Latvijas advokatūra kļuvusi par "mēslu bedri"
Sabiedrība
2009. gada 29. augustā, 10:26

Latvijas advokatūra kļuvusi par "mēslu bedri"

Jauns.lv

Advokatūrā var iestāties visi, kas izmesti no citiem amatiem. Advokatūras prestižs ir graujošs. Tā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas kopsapulcē sacīja advokāte Māra Krasovska.

Latvijas advokatūra kļuvusi par "mēslu bedri"...

M. Krasovska kopsapulcē nāca klajā ar ierosinājumu ierobežot advokātu un viņu palīgu skaitu, mainot Advokatūras likumu. No likuma būtu izslēdzams punkts, kas noteic, ka lēmumu par uzņemšanu advokatūrā pieņem Zvērinātu advokātu padome (ZAP), bet likums papildināms ar punktu, ka lēmumu par uzņemšanu advokatūrā pieņem kopsapulce.

Advokāte skaidroja, ka bijusi uz konsultāciju Saeimas Juridiskajā birojā, kurā viņai skaidrots, ka advokātu kopsapulcei būtu nepieciešams pilnvarot konkrētas personas, kuras tad vērstos komisijā ar ierosinājumu noteikt maksimālo advokātu skaitu.

Tādējādi advokatūrā jaunas personas tiktu uzņemtas tikai pēc tam, kad kāds advokāts vai nu nomirst, vai tiek no advokatūras atskaitīts, pauda Krasovska, atzīmējot, ka, pēc ZAP sniegtās informācijas, Latvijā kopumā ir 1198 advokāti un to palīgi, bet pieteikumus uzņemšanai advokatūrā iesniegušas vēl ap 100 personu.

Daudzu advokātu stāvoklis bēdīgs

M. Krasovska stāstīja, ka jau 38 gadus strādā advokatūrā un šobrīd, kad valstī ir krīze, ZAP "pieņem arvien jaunus un jaunus advokātus". Viņa konsultējusies ar advokātiem gan Rīgā, gan valsts rajonos un konstatējusi, ka daudzu advokātu stāvoklis ir ļoti bēdīgs, tostarp daži pat ir "uz miršanas robežas", jo viņiem nepietiek līdzekļu medikamentu iegādei. Protams, esot arī daži izņēmumi, pauda Krasovska.

Advokāte akcentēja, ka šobrīd nav likuma, kas ierobežotu advokatūrā uzņemamo personu skaitu, un pauda gatavību pati izstrādāt minēto likumprojektu, kas tad tiktu virzīts tālākai izskatīšanai.

Līdzīgus priekšlikumus advokātu skaita ierobežošanai balsošanai šīs dienas kopsapulcē šodien mēģināja virzīt arī jaundibinātā Advokātu atbalsta biedrība (AAB), kā arī atsevišķi advokāti. Minētie priekšlikumi paredzēja jau ar 2009.gada septembri uz laiku līdz 2011.gadam pārtraukt ZAP jaunu advokātu un viņu palīgu uzņemšanu, kā arī kā maksimālo advokātu skaitu noteikt atbilstošu tam, kāds tas ir kopsapulces dienā - 28.augustā.

Kurš te baidās no kunkurences?

Debatējot par Krasovskas priekšlikumu, advokāts Rūdolfs Eņģelis retoriski vaicāja, vai patiešām advokāti pašlaik jūtas nepietiekami kvalificēti un viņiem būtu jābaidās no tā, ka advokatūrā jaunuzņemtie advokāti izkonkurēs savus vecākos kolēģus. Viņš aicināja advokātus nepadarīt sevi par smieklīgiem, par tādiem, kas baidās no konkurences. Viņš aicināja balsot pret Krasovskas priekšlikumu.

Advokāts un ZAP loceklis Agris Bitāns savukārt uzsvēra, ka labākais advokātu un visas advokatūras prestiža cēlējs ir darbs, un apšaubīja to, ka advokātu skaita ierobežošana būs risinājums. Viņš atzīmēja, ka ZAP šobrīd tiek strādāts pie labas reputācijas kritērijiem advokātu uzņemšanai.

"Par" Krasovskas izteikto priekšlikumu izstrādāt grozījumus Advokatūras likumā šodien nobalsoja 106 klātesošie advokāti, "pret" bija 136, bet atturējās 96 klātesošie advokāti, tādējādi viņas priekšlikums netika atbalstīts.

Savukārt AAB priekšlikumi šodien kopsapulcē balsošanai netika virzīti.

LETA