Sabiedrība
2009. gada 31. augusts, 12:22

Bauskas nemieri apturēti

Jauns.lv

Vairāki simti baušķenieku pilsētā bija bloķējuši satiksmi un Bauskā radījuši pamatīgu haosu. Bauskas iedzīvotāji protestēja pret Bauskas slimnīcas slēgšanu. Bija bloķēti abi tilti. No Rīgas tika izsaukta policijas papildvienība...

Mūrniece: Ja tas atkārtosies, policija rīkosies identiski

Policijas darbinieki rīkojušies atbilstoši situācijai, izkliedējot nesankcionētās protesta akcijas dalībniekus Bauskā, tādējādi nodrošinot sabiedrisko kārtību un atjaunojot satiksmi pāri Mēmeles tiltam, uzskata iekšlietu ministre Linda Mūrniece . Ministre arī uzsver - ja iedzīvotāji vēlas protestēt, tad tas ir jādara likumā noteiktajā kārtībā, neapdraudot pašiem sevi un savus līdzcilvēkus. Ja šādi gadījumi atkārtosies, tad policija rīkosies identiski, kā tas notika šodien.  

Specvienība pārrauj baušķenieku ķēdi, četri cilvēki aizturēti

Pret vienīgās slimnīcas slēgšanu pilsētā sarīkotās nesankcionētās protesta akcijas dalībniekus Bauskā izklīdināja policijas papildspēki, kas ieradās no Rīgas. Transporta kustība pāri Mēmeles tiltam virzienā no Rīgas ir atjaunota.

Pašlaik ir atjaunota satiksme arī pār Mūsas tiltu Bauskā un uz tā sapulcējušies protestētāji sākuši izklīst. Tiesa gan, kā ziņo no Bauskas, protestētāji gaida, kad policijas spēki pazudīs, lai atkal ieņemtu izejas pozīcijas. 

Policija aizturējusi četrus protesta dalībniekus, jo tie bijuši alkohola reibumā.

Protestētāji aktīvi izkliedza dažādus saukļus pret slimnīcas slēgšanu un pieprasīja tikšanos ar Veselības ministrijas amatpersonām.

Aģentūra LETA Bauskā sastapa arī bijušo Bauskas Domes priekšsēdētāju, pašreizējo novada domes deputāti Āriju Gaili, kura piedalās protesta akcijā. Viņa sacīja, ka akcija izveidojusies spontāni un organizatora tai nav, "informācija nonāca no mutes mutē".

Gaile sacīja, ka ir gandarīta par miermīlīgo akcijas raksturu, kas notiek bez demolēšanas un huligānisma. Baušķenieki ir pārliecināti, ka slimnīcai pilsētā ir jābūt, nav pieņemams tikai aprūpes iestādes modelis, jo tuvumā ir Lietuvas robeža, cauri Bauskai iet VIA Baltica ceļš, uz kura bieži notiek avārijas. Bauskai tuvākā slimnīca atrodas Jelgavā, situāciju skaidroja Gaile.

Gaili gan kā iedzīvotāju, gan novada Domes deputāti aizvainojot, ka uz šo protestu nav ieradusies veselības ministre. Pulcēšanās uz protesta akciju sākusies jau pulksten 9.35, "laika bija pietiekami". Solīts tikai Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, kurš vēl nav redzēts.

Gaile pieļauj, ka ministrijas pārstāvju ierašanās un aprunāšanās ar protestētājiem būtu loģisks šīs akcijas nobeigums. "Cilvēki grib tikai skaidrojumu, - ar to, kas bijis līdz šim, nepietiek," sacīja Gaile.

Zemnieku saimniecības autovadītājs Spodris aģentūrai LETA pastāstīja, ka sastrēgumā nokļūšanai Bauskā stāv kopš pulksten 10. Viņš pacietīgi gaida, bet nepatiku pret šo akciju nejūtot, jo kā novadnieks saprot šo sāpi.

Kādu autovadītāju no Cēsīm neapmierina vien tas, ka neviens no protestētājiem nav atnācis painformēt rindā stāvošos, kāpēc viņiem jāgaida.

Bauskas novada mērs: Bauskas slimnīca pārdzīvoja divus karus, bet krīzi...

"Man ir ļoti skumji, jo Bauskā slimnīca ir kopš 19. gadsimta, tā pārdzīvojusi abus karus, valsts iekārtu maiņas, tagad bija moderni aprīkota, bez parādiem un kredītiem, un pēkšņi krīzes laiku tā nevar izturēt, - man nav saprotams, kāpēc tā būtu jāslēdz," aģentūru LETA informēja Bauskas novada Domes priekšsēdētājs Valdis Veips ("Pilsoniskā savienība", PS).

Veips apgalvoja, ka iepriekš par iedzīvotāju protesta akciju neesot zinājis un nav bijis informēts. Viņš esot nostādīts fakta priekšā, taču "es to atbalstu, jo mani ievēlēja šie Bauskas novada iedzīvotāji".

Ar šo akciju iedzīvotāji vēlējās pievērst atbildīgo valsts institūciju un amatpersonu uzmanību nepieciešamībai reorganizēt Bauskas slimnīcu. Pirms šīs akcijas Bauskas pašvaldība sūtījusi vēstules Valsts prezidenta kancelejai, Veselības ministrijai, Ministru prezidentam, Saeimai, Latvijas Pašvaldību savienībai ar lūgumu izskaidrot nepieciešamību reorganizēt Bauskas slimnīcu, taču atbilde saņemta tikai no Valsts prezidenta kancelejas.

Ceturtdien Bauskā būs Rozentāle

Ceturtdien, 3. septembrī, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) solījusi ierasties Bauskā, tāpēc "es saprotu, ka iedzīvotājiem ir tiesības ar šādu protesta akciju, kaut arī nesankcionētu, pievērst Veselības ministrijas uzmanību šim jautājumam", sacīja Veips.

Mērs personīgi uzskatot, ka pie starptautiskas maģistrāles nepietiek ar divām neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipāžām un aprūpes slimnīcu. "Bail domāt, ja notiek avārijas," piebilda pašvaldības vadītājs.

No mediķiem Veips esot uzzinājis, ka, piemēram, Dobeles slimnīcā aprīkojums esot daudz sliktāks, bet tur slimnīca ir saglabāta.

LETA

Notikumu attīstība

31. augustā, pulksten desmitos no rīta uz tilta pār Mēmeli bija pulcējušies vairāki simti pilsētnieku un bloķēja satiksmi no Bauskas uz Rīgu. Pašlaik no Rīgas Bauskā iebraukt var, bet no tās tikt ārā uz galvaspilsētu – nē, kasjauns.lv stāstīja aculiecinieki.

Šodien ap pulksten 12, bruņojušies ar plakātiem, Bauskas iedzīvotāji savā nepieteiktajā protesta akcijā bloķējuši abus pilsētas tiltus - Mēmeles tiltu virzienā no Rīgas un Mūsas tiltu pie Elejas šosejas virzienā uz Rundāli un Jelgavu.

Bauskas rajona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Linda Zubāne informēja, ka iedzīvotāji, protestējot pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju par aprūpes slimnīcu, sākumā bija bloķējuši Mēmeles tiltu, pār kuru Bauskā iebrauc transports no Rīgas, bet vēlāk vēl citi protestētāji sapulcējušies arī uz Mūsas tilta, pār kuru varēja izbraukt no pilsētas un kas ved Rundāles novada un Jelgavas virzienā.

Saskaņā ar Bauskas pilsētas teritorijas plānojumu Bauskas centrālā daļa sadalīta ar valsts nozīmes autoceļiem un diviem tiltiem pāri Mēmeles un Mūsas upēm, bez kuru šķērsošanas nav iespējama nokļūšana pilsētas centrā. Šo ceļu izmanto arī tranzīta transports, kas šķērso valsts robežu Grenctālē.

Policija situāciju kontrolē un uzrauga kārtību piketētāju un protestētāju vidū, saskaņojot ar vadību turpmāko rīcību. Ar iedzīvotājiem tiekas Bauskas novada Domes priekšsēdētājs Valdis Veips un SIA "Bauskas slimnīca" valdes loceklis Uģis Zeltiņš.

Kāds satiksmes autobusa šoferis vēsta, ka Bauskas autoostā uzņēmis pasažierus, lai viņus vestu uz Rīgu, bet pie tilta viņam nācies braukt atpakaļ un atgriezties autoostā. Pie tilta sastrēgumos stāv simtiem automašīnu.

Kāds Bauskas iedzīvotājs kasjauns.lv stāstīja, ka pie Bauskas dežurējot policijas patruļas, kuras visām automašīnām Bausku iesaka apbraukt cauri Jelgavai. Tas attiecas gan uz tranzītā braucošajām automašīnām no Lietuvas, gan visiem tiem, kas no Rīgas mēģina doties uz Bausku. Uzņēmums „Latvijas valsts ceļi” izplatījis paziņojumu, kurā iesaka apbraukt Bausku cauri Jelgavai vai Skaistkalnei.

Bauskas novada Domes priekšsēdētājs Valdis Veips ap pulksten 11 devies tikties ar piketētājiem un mēģināt viņus pierunāt aiziet no brauktuves, lai atbrīvotu stratēģiski nozīmīgo ceļu posmu, kas ir svarīgs ne tikai iekšzemes, bet arī starptautiskajiem pārvadājumiem, jo savieno Latviju ar Lietuvu.

Pašvaldības un policijas pārstāvji atgādina, ka akcija nav bijusi saskaņota un tāpēc tā ir jāpārtrauc. Pagaidām īsti nav skaidrs, kurš ir patiesais akcijas organizētājs. Baušķenieki uz protesta akciju sapulcējās stihiski, atsaucoties izsūtītajām ķēdes vēstulēm internetā, sevišķi portālos draugiem.lv un bauskasdzive.lv. Tajās tika aicināts 31. augustā pulksten 10.00 pulcēties uz Mēmeles tilta, lai protestētu pret pilsētas slimnīcas slēgšanu. Veselības ministrija ieplānojusi Bauskas slimnīcu no 1. septembra pārvērst par aprūpes iestādi.

Pēdējie ieraksti portālā bauskasdzive.lv liecina, ka Bauskas policija un pašvaldība ir apjukusi un „sāk trakot”, protestētāju rindas kļūst aizvien lielākas, un viņi ir gatavi bloķēt arī citus pilsētas transporta mezglus. Protestētāji pēc akcijas tiek aicināti doties pie novada Domes, lai tās deputāti „atdod mūsu naudu, ko viņi grasās zagt savām algām”.

Policijas specvienība apspiež protestus Bauskā:

Elmārs Barkāns / Foto: LETA / Video: LTV "Panorāma"