Sabiedrība
2009. gada 25. augusts, 07:42

Koalīcija vienojas par jaunām nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņām

Jauns.lv

Koalīcijas partijas vienojās par jaunu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iekasēšanas kārtību.

Iecerētās izmaiņas plānots virzīt apstiprināšanai "maksimālā tempā".

Kā pēc valdību veidojošo partiju pārstāvju tikšanās skaidroja premjers Valdis Dombrovskis (JL), Finanšu ministrija uz nākamo valdības sēdi sagatavos grozījumus likumā par NĪN un pēc tam tie tiks iesniegti Saeimai, kur paredzēta diskusija un gala lēmumu pieņemšana par nodokļu izmaiņām. Tādējādi šī likuma izmaiņas netiks virzītas nākamā gada valsts budžeta paketē.

Likums tikšot rūpīgi izdiskutēts, saskaņots ar pašvaldībām un pieņemts trīs lasījumos. Koalīcija vienojusies, ka šim jautājumam nepieciešamas "nopietnas diskusijas Saeimā".

Pēc premjera teiktā, Finanšu ministrijai uzdots sagatavot pilnīgi jaunu nodokļu administrēšanas kārtību. Noprotams, ka turpmāk vairs nebūs diskusijas par ar nodokli neapliekamo dzīvojamo platību un pazeminātā nodokļu likme varētu tikt piemērota pilnīgi visām dzīvojamām platībām. Normatīvā gan tikšot iestrādāti vairāki atvieglojumi, piemēram, pazeminātu nodokļu likmi piemērojot daudzbērnu ģimenēm.

Iespējams, nodokļu likme varētu būt 0,5% no dzīvojamā īpašuma kadastrālās vērtības. Vienlaikus tiks gatavotas izmaiņas, kas paredz 1,5% nodokļu likmes piemērošanu zemei, komercplatībām un uzņēmējdarbībā izmantojamiem īpašumiem. Patlaban šī nodokļu likme ir 1%.

Premjers gan uzsvēra, ka vienlaicīgi ar nodokļa pieaugumu tiekot veikta kadastrālo vērtību samazināšana.

Dombrovskis žurnālistiem pieļāva iespēju, ka šāda nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība nenesīs budžetā iepriekš plānoto papildu ieņēmuma apjomu, kā dēļ varētu nākties domāt par vēl lielāku izdevumu samazināšanu. Līdzīgi kā jau patlaban, uz šī nodokļa pieauguma apjomu attiekšoties noteiktais 25% ierobežojums.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Tautas partijas (TP) valdes locekle Vineta Muižniece, finanšu ministra Einara Repšes (JL) iepriekšējais piedāvājums par NĪN izmaiņām šodien tika noraidīts, jo tas tika atzīts par "netaisnīgu un nesamērīgu". Repšem tika uzdots sagatavot jaunu piedāvājumu.

"Pagaidām gan palika pilnīgi neskaidrs, kāds tieši šis piedāvājums būs, bet visi atbalstīja TP priekšlikumu par to, ka tiek gatavots atsevišķs likumprojekts par NĪN un tas tiek virzīts izskatīšanai Saeimā normālā kārtībā, trijos lasījumos, lai pārliecinātos, ka tas tiešām ir pietiekami samērīgs un dod arī fiskālo efektu, par ko trūka aprēķinu," sacīja Muižniece, piebilstot, ka vienošanās šodien panākta vien "par uzdevumu gatavot jaunu piedāvājumu".

Pēc Muižnieces teiktā, finanšu ministrs šodien vēl neesot bijis gatavs sniegt kādas konkrētas prognozes par NĪN izmaiņu fiskālo efektu.

Koalīcijas partijas šodien vēl nav panākušas vienošanos par iespējamām izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanas kārtībā.

Plānots, ka nekustamā īpašuma nodoklis valsts budžetā dos papildu 28 miljonus latu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru šodien sacīja Repše.

Repše norādīja, ka kopumā ar izmaiņām nodokļu politikā un nodokļu bāzes paplašināšanu plānots budžeta ieņēmumus palielināt par 100 miljoniem latu, kas būtu viena piektdaļa no 500 miljoniem latu, - par tik ir nepieciešams samazināt nākamā gada budžeta deficītu.

Saskaņā ar finanšu ministra teikto nav plānots mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokli, vien paplašināt tā bāzi, piemēram, paredzot, ka dividendes tiks apliktas ar 10% nodokli.

LETA jau ziņoja, ka iepriekš no dienaskārtības tika noņemta dzīvojamās platības aplikšana ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā. FM šo likmi piedāvāja 1,5% apmērā.

Ministru prezidents iepriekš norādīja, ka attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli pašvaldībām tiks saglabāta iespēja piemērot atlaidi atsevišķām iedzīvotāju grupām līdz pat 90%.

LETA