, ka vidēji bumbuļu skaits šogad ir mazāks nekā pagājušajā gadā, kad bija ļoti laba kartupeļu raža. Iespējams, ka atsevišķām šķirnēm bumbuļu skaits būs lielāks, bet vidēji tas noteikti būs mazāks nekā pērn.

Kartupeļu cenas pieaugumu var izskaidrot arī ar to, ka Latvijā ir aizvien mazāk kartupeļu lauku. 2006. gadā kartupeļi bija iestādīti 45 100 hektāros, 2007. gadā – tikai 40 300, 2008. gadā – 37 800 hektāros.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA

Tēmas